Lake TX 312 – Triatlon sykkelsko

Det finnes flere type sykkelsko (MTB, Racer etc), men i de siste årene har det også kommet flere sykkelsko spesielt med tanke på triatlon. Raske å ta av og på, god væskedrenering og fine innvendige sømmer som gjør det mulig å kjøre sokkeløs har vært de viktigste egenskapene. Nå er ikke en nødvendighet med trispesifikke sykkelsko for å være med på en triatlon, fordi tidsbesparelsen kun er sekunder(med større potensiale hvis du velger ”hopp-på-sykkelen-i-fart-med-skoene-festet-på-pedalene”-løsningen), men hvis du først skal kjøpe deg sykkelsko så ville jeg vurdert en triversjon. De fungerer glimrende til vanlig sykling også.

Mine første triatlon sykkelsko kjøpte jeg når jeg bodde i England for to år siden. Det var en omstendelig prosess (som alltid når jeg skal kjøpe inn nytt utstyr), og jeg fartet land og strand rundt etter sportsbutikker som solgte slike sko. Etter å ha prøvd trisko fra Mavic, Specialized, Shimano og Bont valgte jeg å gå for Lake CX410. Det var en high-end sykkelsko laget av karbon og kenguruskinn (Australere vettu), der karbonsålen gikk høyt opp og dannet helkappen. Skoen skulle varmes i oven for en perfekt passform, og for en perfekt passform det ble 🙂 Utrolig behagelig sko som passet foten min så bra at det nesten ikke var nødvendig å feste borrelåsen. Over tid så har skoen fått merke slitasjen, og sykling uten sokker har gjort sitt med lukten, og selv om de hadde holdt en sesong til så var jeg på kikk etter trisko. Da passet det bra at Lake har kommet med ny triatlonkolleksjon.

Lake CX410 til venstre og TX312 til høyre. Det er tydelig at det er gjort noen forandringer.

Den nye toppmodellen heter Lake TX312 og er totalt forandret fra min gamle CX410. Passformen er heldigvis lik og kenguruskinnet behold, men ellers få likheter. Den mest påfallende forskjellen er den løse hælkappen som festes ved hjelp av en Boa snøring. Dette er det samme som Specialized bruker på sin nyeste toppmodell og skal gjøre det enda enklere å sette foten inn i skoen. Av andre forandringer så er skoen laget mye luftigere, dreneringshullene for vann er flere og større, og det er kommet en borrelås til fremme på skoen. Skoene kommer også med nye såler av typen E-soles, som skal gjøre det lettere å tilpasse sålens oppbygning til fotens passform. Selve finishen på skoen er også gått opp noen hakk og jeg syntes det både ser og føles lekker ut. Fargekombinasjonen hvit skinn, sølvfaget stoff og en såle av karbon er helt i min gate.

Så fungerer det? Med meget tynt grunnlag (et par korte turer) så må jeg si at skoen virket veldig god, men jeg ble ikke umiddelbart solgt av nyvinningene. Skoene er komfortable, stive, luftige og muliggjør absolutt en superrask skifting, en slik rask skifting er ikke rett frem og forutsetter at du velger den nevnte ”hopp-på-sykkelen-i-fart-med-skoene-festet-på-pedalene”-løsningen. Du må tross alt både feste en borrelås og hælkappen, der du normalt kun må feste en borrelås. Dessuten var det tydeligvis fullt mulig å tråkke inn sidekanten på skoen i det foten skulle settes inn, med påfølgende fikling for å få den tilbake. Å ta den på i fart må derfor øves på (og det rådet gjelder generelt for hele skifteprosessen). Den regulerbare hælkappen gir ikke den tighte følelsen rundt hælen som jeg var vant med fra Lake CX410, og selv om det var uvant så er det mulig at det blir bedre i lengden. Du får hvertfall det presset du ønsker på hælen og kan regulere det mens du sykler. Det gir større grad av mulighet til å forandre presspunktet på foten underveis. Sammenlignet med CX410 er TX312 betydelig mer luftige som hjelper å holde føttene kalde og tørre, som er ønskelig for triatlon der konkurransene som regel foregår i varmt klima. Sålene fra eSoles som er spesiallaget for Lake, Bontrager og Nalini er nøytrale, med mulighet for å bytte ut graden av støtten i fotbuen. Mer info om eSoles er her. Når det å ta av skoen i fart, som er betydelig lettere enn å ta de på, så finner du ingenting som er raskere enn TX312. Et lite napp i Boa-«knappen» så er vaieren løsnet og du kan dra foten rett ut:)

Konklusjonen er foreløpig at det er en lekker, luftig og komfortable sko med spennende løsninger og potensial til å være en av markedets aller beste high end triatlonsko. Da må i midletid de spennende løsningene være både pålitelige, slitesterke og overbevise også som gode løsninger, ikke bare spennende. Mer testning følger.

Prisen på skoene er veil. 2600 kr som er rimelig heftig, men ikke dyrere enn andre high end sko fra Shimano, Mavic, Specialized etc. Lake har også en rimeligere variant som heter TX212, om det skulle være mer aktuelt. Mer info om Lake sine triatlonsko finner du her. En annen anmeldelse av Lake TX312 fra Slowtwitch finner du her. For opplysningens del så er jeg ikke sponset av Lake (hvertfall ikke enda ;)) og har betalt for skoene.

Som med mange andre produkter jeg har sansen for (som feks. K-Swiss) så er det få sportsbutikker som har Lake sko, og enda færre (om noen??) som har triskoene inne, så hvis du er interessert i å prøve, se på eller kjøpe skoen kan du ta kontakt med den norske importøren  Olav Morten Hagen i Topbikes. Hvis du har en sportsbutikk som trenger flere sykkelsko, og du tror Lake kunne vært noe for deg så kan du også ta kontakt med Olav 😉

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

3 kommentarer til “Lake TX 312 – Triatlon sykkelsko

  1. Hei,
    Kan du si noe om forskjellen mellom Lake TX 312 og Specialized S-Works Trivent?

    1. Hei,

      Det er begge svært gode triatlonsko! Jeg skal skrive et innlegg om Specialized S-Works Trivent skoene, og skal da ta en mer grundig sammenligning 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s