Lesestoff for triathleter

 Jeg har gått til anskaffelse av noen bøker som forhåpentligvis gir meg bedre kunnskap om emner jeg har en del spørsmål om. De tre bøkene er: Racing Weight – How to get lean for peak performance, Training and racing with a Power Meter og I’m here to win.

Min bror som gav meg bøkene i julepresang lurte på hvorfor jeg ønsket meg Racing Weight – How to get lean for peak performance. Med 70 kg fordelt på 180 cm er jeg forholdvis lean fra før og har ikke et stort slankebehov. Det er langt fra sikkert at et vekttap på 5 kg ville gjort meg noe raskere. Likevel tror jeg det er en del å hente på en optimalisert kroppssammensetning og forhåpentligvis får jeg en bedre forståelse av kosthold i forbindelse med trening. Jeg er ofte i tvil om jeg spiser for mye, for lite og om min balanse mellom protein, fett og karbohydrater er riktig. Uten å ha lest boken enda, vil jeg påstå at kostholdet mitt er rimelig bra, men det blir aldri feil å gjøre det enda bedre. Jeg håper bare at svaret på hvordan å optimalisere kostholder ikke bare ligger i å veie maten og lage regnskap over næringsinntak og forbruk, for det er noe jeg i utgangspunktet ikke ønsker å gjøre.

Training and racing with a Power Meter, var en bokanbefaling jeg fikk av Per Morten Ellingsen. Jeg vet at han bruker wattmåler aktivt og under konkurranser så sykler han ”slavisk” på en forhåndsbestemt watt. Dette har gitt han suksess, men mange gode konkurranser i fjor og vår beste mann på IM Hawaii med tiden. Jeg derimot har hatt wattmåler i et år og bruker den ikke mer enn at jeg konstaterer at jeg produserer x antall watt mens jeg sykler. Jeg prøver å holde belastningen jevn der det er meningen, men gjør aldri noen dyptgående analyse av mine wattprestasjoner i etterkant eller tenker noe spesielt på om min snittwatt var f.eks 220 eller 240. Håpet er derfor at jeg skal få økt forståelse for watt under trening og konkurranse. Det skal sies at boken virker som en veldig teoretisk og tunglest bok, og for meg som i utgangspunket ikke er spesielt glad i å lese bøker og blir utålmodig etter 10 min så kan boken bli en kjedsom affære. Forhåpentligvis er boken mer fengende enn det kan se ut som med første øyekast.

Bildet av en av grafene i Racing and traing with a Power Meter. Her har jeg litt å sette meg inn i skjønner jeg.

Maccas selvbiografi I’m her to win, er en bok jeg ønsket meg kun som underholding. Jeg forventer ikke å lære så mye nyttig av den. Selv om jeg aldri har vært noen utprega Macca-fan så må jeg si at boken er interessant og underholdende. Jeg har lest en god del allerede og det gikk unna på et blunk. Macca er cocky når det går bra (og det gjør det som regel for han) men overraskende sutrete når han møter motgang. På samme måte som meg så blir han mye mer motivert av at ”eksperter” sier at han ikke kommer til å få det til enn at han får støtte. I ren forbannelse av at han ikke ble valgt til OL i Sidney gjorde han et stort poeng om å delta på alle de samme konkurransene som de utøverne som ble valgt for så å knuse de. Hans dominans over OL-utøverne måtte han selvsagt poengtere hver eneste gang han hadde mulighet til det. Om Macca’s treningsmetoder og tenkemåte er noe vi bør forsøke å kopiere er jeg usikker på. Morsom bok er det hvertfall uansett!

Bøkene kan forresten kjøpes greit på www.amazon.com og siden bøker er fritatt for moms så slipper du den kostnaden 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

3 kommentarer til “Lesestoff for triathleter

 1. Rosinen i pølsa er kapittelet om triathlon……selvsagt!
  Ellers så er det mye bra om analyse av formtopping…. TSS og bruk av WKO+
  Men altså det jeg bruker i konkurranse er antall TSS jeg har til rådighet på sykkelen, og hva det betyr av snittwatt (eller aller helst normaliserte Watt) alt beregnet ut fra FTP. (ganske enkelt regnestykke som står i boka)

  1. Når du sier at du bruker antall TSS til rådighet så må du vite hvor hard løypa er i forkant for å beregne det? Hvis du kan sykle med en snittwatt på 200 i en IM Roth så blir det mye lettere enn å gjøre det samme i IM Nice. Hmmm, jeg får nok bedre forståelse for det når jeg har lest boka og skal heller ta diskusjonen da.

   1. Nei, ikke akkurat. Stort sett er «all» teori enige i at toppen av age-groupere kan ta ut ca. 300 TSS på sykkeldelen (100 TSS= 60 min på terskelwatt). Det du trenger å vite er ca. hvor lang tid det vil ta å sykle løypa (her betyr +/- 5-10 min lite, men det er stor forskjell på 4:40 og 5:30)
    Mitt regnestykke før Zürich: (til info: TSS=Training Stress Score, NP= Normalized Power, IF= IntensitetsFaktor, VI= Variabilitets Indeks( hvor jevnt man sykler, VI på 1,0 betyr at NP og snittwatt er identisk))
    Målt FTP på 285W tidlig i juni. (kanskje 290 på race day??)
    300 TSS på 5 timer –> 60 TSS pr time => IF på 0,77 (IF x IF x 100 = 60 TSS/time) –> NP = 285W x 0,77= NP 219W (NP= IF x FTP) (Dette tilsvarer av erfaring en snittwatt på ca. 200 W om man sykler jevnt (VI mellom 1,06-1.1). Hadde jeg hatt sykkelcomputer som viste NP og ikke snittwatt, så hadde jeg sluppet denne kvalifiserte erfaringsbaserte «gjetningen». Litt forlenget løype p.g.a. veiarbeid medførte 5t07min, og dermed 306 TSS, IF på 0,77, NP på 220W og 198 i snittwatt, VI på 1,1….)
    Grunnen til at man regner ut i fra TSS, og ikke bare tar IF på ca. 0.77 er nettopp at dersom løypa er hard, altså tar lang tid, så vi TSS bli for høy. Hadde jeg syklet på 5t30min med IF på 0.77, så ville jeg forbrukt 330 TSS, det er det noen av de aller beste proffene er i stand til å håndtere, og remdeles kunne løpe bra. For 300 TSS på 5t30min ville IF blitt 0,74, og NP dermed blitt 210W. og snitt altså ca.190W. Som du ser, så er det små marginer….

    Bare sånn helt kort altså :-))

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s