En tur innom fysioterapeuten

Etter ordre fra min britiske trener Steve Haywood valgte jeg meg for å ta en tur innom en fysioterapeut for å få sjekket ut smertene i achillesen. ”Min” fysioterapeut er selveste Roar Robinson hos Hans&Olaf Fysioterapi i Torgata 16. Han er en utrolig god fysioteraeut og manuellterapeut med spesieltkometanse innen idrett. Han har  blant annet vært fysioterapeuten til det norske A-landslaget det siste 24 årene. Dette gjør han til en opptatt mann og han var fullbooket  i ukevis . Heldigvis var han såpass grei at han ofret lunsjenpausen sin for å se på foten min. Trivelig kar altså! 

Etter hele greia med achillesen, som begynte torsdag forrige uke, har jeg egentlig ikke hatt direkte smerter i achillesen, bare en følelse at det er noe på gang. Mesteparten av tiden kjenner jeg absolutt ingenting, men av og til kjenner jeg det prikker litt og er litt ømt. Sånn var det når jeg gikk til Roar også, jeg kjente ingen spesiell smerter. Han kjente på senen og etter flere ganger frem og tilbake så merket han en ørliten hevelse. Dette kunne enten skyldes en skade på senen eller skade på hylsen rundt senen. Det kunne hvertfall konkluderes med at jeg var tidlig i fase 1 av skade i achillesen. Når du først har skadet achillesen er fase 1 ”the place to be”. Det er da du har størst mulighet til å kvitte deg med skaden uten kutte ut trening i månedsvis. Du har mulighet til å ”trene rundt” skaden. Du kan gjøre treninger som er mindre belastende for achillesen og på den måten bli frisk igjen. Hvis du er i fase 2/3/4 er gjerne skadene så store at selv treninger som er lite belastende for achillesen, som f.eks sykling med lav intensitet og lett gir, kan være for belastende og skaden vedvarer eller forverrer seg. Det er derfor alltid bedre å være observant på eventuelle skader/betennelser tidlig for da er det mye lettere å gjøre de rette korrektive tiltakene for å hindre at det utvikler seg.  

En kjapp gjennomgang av fasene:

Fase 1. Smerter ved begynnelsen av treningen som går fort over under oppvarmingen.

Fase 2. Smerter ved begynnelsen av treningen som går over under oppvarmingen men kommer tilbake igjen i slutten av treningen.

Fase 3. Smerter som vedvarer gjennom hele treningen.

Fase 4. Smerter som er så store at du ikke klarer å gjennomføre treningen.

For å finne de rette korrektive tiltakene er det greit å vite grunnet til at skaden har oppstått. En ”klassiker” for overbelastningskader er for mye, for raskt med for lite hvile.  En annen grunn kan være at achillesen ikke har tilstrekkelig horisontal støtte ved belastning, som igjen kan skyldes fottøyet. At achillessenen rykker pga en brå og stor belastning på en sene som ikke er vant til det er veldig typisk i old boys fotball.

Hvorfor jeg har fått en liten skade i achillesen skyldes nok først og fremst for mye, for raskt med for lite hvile. Spesielt vil jeg vektlegge lite hvile. Jeg trena ikke spesielt mye eller jobbet ikke spesielt hardt når jeg fikk skaden, men jeg gikk nattskift og sov lite og dårlig. Det resulterte nok i for lite hvile og mangelfull restitusjon, dessverre. At jeg gjorde en brå bevegelse som gjorde at jeg fikk en akutt skade i achillesen tror jeg ikke, men siden skaden min er så liten så kan det hende at det ikke var merkbart i ”gjerningsøyeblikket”. Kan det være noe galt med fottøyet da? Der mener jeg at alt er på stell, hvertfall nesten. Alle joggeskoene mine blir kjøpt på Løplabbet og er således vurdert av eksperter ved hjelp av testing på tredemølle og analyse av steget i slow motion. Arbeidsskoene mine er de best dempede verneskoene som er å oppdrive i tillegg til at jeg har en innleggssåle som jeg kjøpte av Roar R når jeg var hos han sist. Da er den kun fritidsskoene mine som ikke har gått igjennom en slik kvalitetskontroll. Det er mulig jeg bør gå til anskaffelse av innleggsåler til fritidsskoene og finne noen nye med god hælkappe.

Taktikken fremover mot Ironman Cozumel om 12 dager blir å kutte ut løpingen og trene kun svømming og sykling. Fremover må jeg være veldig observant på endringer i negativ retning. Å ise ned achillesen etter en treningsøkt kan hjelpe i tillegg til å unngå de store fysiske utskjeielsene. Strekking og eksentrisk tåhev bør unngås i denne fasen da det kun gir ekstra belastning av skaden.  Det siste er tiltak som burde hvert gjort i forkant av skaden, men jeg nå må ta i etterkant av IM Cozumel. Jeg er uansett positiv og tror achillesen blir helt fin!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “En tur innom fysioterapeuten

  1. Du har virkelig vært flink til å ta tak i skaden allerede i fase 1. Er så fort gjort å tenkte at det går over av seg selv, og så vips er man i fase 2 eller 3. Bedre å være føre var 🙂

    Masse lykke til!

    Jeanette

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s