2XU – Veldig bra eller overpriset treningstøy?

Det er så mange blogginnlegg som lovpriser 2XU i tillegg til at flere av de store aktørene i triathlon er sponset av 2XU og har derfor gått hardt ut med å profilere produktetene. Men er det egentlig så bra som de påstår eller er det bare overpriset treningsstøy som har lyktes med markedsføringen? Jeg kommer derfor med min 100 % objektive vurdering siden jeg verken er sponset eller er tilknytet noen.

For å svare kjapt så kan jeg si: Begge deler. Treningstøy fra 2XU er veldig bra og holder høy kvalitet men er også grovt overpriset. Og kompresjonseffekten??? Den er placebo…

Normalt så svarer jeg sjelden kjapt så jeg hiver på en grundigere vurdering mens jeg først er i gang. Mine første møte med 2XU var på en stand på Oslo Triathlon 2009 der jeg snakket med Svein Andersen i Enjoy Sport som importerer 2XU. Med 40 % standrabatt så kom jeg hjem med en elite tights, langarmet trøye og calf guards. Etter å ha prøvd det en stund så var konklusjonen at dette var bra, svært bra. Nå har jeg ”alt” fra 2XU uten om sykkelbekledningen og sokkene. Elite tightsen og shortsene er favorittene og de som brukes mest. Calf guards syntes jeg klemmer for mye nederst og øverst (ved strikken) og ligger langt bak kompresjonssokkene fra CEP. Verken den langarmede eller kortermede trøyen blir særlig mye brukt da jeg syntes de blir litt ubehagelige rundt armhulene i tillegg til at de generelt blir for stramme til at de er like behagelige å trene med som mine andre tekniske trøyer fra blant annet Craft. Jada, jeg vet at poenget med kompresjonstøyet er at det skal være stramt, men overdelen foretrekker jeg litt løsere. Hva skal egentlig vi triathleter komprimere overkroppen for? Dessuten så er overdelene korte slik at de sklir opp og lager et 2 cm skille mellom tightsen. Sexy!

Det som er det beste med 2XU er triathlonkolleksjonen. Jeg har comp tri shorts, comp tri singlet og endurance tri shorts. Spesielt endurance shortsen med små lommer og bedre padding (uten at det egentlig merkes på løpingen) er utrolig bra og den jeg bruker på fulldistanse konkurranser. På halvdistanse og nedover er comp tri shortsen perfekt, mens singleten går til alt. Synd er det derfor at det er ingen i Norge (som jeg vet om) som tar inn 2XUs triathonkolleksjon. Så hvis det er noen som leser dette som selger 2XU så oppfordrer jeg på det sterkeste å ta inn triathlonkolleksjonen. Det kommer til å bli en kjempehit!

Hva med den fantastiske kompresjonseffekten som det står så mye om her. De er ikke beskjedene heller med en påstått effektøkning på ca. 15 Watt ved sykling i tillegg til å bedre blant annet mental fokus(?). Ja, det føles bra ut å ta på seg full kompresjonsuniform etter en Ironman og tenke at nå restituerer jeg bedre, men jeg mener uansett at det kun er en placeboeffekt. Tøyet er veldig stramt og det føles ut som det virker, men det gjør det ikke. Jeg har prøvd med f.eks å kun bruke den ene leggen for å se om jeg merker noen forskjell men uansett hvor hardt jeg prøver så klarer jeg det ikke. Verken mot stølhet eller krampe. Ikke at det diskvalifiserer 2XU som treningstøy, for Elite tightsen er fortsatt den råeste løpetightsen jeg har prøvd, men kompresjonseffekten tror jeg lite på.

Prisen er noe for seg selv. Altfor høy. Før var den enda høyere der veiledende pris på Elite tightsen var 1700 kr! Nå er den satt ned til ”bare” 1330 kr. Det er fortsatt for mye da den i Storbritannia kun koster veil. £ 85 som vil si ca. 750 kr. Med 5 % tillegg for norsk MVA vil det si rett under 800 kr. Så hvis du skal kjøpe 2XU og har peiling på hvilke størrelse du skal ha anbefaler jeg www.wiggle.co.uk eller www.trisports.com. Wiggle har generelt tilbud på 10 % på 2XU og har som regel gratis frakt hvis verdien overstiger £ 150. Hvis du ønsker å kjøpe i Norge så har www.xxl.no best priser hvis du ikke får veldig godt tilbud på diverse sportsarrangementer.

Lykke til med ditt valg eller ikke valg av treningsstøy fra 2XU

Hilsen Allan (skeptisk, men likevel kledd i 2XU fra topp til tå)

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

39 kommentarer til “2XU – Veldig bra eller overpriset treningstøy?

 1. Hei! Interessant innlegg! Har du lest publikasjonene deres? Hadde vært interessant å sett mer detaljer for hvordan de har valgt ut testgrupper etc…..

  Uansett: placebo eller ikke: er du ikke åpen for at noe som tydligvis ikke har en effekt for deg kan ha effekt for en annen person? Er det ikke litt «drastisk» å dra en generell konklusjon om at det er null kompresjonseffekt fra egen erfaringer? Jeg mener, det er jo feks en grunn til at det finnes et gjennomsnitt, og grunnen er variasjon i data…..

  Og på den annen side, innen medisin er ikke placeboeffek å regne som annet enn positivt 😉

  Hilsen Silja -generelt nysgjerrig og engasjert 🙂

  1. Hallo Silja! Veldig trivelig at du kommenterer innlegget. For å være ærlig så hadde jeg ikke sett noen av «forskingen» på emnet før jeg skrev innlegget, men bare det å påstå en effektøkning på hele 15 Watt ved sykling er såpass useriøst at 2XU har mistet all troverdighet i sine påstander.

   Nå har jeg i midlertidig sjekket litt rundt på World Wide Web og funnet ut at det faktisk er forsket en del på effekten av kompresjonstøy. En oversikt og oppsummering er skrevet at den store triathlonguruen Joe Friel her. Noen av publikasjonene bekrefter prestasjonsøkning mens de fleste ikke klarer å påvise noen prestasjonsforandring i det hele tatt. 2XU har da, i god markedsføringsstil, vært svært selektive med hvilke publikasjoner de har valgt å promotere.

   På restitusjonssiden var forskningen i større grad på 2XU, og de andre produsentene av kompresjonstøy, sin side. Her kunne det virke som kompresjonstøy var positivt for restitusjonen. Mange brukere og Joe Friel selv mente å kunne merke denne effekten. Men som Joe Friel også sier: om det er placeboeffekten kan ikke utelukkes.

   Selvsagt kan placeboeffekten være positiv, men på sikt så tror jeg det kan være negativt å knytte for mye av prestasjonene opp mot utstyr (fordi du løper akkurat like raskt med en tights fra Nike som en fra 2XU). Ta f.eks. det hippeste av placebotøys som er Power Balance bånd. For bare 499 kr kan du kjøpe en gummistrikk som gjør at du blir bedre i alt. Noen brukere mener bestemet at dette virker. Vi kan alle være enige om at effekten kun er placebo siden det ikke finnes noe forskning(eller common sense) som støtter deres påstander. Er det likevel bare positivt?

   Jeg syntes ikke jeg er for drastisk i min påstand å si at det ikke bare er placebo fordi «alle» andre er så forbanna positive og roser 2XU opp i skyene og hiver ut kommentarer som: «Jeg blir mye mindre støl av å bruke 2XU», «Jeg klarer meg ikke uten min 2XU tights» og «Før fikk jeg krampe ettter 2 km med løping mens nå kan jeg løpe en maraton uten antydning til krampe». Her er det ikke mye kritisk tankegang å spore, og det provoserer meg litt. Derfor tar jeg ikke den diplomatisk løsningen med å legge inn en bemerkning at det kan fungere bra for noen, selv om jeg ikk har merket noen effekt. Kompresjonstøy fra 2XU er veldig bra men den påståtte effekten er dessverre sterkt oppskrytt.

 2. Pratet med importøren av 2xu på birkebeinermessen og han sa at xxl mest sansynlig kom til å ta inn tri kolleksjonen i løpet av sommeren

  1. Hallo Morten. Vi får håpe det blir triathlonklær å få kjøpt på XXL fra sommeren av da. Det var rett før jeg bestilte med noe 2XU Endurance shorts og singlet fra http://www.trisports.com i går, men de hadde ikke shortsen i rett størrelse inn så jeg måtte ha ventet en stund. Snakkes

 3. Meget tilfredsstillende svar 🙂 Jeg er mest fasinert over at så mange lar seg engasjere så stekt i denne saken….det medførte blant annet at jeg selv har hatt, ikke mindre enn to, bloginnlegg om saken, to for mange spør du meg 🙂

  1. Vi triathleter er av en eller annen grunn alltid på jakt etter det siste nye som skal gjøre oss mye raskere. At det er god og riktig trening kombinert med bra restitusjon og godt kosthold som gjør oss raskere har vi ikke helt godtatt. Vi skal ta snarveien. Vi er nesten som overvektige som vil slanke seg, uten å begynne å trene eller legge om kostholdet. Vi vil ha superslankepillen. Som de overvektige kommer vi alltid til å være konstant på jakt etter superslankepillen, eller som i vårt tilfelle superfartpillen.

   F.eks. når jeg først begynte med triathlon for 2 år siden så var kompresjonsstrømper fra CEP det store, spesielt som de fatale krampene som lurte bak hvert eneste løpesteg. Jeg, en nybegynner, som trengte alle den hjelpen jeg kunne kjøpe meg, gikk til anskaffelse av ett par sokker til 500 kr (!). Sokkene brukte jeg på Norseman og det funka som fjell det! Ingen kramper i leggene i det hele tatt. I 2010 var ikke kompresjonsstrømper så utrolig trendy lenger og mange av de store stjernene som tidligere brukte strømpene kuttet de ut. Så på IM Sveits og IM Cozumel i fjor bestemte jeg meg også for å løpe uten. Jeg fikk ingen kramper da heller…

 4. Veldig bra innlegg. Vil bare nevne at Mailsports har endel tritøy. Jeg har brukt Mailsports mange ganger til bestilling av konkurransetøy for svømming, det funker også veldig bra med gode priser på 2xU. Adressen dit er http://www.mailsports.co.uk.

 5. Jeg skjønner den 🙂 Og som jeg skrev i min blogg: det er så mange faktorer som spiller inn så å tilskrive årsaken/forklaringen på en effekt til kun en parameter blir (i min verden) helt feil (det blir en meget enkel løsning/forklaring). Jeg har hatt generelt mindre kramper etter at jeg begynte å bruke calf guards, men, jeg har også opplevd å få krampe under en spinningtime i vinter mens jeg hadde disse på (mest sannsynlig pga for dårlig næringsinntak i forkant, samt også i kombinasjon med litt feil sittestilling kanskje?). Og, jeg har løpt uten disse på leggene og da ikke fått kramper i leggene …. Så, dette bare understreker det jeg allerede vet: at det er mye mer som spiller inn enn kun en parameter 🙂 Men, vitenskap er jo morsomt og dette er jo vitenskap i praksis 🙂

  1. Innlegget handler i grunn om at jeg tviler på at kompresjontøy har noen positiv effekt når det gjelder prestasjon. Det er derimot ikke sagt at jeg syntes kompresjontøy fra 2XU er dårlig treningstøy, for det er det ikke. Nå har ikke jeg lang eller bred erfaring med løping i tights, men syntes de jeg har fra 2XU fungerer utmerket og betydelig bedre enn den jeg har fra Nike. Derfor løper jeg i 2XU. Løpetøyet mitt er ikke noe jeg legger betydelig med ressurser i siden jeg har funnet noe som fungerer bra og ikke ser at det er noe annet som er revolusjonerende mye bedre.

   Jeg har sett på linken og sjekket litt om Coreshorts. For meg virker som produktet er shorts som du skal ha under annen for for bekledning som f.eks. ishockeyutstyr, rugbyustyr, fotballshorts osv. Jeg ser ikke noen grunn til å ha noe over min løpetights når jeg løper og det blir vel «litt» korny selv for meg å løpe rundt i bare Coreshorts som ser ut som en bokser.

   Corechorts.

   Produktet virker ellers greit og jeg forstår teorien med «riktig» spenn for å avlaste musklenes bevegelse, men betviler på samme måte som produkter fra 2XU at de er prestasjonsfremmende.

   Hadde det vært en løpetights som faktisk gav bedre prestasjoner hadde vel gjerne Patrick Makau (o.l.) brukt det når han tok verdensrekord på maraton i helgen med tiden 2:03:38. Eller hva tror du?
   Patrick Makau

   1. Ok. Holder med på eksamensoppgave om Trimtex, og da har vi ikke lov å kontakte de som jobber der.. Kjedelig.
    Men tusen takk for hjelpa uansett 🙂
    Ha en flott helg!

   2. Da forstår jeg at du ikke får kontakte de som jobber der. Trimtex leverer primært klubbtøy og det bør derfor være mange som har bred erfaring med merket. Et kjapt googlesøk med søkeordet: «Klubbtøy fra trimtex» kan bekrefte at det er en del klubber som bruker dette som Nydalen idrettslag, Flekkefjord sykkelklubb, Skedsmo skiklubb osv. Jeg ville bare tatt kontakt med de.

    Du får ha lykke til med eksamensoppgaven 🙂

   1. Jeg var innom der i går etter middag, og utvalget var ikke så stort nå. De får inn mer etter hvert, type 1-2 måneder. Eneste han fant i går var en tri-bukse del. Han mente også at de får inn våtdrakten til 2XU.

   2. Okey, sesongen er ikke akkurat rett rundt hjørnet enda så de prøver nok å kvitte seg med vinterstasjet før de kommer med sommerprodukter. Kult at de skal få inn triatlonkolleksjonen da. Veldig kult faktisk! Triatlon er i skuddet for tiden 😀

  1. Hei Ingrid.

   Jeg trenger ikke sokker fra CEP jeg :p. Jeg har fortsatt mitt første par jeg kjøpte i 2009 og brukte på Norseman samme år. Nå bruker jeg ikke kompresjonsstrømper i konkurranse, men de dagene jeg har trent hardt (spesielt løping som er mest belastende for leggmusklaturen) så er det digg å hive på seg CEP sokkene og ligge med beina høyt. Nå har jeg ikke prøvd kompressjons fra andre enn 2XU og CEP, men sammenlignet med 2XUs løse legger så er CEP sokkene overlegne. Betydelig mer behaglig å ha på seg i tillegg til at de strammer bra. Tommelen opp fra meg 🙂

   Allan

   P.S. Nå ser jeg at CEP har fått flere produkter så hvis det er noe revolusjonerende nytt så kanskje det er verdt å slenge inn en søknad likevel 😉

 6. Var innom G-MAX i dag, de fører hele 2XUs kolleksjon (inkludert triathlon-utstyr). Tipper det finnes langt viktigere ting for både ytelse og prestasjon enn kompresjonstøy (hvis det i det hele tatt fungerer), men både våtdrakten og thightsene jeg endte opp med sitter kjempegodt, og selgeren lovet meg at de også varer lenge om de vaskes riktig. Litt dyrt, men det er ikke ofte jeg kjøper nytt treningstøy, heller!

  1. Kompresjonstøy gir ikke bedre ytelse og prestasjon (min bastante påstand), men det diskvalifiserer det ikke som bra treningstøy. Jeg har fortsatt alt mitt treningstøy fra 2XU (kjøpt i 2010) og det ser nesten like bra ut som nytt selv om det har gått på «heavy rotation» i over 2 år. Selv om kompresjonstøy ikke beviselig øker ytelsene så viser det meste av forskningen at det er gunstig for restitusjon så etter en har treningsøkt så er det bare å hive på seg kompresjonstightsen og legge seg i sofaen med beina høyt 😀 Det er faktisk noe jeg gjør og syntes er ganske digg etter en hard økt.

 7. Jeg fikk et tips om kompresjons sokker etter å ha slitt med muskelavrivning i leggen flere ganger i fjor. Kjøpte 2xu sine kompresjons sokker og tok en liten løpetur på 10km på tredemølle. Vanligvis så får jeg vondt i den ene leggen etter halv distansen. Men med disse sokkene så merket jeg ingen ting, og leggen var like fin når jeg var ferdig med å løpe.

  Har nå lagt inn en bestilling på wiggle på Elite Compression tights og Thermo Compression tights.
  Kanskje jeg endelig kan løpe litt lenger en de 10 km som leggen har tillatt. 🙂

  Tusen takk for tipset om Wiggle sin side! 🙂

  1. Så bra at kompresjonssokker fungerte på ditt leggproblem. Merk at effekten av å redusere muskelavrivning i beste fall er liten så vær forsiktig med å øke distanse/hyppighet for raskt. Eksentrisk tåhev er også å anbefale.

 8. Hei! Takk for mye godt lesestoff!

  Har så vidt begynt å trene opp mot mitt første mini triathlon og har mange timer med hard trening foran meg. har et mål om å fullføre 2-3 mini-triathlon i 2013.

  har også et ønske/ mål om å fullføre ironman 70.3 haugesund i 2014. Hvor mange timer bør jeg trene i uken frem mot det? og hvordan bør jeg fordele timene mellom løping, sykling og svømming?

  crawl mestrer jeg ikke enda, så det er naturlig og legge ned mer trening i svømming enn i løping og sykling frem til dette kommer opp på et akseptabelt nivå.

  er det disse treningsformene som gjelder, altsa det å faktisk løpe, sykle og svømme mye? prinsippet om spesifisitet.. mener jeg å huske at det var noe som het på vidregående,;)

  er fulltidsstudent, men har nok av timer å sette av til trening. ønsker bare ikke å bruke opp kruttet for så å bli lei. men å holde det på et bra nivå hele veien.

  Hvordan trener du når du svømmer? lange intervaller? pauser ol?

  håper du tar deg tid til å svare 😉

  på forhånd takk.

  kai
  23 år

  1. Hei Kai,

   Det er klart at triatlon krever trening, men det er ikke helt nødvendig å trene så mye, spesielt ikke hvis du satser på korte distanser. Det er selvsagt avhengig av hvor mye tid du har tilgjengelig, hvor høyt ambisjonsnivå du har og hvor glad du er i å trene. Jeg er fullstendig avhengig av å trene og elsker følelsen det gir under og etter treningene. Av og til er det kjipt også, men i all hovedsak så elsker jeg det.

   De faktorene jeg nevnte har selvsagt stor betydning på hvor mye du bør trene. Om du er godt trent i utgangspunktet så er det ikke sikkert at du trenger så mye trening for å fullføre IM Haugesund 70.3 i 2014, men gode fysiske forbredelser (og andre forbedelser) vil definitvt gjøre opplevelsen morsommere. Jeg aner igenting om deg Kai foruten om at du er 23 år, fulltidsstudent og glad i å gå på turer. Det er umulig å si hvor mye du bør trene. Hvor godt trent er du og hvor høye ambisjoner har du? 5 – 10 timer i uken er bra i snitt. Om du har grunnlag, mulighet og motivasjon kan 10 -15 timer i uken være bra. Min fordeling er ca. 45 % sykling, 25 % løping, 20 % svømming og 10 % styrke/konkurranse (så nesten kun svøm, sykkel og tri, men ski er et godt alternativ om vinteren).

   Som du selv sier så bør det være et fokus å få ok crawlteknikk nå i begynnelsen, siden du ikke kan det. Legg inn litt innsats på det og gjerne med en svømmetrener/svømmekyndig kompis. Nå jeg svømmer så er fokuset nesten alltid teknikk. Drills, drills og atter drills. Så legger jeg gjerne inn en hovedserie også og den kan være alt fra 6 x 100 meter hardt med 1 min pause til 4000 m sammenhengede i IM fart (men aller mest noe i mellom). Jeg skal skrive mer om svømmetreningene mine i kommende innlegg.

   Håper det var noe hjelp. Det er ikke så lett å gi så spesifikke råd, med så lite bakgrunnsinfo.

   Allan

 9. «Treningstøy fra 2XU er veldig bra og holder høy kvalitet men er også grovt overpriset.» — høy kvalitet? Njaa, jeg har hatt min 2xu-tights i fire mnd (og har ikke brukt den spesielt mye, kun 1-2 ganger i uka!), og den har allerede blitt veldig sliten og slapp i tøyet, spesielt rundt lårene og rumpa (som kanskje er områdene der vi damer har mest bruk for «kompresjon»…). Syns rett og slett ikke de var verdt såpass mye penger.

  1. Hei Anja og takk for kommentaren!

   Nå har jeg brukt treningstøyet jevnlig i flere år og selv om kombinasjonen 60 grader og tørketrommel (som er standarden på oljeplattformen hvor jeg jobber) har ødelagt printen så holder stoffet fortsatt seg veldig bra.

   Om ditt er allerede blitt sliten og slapp i tøyet etter 20 – 30 ganger så syntes jeg definitivt at du bør klage på produktet. Det skal holde lenger. Gå tilbake til butikken du kjøpte det eller klag direkte til Enjoy Sport.

 10. Hei.
  Først og fremst vil jeg si at det var et godt innlegg. Har en Kompresjonsshorts fra 2xu som jeg er meget fornøyd med kompresjon eller ikke. Siden jeg har en god passform i Kompresjonsshortsen, Lurer jeg på om du har noen erfarer at det er samme størrelse i 2xu koleksjonen? Får så si det slik er L i triathlon serien Like stor/ liten som L i Kompresjons serien?

 11. Kvifor er det so veldig dyrt ?
  Eg har veldig lyst på det men mamma og pappa synst det er får dyrt

  1. Den høye prisen skyldes nok at markedet er villige til å betale prisen i kombinasjon med at de gir merket et mer eksklusivt preg. Du får lete etter diverse tilbudskampanjer for ofte selges det til halv pris.

 12. Hello there

  My name is Sergey and I am a founder of Sweaty Quid Freelancer Market place where you are able to buy and sell all kinds of online solutions varying from backlinks and guest post to explainer video tutorials, infographics and write-ups for your online site.

  I believe that you and your site triallan.com could truly benefit from Sweaty Quid, whether you would like to supply your services or hire freelancers to assist you to grow your business.

  I have been a freelancer on numerous marketplaces for in excess of 5 years and have had my accounts randomly shut down, my revenues pocketed and I simply had a difficult time with lots of low quality freelancers. After much disappointment, I decided to start my very own freelance market place that would do things in a different way and a lot better.

  After almost one year of caffeinne powered evenings, myself and my team at Creative Bear Tech have developed Sweaty Quid from groun up. One month into our release we have managed to bring in a very good variety of good quality freelancers and an incredibly high number of repeat customers. I strongly believe this serves as a testament to our success.

  Sweaty Quid is a spam-free and straightforward marketplace for high quality freelancers and buyers. We are rigorously banning all spammy vendors who do not pass our quality threshold and leave only the very best ones. Keeping abreast of the most recent technologcal transformations, we also take cryptocurrency as one of our payment methods. Our ethos that defines us is that sometimes less is more, specifically when it comes to quality freelancers.

  We are still very new in comparison to other freelance marketplaces, but we are already punching above our weight.

  I would love to welcome you personally to join Sweaty Quid Freelancer Marketplace!

  Kind regards

  Sergey Greenfields
  Founder of Sweaty Quid Freelancer Marketplace
  Flat 9, 1 Jardine Rd, St Katharine’s & Wapping,
  London E1W 3WD, United Kingdom
  +447463563696
  https://www.sweatyquid.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s