Eurobike 2011 – Shimano Ultegra Di2

Som nevnt i forrige innlegg så var Shimanos Ultegra Di2 noe av det jeg var aller mest spent på når det gjelder årets Eurobike. Nå håpte jeg at det skulle være mer informasjon spesifikk mot triathlonsykler, men det har vært lite nytt på den fronten. Blir racersykler prioritert fremfor triathlonsykler?? Uhørt!

Når det gjelder den elektroniske giringen så hadde det på forhånd kommet ut en del info. Den skulle kost rundt halvparten av Shimanos første girgrupp Dura Ace Di2 som vil si en drøye 10 000 kr. Det er fortsatt ikke akkurat megabillig, men rimligere enn både vanlig mekanisk Dura Ace og Sram Red.  Jeg tipper de rimligste syklene med Ultegra Di2 kommer komplett til rett under 30 000 kr.

Men hva skal vi med elektronisk giring? Er det så mye ekstra arbeid å gire med mekanisk gir? Nei, vi trenger ikke elektronisk giring og det er ikke så mye stress å gire med «gammeldags» gir. Når det gjelder racersykler så forstår jeg faktisk ikke hvorfor de har det. I triathlonverdenen er det derimot noen fordeler som jeg tror er så store at elektronisk giring kommer til å overta fullstendig i triathlonmarkedet nå som prisene blir lavere. Hovedsakelig går det ut på at du girer med å trykke på en knapp for giring opp og en knapp for giring ned. Det går elektroniske signal til girskifteren(e) som girer og justerer seg i forhold til hverandre. Du kan da få et sett med knapper både på aerobaren og på bremsehendlene. Hvis du har TT-sykkel kan du ha gire mens du holder i bremsehendlene i en teknisk nedoverbakke. Tidligere har du måtte vente med giringen til du er nede i bakken og har typisk da altfor tungt gir. Hvis du sykler med racer med aerobar så slipper du da å flytte hånden til bremse/girhendelen for å gire. Det tror jeg kommer til å gjøre racer med aerobar enda mer populær i triathlonmiljøet da du får alle fordelene med racer (bedre på klatring, teknisk sykling nedover) i tillegg til å være nesten like god som en TT-sykkel på flat sykling. Tim DeBoom valgte et slikt oppsett på Norseman og det virket fornuftig. Hvis du ikke er en rendyrket triathlete, men også er med på noen sykkelritt gjør dette at du kan ha en sykkel som fungerer til alt.

Tim DeBoom ved Dyranut på TT-sykkel med landeveisstyre og elektronisk giring (Dura Ace Di2).

I fremtiden kan vi nok forvente ytterligere prisnedgang på elektronisk giring og en Shimano 105 Di2 girgruppe (?), i tillegg til at Sram også må komme på banen. Der er mulig Campa også prøver seg, men de har nesten 0 % markedsandel i triathlonmarkedet og kommer nok neppe til å øke noe særlig der.

En video fra Eurobike om Shimano Ultegra Di2 ligger nedenfor og det var mye positivt. Jeg ser frem til å prøve det ut. 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s