Advanced Sweat Testing – tilgjengelig i Norge

Det er med stor glede å kunne dele at jeg fra nå kan tilby avansert svettetesting inkludert kurs i væske og saltinntak. Precision Hydration, som leverer utstyret som kan måle saltinnhold i svetten har nettopp gitt meg opplæring i bruk at utstyret.

Andy Blow, til venstre i bilde er en av verdens fremste eksperter på salt, svette- og rehydrering. Han er tidligere profesjonell triatlet med svært høyt saltinnhold i svetten og grunnlegger av Precision Hydration. Jonny Tye til høyre i bilde tidligere sølvmedaljevinner i padling er daglig leder. Sammen med resten av den lidenskapelige gjengen i Precision Hydration hjelper de tusenvis av atleter å prestere bedre.

Mengde sodium i svetten varierer fra 200mg/l til over 2000mg/l, og antall liter svette per time varierer fra 0,5 til over 3 liter. I et eksperiment utført av Precision Hydration ble to personer utsatt for samme belastning, 75-80 % av FTP i 5 timer. Person 1, en lett dame med lite saltinnhold i svetten, mistet totalt 0,66g sodium, mens person 2, en stor mann med svært høyt saltinnhold i svetten mistet utrolig 20g sodium. De aller fleste vil ligge et sted mellom ytterpunktene, men variasjonen er stor. Å finne ut hvor mye du svetter er forholdvis enkelt og krever bare høy aktivitet og en passe nøyaktig vekt. Hvor mye salt svetten din inneholder må det en analyse av svetten for å finne ut av.

Ved å analysere konduktiviteten i svetten vil vi finne ut hvor mye sodium du mister og kan bruke det for å beregne hvor mye salter du bør ta for å erstatte en tilstrekkelig del av tapet.

Ønsker du å optimalisere salt- og væskeinntaket for å prestere maksimalt? Unngå kramper relatert til for lite salter? Da bør du absolutt vurdere en test. I tillegg til selve testen vil du få et introkurs i rehydrering og personlige tips på hvordan du skal finne det riktige salt- og væskeinntaket for deg. Du vil også få oppfølging i etterkant for å sikre at du får det meste ut av resultatet.

Testen og gjennomgang av resultatet tar totalt ca. 45 minutter og krever ingen aktivitet. Selve svettetest maskinen er lokalisert hjemme hos meg i Oslo (5 minutters gåtid fra Oslo S), og den er også transportabel hvis det er ønskelig å få utført testen på større grupper.

Veiledende pris for én test er 1190 kr og hvis dere er to eller flere blir prisen 990 kr per stk. Som faste lesere av bloggen får dere et introtilbud på 990 kr per test for en test og 850 kr per test ved to eller flere samtidig for booking før 1.januar. For større grupper og klubber ta gjerne kontakt med meg på allan@trilab.no for pristilbud på tester og eventuelt foredrag om væskeinntak og ernæring.

Dette er utstyret som brukes for å måle. Hvis du misliker nåler så er det ingenting å være engstelig for, den brukes kun for å flytte væsken inn i analysatoren.
Ved å tilføre en svak eletrisk strøm igjennom de to pilogel diskene stimuleres svettekjertlene til å aktiveres rett under diskene. Det er derfra vi henter prøven.
Prøven samles opp i et tynt rør i den blå oppsamleren som så analyseres.
PrecisionHydration tilbyr forskjellige produkter tilpasset variasjonene i saltinnholdet i svetten. 500, 1000 og 1500, som da indikerer sodiuminnhold i mg per liter utblandet tilstand. Tablettene er i praksis bare salter (+ 1,8 g sukker per tablett og smakstilsetninger), mens pulveret i posene inneholder salter + 30g sukker per liter ferdigblandet væske for optimalt opptak.
Måleutstyret får plass i denne kofferten og ved testing av større grupper/klubber etc. tar jeg gjerne turen innom.
Hvorfor bør du egentlig vite innholdet i svetten?

Sodium er kritisk for prestasjon. Den bidrar blant annet til å vedlikeholde væskebalansen, opptak av ernæring, opprettholde kognitive funksjoner og nervesignalene til musklene.

Som nevnt er mengden sodium i svetten svært varierende fra person til person. Fra 200mg/l til over 2000mg/l med et gjennomsnitt på 900mg/l. Dette er genetisk betinget og i svært liten grad mulig å påvirke. En full akklimatisering kan redusere sodium i svetten  10 %, men ikke særlig mer. Et typisk innhold av sodium i sportsdrikker er 500mg/l, og store anerkjente produsenter av salttabletter anbefaler et inntak på 250-500mg/l.

Hvis du svetter 1 liter per time med et sodiuminnhold på 500mg/l vil du i løpet av 10 timer miste totalt 5g sodium. Et inntak på mellom 250-500mg/l vil da være tilstrekkelig for å unngå negative konsekvenser.

Svetter du derimot 2 liter per time med et sodiuminnhold på 1500mg/l vil du i løpet av de samme 10 timene miste 30g sodium. Et inntak på 250-500mg/l vil da kun erstatte 8-17 % av tapet, og med svært liten sannsynlighet for å unngå redusert prestasjon.

Noen personer har få problemer med å konkurrere lenge i varme omgivelser. Det er typiske de med lavt innhold av salt i svetten, og nettopp de med 500mg/l har vist seg å prestere bra på konkurranser som f.eks. Ironman Hawaii. Med riktig dosering av salt- og væskeinntak er det mulig å prestere bra i varmen, også for oss som ligger godt over 1000mg/l.

Det er flere grunner til kramper. Et for lavt saltnivå trenger ikke å være grunnen, men det kan være det. Jeg får ofte kramper under beina i starten av svømmeøkter. Typisk noe som skyldes en muskulær «awkward» belastning. Jeg får også kramper i leggene når jeg kjører de veldig harde intervallene over terskel. Typisk muskulær overbelastning. De krampene jeg får etter lange treningsøkter, gjerne i varmt klima som strekker seg over hele kroppen, alt fra trær til fingre, derimot kan være for lavt saltnivå som saboterer nervesignalene. Da kan et riktig saltinntak være løsningen.

Mer om salt- og væskeinntak kan du lese på den svært informative bloggen til Precision Hydration.

Norseman 2014 – Jeg presterte fantastisk på å kun drikke etter følelsen av tørst og et relativt lavt saltinntak på 500mg/t. I normale kalde Norseman-forhold har det hovedsakelig fungert bra.
I varme omgivelser, som f.eks. Ironman Hawaii, har jeg underprestert gang på gang. Drikke til min følelse av tørst fungerer ikke da.
Smiler ja, men har det vondt. Jeg ser tydelig dehydrert ut på bilde og er på vei opp mot Alii Drive, mer enn 26 km fra mål. Ved å finne mitt innhold av salt i svetten sammen med svetteraten sett sammen med mitt inntak av væske og salt var underprestasjon uunngåelig.

 

 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Én kommentar til “Advanced Sweat Testing – tilgjengelig i Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s