Harrytur fra Oslo til Svinesund – på sykkel

Å sykle er noe av det aller morsomste jeg vet. Gjerne sammen med noen andre, men jeg trives også uvanlig godt i eget selskap. Derfor er jeg ikke i veien for å sykle Oslo – Horten – Moss – Oslo, en tur som var 183 km helt alene, slik jeg gjorde på fredag. Jeg har syklet Hurum Rundt tidligere og er veldig godt kjent i Follo så å sykle den ruta som jeg gjorde på fredag var ingen problem. Å sykle til Sverige derimot er noe jeg har tenkt på en stund, men aldri gjort tidligere. Det er veldig langt og jeg kjenner ikke hvordan veiene er å sykle på med tanke på trafikk. Jeg skyr trafikkerte veier som pesten og sykle ofte lange omveier for å unngå det. Akkurat det var ikke så aktuelt om jeg skulle til Sverige siden den korteste veien var lang nok som den var.

Destinasjonen ble Svinesund og ruta ble Oslo, Vinterbro – Vestby – Moss – Råde – Sarpsborg – Skjeberg – Svinesund. Å finne frem til Moss er greit og derfra så kan du bare følge veien som heter E118 hele veien frem til Svinesund via den gamle Svinesundsbrua. Lettere kunne det nesten ikke ha vært. Totalt 121 km ble det hjemmefra til jeg satt på kafeen og forsynte meg grovt i förmiddagsbuffene til 99 kr på Svinesund. Tilbake tok jeg samme rute inntil jeg syklet forbi Moss, der jeg etter Kambo tok ned til Son (stoppet ikke for et kakestykke nei) for å avslutte turen med 50 km i IM Racepace. Det var en helt utrolig følelse å ha syklet 200 km på ca. 200 watt og likevel ha trøkk og energi i beina til å gi jernet de siste 50 km hjem igjen. Når jeg stoppet utenfor døra hjemme så kunne min Garmin fortelle meg at jeg hadde syklet 250.11 km! 250 km på temposykkel med minst 240 av de kilometerne i aeroposisjon 😀 Som seg hør og bør for en triatlet så ble sykkelturen avløst av en 30 min ”all out” løpetur + nedløping. Fantastisk tungt men også utrolig digg! Turen tok 7 t og 40 min i effektiv sykkeltid så jeg riktignok syklet lengre i tid tidligere som da jeg hadde 9 t effektiv sykkeltid på Fuerteventura i fjor men da kom jeg «bare» 245 km, så 250 km ble ny distanserekord 🙂

Oslo - Svinesund - SykkelruteDette var sykkelruta jeg valgte til Svinesund. Klikk på bildet eller denne linken for å se den mer nøyaktig i Google Maps. Tilbake var den nesten lik foruten om en liten tur innom Son for å få riktig distanse på det siste segmentet. 

Kan jeg anbefale ruta? Jada, jeg kan i grunn det. Litt kjedelig og trafikkert fra Vestby til Moss og et stykke mellom Råde og Sarpsborg, men langt ifra krise. Stykket fra Vestby til Moss kan dessuten fint unngås ved å sykle via Son. Det er absolutt mulig å gjøre turen mer spennende og jeg leste et sted at å sykle via Askim og veiene derfra skulle være å foretrekke, men pga min manglende kunnskap om ruten så tok jeg ikke sjansen. På en så lang tur så er ikke f.eks. 20 km feilsykling like moro. Noe må jeg jo ha igjen til å prøve en annen gang også 🙂

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkel - Humanspeed - Aero - SpecializedGodt humør og friske bein i starten

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkel Jeg så mørke skyer lurende over meg nesten hele turen, men fikk ikke på meg en dråpe regn 🙂

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkel - Rompa BarDette må vel være en klassiker på Kambo, Rompa Bar. Noen har hvertfall vært i særdeles godt humør ved navnsetting og skiltlaging 😀

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkelEtter å ha syklet til Moss så var det bare å følge skiltingen merket 118 hele veien til Svinesund.

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkel Dette var den eneste syklisten jeg traff i løpet av turen (!) og det var rett før Sarpsborg. Han hørtes lokal ut og den eldre herremannens markerte brune bein, høye fart og gammelt «top-of-the-line» utstyr tydet på at han sykle mye. 

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkel Broa i Sarpsborg – runder 3 mil igjen til Svinesund

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkelTriallan - Oslo - Svinesund - på sykkel Flott å sykle i Østfold 🙂

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkelGodt å se første skilt til Svinesund – ikke langt igjen da.

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkelGamle Svinesundbroa 🙂

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkel Å vips så var jeg i Sverige 🙂

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkel - Specialized Etter rett over 4 timer effektiv tid på sykkelsetet så var jeg ikke spesielt kresen på maten. En porsjon pytt-i-panne fra buffeten (fra den ene kafèen som er der) smakte fortreffelig 🙂 Om du er glad i mat og glad i å spise mye, som meg, så anbefales det å spise relativt lite kjøtt og fett og holde litt igjen på mengden. Det er fort gjort å overspise og bli i overkant tung i magen på hjemveien.

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkel Et «lite» stykke tilbake til Oslo 🙂

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkel - Humanspeed - Aero - SpecializedEtter mange timer så er det vanskelig å unngå noen tyngre stunder der tunga blir lang. Tyngst var det faktisk mellom Sarposborg og Svinesund på vei ned siden jeg da hadde syklet en stund, var på ukjente veier (som føles lengre ut å sykle på) og enda ikke var kommet halvveis. Turen tilbake føltes betydelig kortere ut, til tross for at den var nesten 10 km lengre.

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkel En festlig observasjon var at sør for Moss økte tettheten med gamle amerikanske biler betraktelig 🙂

Triallan - Oslo - Svinesund - på sykkel - Humanspeed - Aero - SpecializedGenerelt var jeg storfornøyd med veier, vær, sykkel og egen form. Rett og slett en god dag på min Specialized Shiv. Spesielt at jeg syklet de siste 50 km med over 250 watt i snitt, noe som er det jeg satser på å holde på IM Hawaii (noe lavere på Norseman pga tøff løypeprofil). Jeg har aldri vært den triatleten med høyest VO2-maks eller mest trøkk i beina på korte distanser, men arbeidsøkonomien og evnen til å forbruke fett som energi må være god. 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

11 kommentarer til “Harrytur fra Oslo til Svinesund – på sykkel

 1. Det så ut som en fin tur det der 🙂 Kult å se at du tar deg tid til å dokumentere og legge med mange fine bilder. Bruker du mobilen eller annet utstyr til det?

  1. Hei Bjørn. Det ligger i navnet at lange sykkelturer tar lang tid, og da kan det være fint å ha en tilleggshobby om timene skulle bli lange. Å ta bilder mens jeg sykler er noe jeg har holdt på med en stund og er fint både for bloggen og for å meg personlig når jeg tenker tilbake på de flotte sykkelturene og alle de flotte stedene jeg har sett.

   Jeg har mye forskjellig kamerautstyr og min Iphone 5S er alltid med meg på tur. Det er godt kamera på Iphone-en, men den er ikke så praktisk å ta bilde med fra sykkelsetet (jeg stopper veldig sjelden for å ta bilder) siden den er vanskelig å holde og relativt vanskelig å trykke på utløserknappen. I tillegg er kamera litt lyssvakt og har treg autofokus som gjør at bildene i høy fart kan bli uklare. Derfor har jeg alltid et Olypums TG-2 i baklomma på sykkeltrøya som kan tas ut og er klar til å tas bilder med på et par sekunder. http://www.olympus.no/site/no/c/cameras/digital_cameras/tough/tg_2/index.html, Det er vanntett og støtsikkert, noe som er veldig praktisk siden det kan ligge i en fuktig baklomme. Foruten om det så er kameraet helt ok, og var det beste alternativet da jeg måtte ha et nytt på sensommeren i fjor. Det kommer stadig nye slike action-kompaktkameraer og de blir hele tiden bedre. Anbefales om du ønsker å ta en del bilder mens du sykler. Jeg har også speilreflekskamera (Canon 7D) med full linsepark, men det får ikke plass i baklomma 😉

 2. Artig tur! Står på lista mi for hva jeg skal gjøre når ankelbruddet er grodd! (Den begynner å bli lang…) Ad. lange sykkelturer: anbefaler Odda-Bø, men den går vel samme helga som Haugesund. 22 mil, ca. 3000 høydemeter, spektakulær natur. Er du riktig så fresk kjører du Odda- Bø lørdagen og Haugesund søndagen. 🙂

  1. Ingen grunn til å holde igjen på «The Bucket-list» 🙂 Vi lever bare en gang og det mest bør prøves. Odda-Bø burde absolutt prøves. Jeg gleder meg til dagen jeg legger opp som (altfor)seriøst hobbytriatlet og slipper å tenke på A-prioriterte løp, formtopping, prestasjon etc. Da skal jeg både kjøre Odda-Bø og Haugesund samme helg 😀

   1. Ja, det blir gøy! Du kommer til å bruke en time eller to mer på Odda-Bø enn Haugesund, tenker jeg.
    Forresten, jeg vurderer å kjøpe en langdistansesykkel (antall sykler man trenger er alltid n+1, og når man er skada har man iallefall lyst på nytt utstyr), og vurderer en skikkelig valuepack fra Rose. De har en Gran Fondo-modell som ser fantastisk ut, med Di2 og massevis av valg når det gjelder alt fra styretape til utveksling. Imidlertid har sykkelen en sak som jeg syns kanskje kan være problematisk, nemlig direct mount bakbrems, altså en slags aerobrems nede ved ramma. Det har vel vært noe som temposykler har eller har hatt, er det noe å advare mot? Her er sykkelen: http://www.rosesykler.no/bike/rose-xeon-team-cgf-3100-di2-2014/aid:679424?bikevariantchanged=679376#H-O660-O661-q5Kc-O66P-q5KV-q5Ka-q5Kd-q5Kb-O66D-O66E-O66F-O66G-O66I-O66K-O66L-O66M-q5KW-kNEE-kNEF-kNEG-kNEH-q5Ke-q5Kf-kNEa

   2. Jeg har også lyst til å kjøpe både ny landeveissykkel og ny CX. Rose-sykkelen du linker til ser skikkelig bra ut! En komfortracer er veldig undervurdert i Norge. Aeromontering av bremser er på generelt grunnlag noe skikkelig drit, men det kan hende patenten på Rose er bedre. Det er tungvint og vanskelig å justere og det samler ser raskt mye skit i brems/vaier etc. Forstår ikke hvorfor de skal montere inn aerobrems på en komfortracer.

    Som sagt så kan det godt hende det fungerer bra på den sykkelen, men jeg har irritert meg over at jeg er så usannsynlig opptatt av aerodynamikk at jeg har en sykkel med slike bremser. Jeg ville hatt skivebremser på min landeveissykkel om jeg kunne velge.

    Et alternativ i komfortraceravdelingen er forresten denne fra Canyon: http://www.canyon.com/_en/roadbikes/bike.html?b=3502. Har riktignok ikke Di2, men koster en del mindre.

    Et annet alternativ er Specialized Roubaix. Aner ikke prisen, men tror ikke den er dyrere en sykkelen fra Rose. Den er av typen komfortabel og har skivebrems. http://www.specialized.com/no/en/bikes/road/roubaix/roubaix-sl4-sport-sram-disc#specs. Den står på min ønskeliste

  1. Akkurat hva 250 watt tilsvarer i snittfart er dessverre helt umulig å si, siden det er avhengig av ryttevekt (min er 68 kg), høydemeter, vindforhold og aerodynamikk. På et 10 km-segment klarte jeg 44 km/t i snitt, mens et annet klarte jeg 34 km/t. Flatt med nøytrale vindforhold og i aeroposisjon så tipper jeg at farten blir rett i underkant av 40 km/t.

   Forøvrig så lå jeg meg 31 km/t i snitt utenom og hadde da 180 – 200 watt.

 3. Du burde prøve deg nord-østover også. Har milevis av flotte, trafikk-lette veier innover Akershus, Hedmark, til FInnskogen og inn i Sverige den vegen også:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s