Aero position VS sitting up – what is the time loss?

«Its all about the engine», some people say. «Aero is everything», is the claim by Specialized. What is correct?

The obvious answer is; both play a huge part in bike performance. More correctly, its all about the relationship between power and aerodynamic. At least that is the case for time trails. In triathlon, we got the energy efficiency and the running followed after the run which makes things slightly more complicated, but I will try to leave those factors out in this post.

Being in aero position or sitting up, what is the time difference? That is the question I will try to give a decent answer to in this post.

The rider accounts for roughly 80 % of the aerodynamic drag. Less for a good position and more for a bad position. Then you might think that the rider’s position is very important for the aerodynamic and overall bike performance. That is absolutely correct. Rule #1 for improving aerodynamic performance is, therefore, to focus on the bike position. Do that before clothing, wheels, aero helmet and bike (getting the optimal position most likely require a triathlon/TT-bike). A very common sight in races, especially the latter part of them, is seeing AG-athletes with top-of-the-line triathlon bike, high profile wheels and aero helmet sitting upright(!).

I have the fanciest equipment and software analyzing tools, but I did this test very simple. Ride a 4 km flat stretch back and forth multiple times with similar wattage in aero position and do the same in an upright position. Take the average time differences and multiply it with 45, which is equivalent to 180 km. The different positions can be seen under.

Getting as low as possible without losing sight of the road is the goal.
Sitting upright is only something I do when climbing and grabbing a bottle in the aid stations.

The results can be seen below.

It was a windy day, which unfortunately makes the results more «noisy». I did, however, rode the stretch both ways. Then we can also see that the difference in headwind is bigger than tailwind, which is logical. The loss at tailwind was 41 sec, with 15 watts lower power output. At headwind the difference was 52 sec with close to identical power. Over 180 km the loss at headwind would be 39 minutes and at tailwind less than 30 (the result of 30:45 is included a 15 min loss of power equivalent to 6 minutes time loss). In average roughly 35 minutes lost of sitting upright in mixed wind conditions. 

35 minutes is a lot but does not sound that much either. If I use the fabulous calculator of my sponsor BestBikeSplit we can calculate how much more power «Average Joe» would need to produce to compensate for poor aerodynamics. My average Joe weighs 76 kg, with an aerodynamic drag of 0,315 and just under 200watts in average power output thru the 178,2 km of the Ironman Texas course. In order to ride 35 minutes faster, he has to produce 71 more watts(!).

The precise calculations can be seen above. Since the Time Analysis in BestBikeSplit uses % of baseline I ended up with 34:35 gain and not 35. You would probably need a whole 1 extra watt to get to 35 😉

With this information, it is all up to you. Do you want to stay in aero position or produce the extra 71 watts to compensate for sitting up? 

Of course, producing 71 extra watts in 5 hours is not a very easy task. With this example, I just wanted to show the magnitude and importance of aerodynamic. Your own numbers could be different.

BTW, If you want to check out BestBikeSplit.com, you can try it for free. If you like it the code: TRIALLAN will give you 30 % discount off a premium membership (I don’t get any kickbacks from it, but still would love it if you tried).

 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Aero position VS sitting up – what is the time loss?

 1. Takk for flotte tips! Alltid lærerikt å lese! Ang. aerodynamikk, så lurte jeg på en ting..

  Jeg skal være med på en 1/2 ironman nå snart. Og en full ironman om en stund. Har prøvd å lese meg litt opp, men er blir ikke klok. Har funnet ut at en Tri-Suit med sleeves er raskere enn uten, og at one-piece er raskere enn 2-delt, men noen ulemper iht. oppheting og dobesøk.

  Har du noen erfaring med dette? og vil det være stor forskjell mellom de forskjellige merkene ?

  1. Hei. Jeg har mye erfaring med dette. Kjørt 2-delt trisuit fra 2009 til midten av 2018. Da gikk jeg over til Bioracer speedware concept tri suit fordi den er mer aerodynamisk. Kjøpte en drakt selv og testet den under Ironman Barcelona. Den fungerte utmerket og senere i vindtunnelen så var det den drakten som testet raskest av de 3 alternative draktene jeg prøvde, inkludert «verden raskeste drakt» Drag2Zero Encapsulator som rett etterpå ble forbudt av UCI. Etter det gikk gikk jeg i dialog med Bioracer og fikk sponsorkontrakt med de, og derfor har en spesialsydd drakt som er helt fantastisk.

   Det er flere gode alternativer der ute, men også mange som er kun markedsfører at de er aerodynamiske uten å ha brukt ressurser på utvikling eller i vindtunnel. Da er det høyst usannsynlig at de kan matche de som bruker mest ressurser på det, som f.eks. Bioracer. Hvis det er ønskelig så kan jeg sjekke med Bioracer om jeg kan gi deg en rabattkode for eventuelt bestilling av drakt. Jeg garanterer at den er rågod 🙂

   Når det gjelder oppheting så merket jeg lite til dette i Barcelona, men pga høyere temperatur i Texas med kaldere omgivelser i Norge så gikk jeg for en helt hvit variant med luftigere stoff i ryggen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s