Nyheter fra Eurobike/Interbike 2012

I slutten av august så ble den europeiske sykkelmessen Eurobike avholdt og en knapp mnd senere ble den amerikanske varianten av messen Interbike som stod for tur. Dette er de to store sykkelmessene der produsenter av sykkelutstyr viser frem sine nyheter for 2013. Så hvis du er veldig interessert i sykkelnyheter så er Eurobike/Interbike plassen å være. Nå har jeg ikke vært der selv, men fulgt ivrig med på dekningen fra de store triathlonsidene Slowtwitch.com og TriRig.com. I fjor skrev jeg blant annet dette innlegget om Eurobike.

I fjor var det MYE spennende og innovativt spesielt på sykkelfronten med BMC TM01, Argon 18 E-118/E-116, Canyon Speedmax, Specialized Shiv Tri, Willier Twinfoil i spissen. I år var jeg faktisk skuffet over de nye syklene som kom. Det var overraskende mye rotete design, uten å være i nærheten av å få alle kabler integrert. Det er heller ikke mange som klarer å få et helt rent kabelruting med de nye elektroniske gruppene. Jeg føler at sykkeldesignere av de nye TT/Tri-syklene ikke helt har fått med seg hva som er attraktivt for potensielle kjøpere. Når det gjelder fargetrender så er det matt svart som gjelder i år også, men gjerne mer nedtonet på logofronten, men med en «fresh» farge som bryter med den enkle designen.

Orbea Ordu Gdi2 – Det er en veldig rotete front til å være en 2013 modell. Frembremsen burde vært byttet ut med en TriRig Omega bremse.

Den nye «revolusjonerende» Eddy Merckx ETT ser helt forverdelig ut med bredt fremparti og kabelføring anno 2008. Det vil overraske meg MYE om denne gjør det godt i vindtunnel.

Blue Triad SL er ikke ny for året, men har kommet i en flott fargekombinasjon. 

De har også fulgt med i tiden og leverer syklene med de aerodynamiske TriRig Omega bremser som standard (selv om de kunne ha strammet kabelen litt her sånn at den var i senter). 

Jeg har litt blanda følelser for den nye Cannondale Slice RS. Den har de smoothe integrerte løsningene, fin fargekombinasjon og et veldig stealth-aktig utseende. Jeg er ikke i tvil et sekund at dette er en veldig gode og aerodynamisk sykkel, men dessverre så er den setepinnen så sinnsykt stygg at det blir vanskelig å like sykkelen helhjertet. 

Cervelo P5 er ingen Interbike nyhet (siden den ble lansert tidligere i år) men det er fortsatt en ny sykkel. Den har mange lure løsninger og er nok utvilsomt en av de aller beste TT/Trisyklene på markedet. Designmessig så er den ikke min favoritt, men aerodynamikk har vært pri 1. i utviklingen av denne sykkelen.

Triatlonvarianten (med den brede gaffelen) med Madfiberhjul tar seg definitivt bedre ut. Det spesiallagde flaskestativholderen bak setet er en utrolig lur løsning som jeg anbefalte Argon 18 å kopiere. Dette er den kvinnlige triatleten Jo Lawns sykkel.

2013 modellen av min sykkel Argon 18 E-118 er identisk med fjorårsmodellen foruten om fargekombinasjonen. E-116 og E-112 har i motsetning til i fjor identisk fargekombinasjon som E-118. Selv om bildet lyger litt (fargen er en god del mørkere) så liker jeg den nye fargekombinasjonen godt.

Tim O´Donnell under aksjon i IM Las Vegas 70.3 der han endte på 4.plass.

I tempohjelmverdenen er det stadig utvikling og trenden er kortere hale som på Rudy Wingspan og Lazer Tardiz (for ikke å snakke om Kask Banbino eller bastardhjelmen Giro Air Attack) Her er den nye modellen til Lazer med det passende navnet Wasp.  Den har utbyttbar bakdel for å få hjelmen til å passe akkurat din sittestilling/kroppsfasong 🙂

Kask Banbino

POCs tempohjelm som svenskene brukte i OL. ahahaha. 

Seteprodusenten Fi’zi:k har lansert en triatlonsko, K1 Uomo. Jeg aner ikke om den er bra, men den ser hvertfall kul ut.

Dette kan ligne på damevarianten av triatlonskoen, K1 Donna. Og ja, dette er et og samme par sko så venstrefoten har rosa detaljer og høyrefoten har oransje.

Det som var Eurobike/Interbikes aller største nyhet var wattmåleren fra StageOONE. 20 g, $ 699 og nøyaktighet på 2,0 %. Det er helt fantastiske tall for en wattmåler og hvis de holder det de lover så kommer den til å ta gedigne andeler i wattmålermarkedet. Wattmåleren sitter i selve krankarmen så det er kun den som må byttes du for at du endelig skal se det svart på hvit at du faktisk er helt maskin på flatene 🙂 Siden jeg har ventet i 4 år på wattmåleren fra Metrigear så er jeg litt skeptisk nye wattmålere, men vi får virkelig håpe at de kan stå bak sine påstander. Les mer på StageONE sine hjemmesider.

Der er den lille sensoren. Imponerende!

Her er det jeg syntes var mest interessant etter StageONE wattmåleren. En rulle der du tar av bakhjulet og fester sykkelen på kasseten som står festet til rulle-enheten. Å ha det festet slik skal gi en mye mer realistisk sykkelfølelse med mer sideveis bevegelighet. Dette kan minne om LeMonds sin rulle som kom i fjor (samme konsept), men i sterk kontrast til LeMond Revolution så er varianten her, Wahoo Kickr nesten helt lydløs, har en nøyaktig wattmåler, og gir en mye bedre sykkelfølelse. Dessuten kan du styre den fra din Iphone. Prisen er satt til $999 så billig er den ikke, men jeg må innrømme at det frister. Mer info finner du her.

Et annet produkt jeg likte var Profile Design sin BTA (forkortelse for Between-The-Arms) flaske som skal ligge mellom armene i aerobaren. Å ha flasken på styret er kanskje den aller mest aerodynamiske plassen å ha en flaske og med denne flasken så får du sugerør i tillegg. Et avtagbart lokk gjør det lett å fylle flasken i fart i tillegg til å være sølefri.

Her er Xlab sin flaskeholder bak setet som er spesiallagt for Cervelo P5. Den er helt genial i all sin enkelhet og alle sykkelprodusenter med respekt for seg selv burde ha en slik løsning på sine trisykler. 

Det er litt vanskelig å se noen detaljer ut i fra bilder men ENDELIG har Shimano kommet med TT-skiftere for Ultegra Di2. Etter min mening er det nesten et år for sent, men de hadde vel et lager med Dura Ace TT-skiftere som de ønsket å selge ut først. Eneste minuset, foruten om det stygge batteriet og de litt for store motorene til girskifterene, er at girskifterne på bremsehendlene ikke er tilgjengelig før til neste år. WTF???

Campagnolo har også kommet med sin rimeligere (alt er relativt, $2900 er ikke akkurat salg) elektroniske girgruppe. I motsetning til Shimano så lanserer de TT-skifterne samtidg. Fra det jeg kan se ut i fra bildene er front og bakskifterne mye penere enn det Shimano kan skilte med. Likevel så syntes jeg både batteri, koblingsboksen og kablingen er så stygg at jeg syntes du tar et estetisk tilbakesteg om du bytter til elektronisk gruppe. Jeg sitter med en følelse at om 3-4 år så lanserer de elektroniske girgrupper, med mindre motorer og intern kabling, koblingsboks og batteri, som får du «gamle» elektroniske girgruppe til å se ut som den er fra steinalderen. Typisk!

Det var det jeg fant interessant fra året Eurobike/Interbike. Det er gledelig å se at flere og flere produsenter hiver seg på triatlonbølgen og at produktutvalget stiger. Sky is the limit! Jeg gleder meg allerede til neste år 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

5 kommentarer til “Nyheter fra Eurobike/Interbike 2012

 1. «Det som var Eurobike/Interbikes aller største nyhet var wattmåleren fra StageOONE. 20 g, $ 699 og nøyaktighet på 2,0 %. Det er helt fantastiske tall for en wattmåler og hvis de holder det de lover så kommer den til å ta gedigne andeler i wattmålermarkedet. »
  Er jo bare selve målingen som er +/- 2%. Resultatet er bare nøyaktig om man tråkker like hardt med begge beina, og at dette er konstant igjennom hver økt, periode og sesong siden de bare måler en fot og ganger med 2.

  1. Du har rett i at den kun måler kraften på en fot (venstre) og ganger den med to, og hvis du er mye sterkere i den ene foten så vil resultatet bli unøyaktig. I praksis så tror jeg ikke dette blir et så stort problem siden det er repeterbarheten som er det vesentlige, og ikke nøyaktigheten. SRM, Quarq, Powertap vil alle gi deg forskjellige resultater, så tallene er ikke direkte overførbare. Så lenge du ikke har veldig stor variasjon i styrke på venstre/høyretråkk under økten eller fra trening til trening, så vil wattmålingen fungere nesten like godt som SRM og Quarq. Dessuten så tviler jeg på at det er slik at noen startet treningen med veldig mye trøkk i venstrefoten for så å avslutte med mer trøkk i høyrefoten. Sålenge du har en venstr/høyrefordeling på ca. 48/52 hver gang så vil wattmåleren fungere veldig bra. Så får testing vise hvor repeterbart dette er i praksis.

  1. Nå vet jeg ikke hvilke kraftmåler du kjører med men både SRM og Quarq har en nøyaktighet på +-2%. Min Quarq Red Krank skal ha nøyaktighet på +- 1,5 % og det samme skal Powertap ha. +- 2 % er ikke dårlig det.

   Nå er nok ikke wattmåleren fra StageONE det som blir valgt for de som skal ha det beste og mest nøyaktige, men med en vekt på 20 g (mot 221 g for min Quarq), god nøyaktighet og en pris til under halvparten av måleren fra Quarq så tror jeg at StageONE kommer til å selge veldig godt i ikke-proff/dødsseriøs-segmentet. Hvis de holder det de lover så kommer de til å selge mye wattmålere til personer som tidligere har sett på det som for dyrt.

 2. Nam nam, her var det mykje lekkert!
  Er einig i at setepinnen på Cannondale Slice er utruleg stygg. Er det muuuuulig??
  Men eg likte Cervelo p5, ramma ser så kompakt ut, og den hadde sikkert passa bra for triatletar med kort rygg (som meg).
  Kanskje i ein damevariant med lysare fargar 😀 😀

  Eg trur nok at eg har eit slik «sykkel-gen», eg synst berre syklar er kule, har alltid sykla og hatt eit spesielt forhold til syklane mine, frå då eg var lita.
  Kanskje like greitt at eg ikkje har så god råd for tida, ellers hadde vel brukt opp ein heil formue på syklar… 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s