Bokanmeldelse: ”Langt og hard – Fra sofagris til Ironman”

Langt og hard – Fra sofagris til Ironman, er tittelen på en bok skrevet av Fred Arthur Asdal. Beskrivende tittel i grunn, for den gir et veldig godt bildet av hva boka egentlig handler om. Fred Arthur Asdal var en typisk mann i slutten av tredveårene som i økende grad i takt med alderen bedro seg selv med å tro at han var i god form. Han var tross alt rimelig sprek når han var 20 år, og hadde ikke noe problem å komme tilbake til gamle høyder med å ta et par joggeturer. Som en klassisk arbeidsnarkoman så var spisevannene dårlige, og den påfølgende vektøkningen ble klassifisert som ”mest muskler”. Selvbedrag på aller høyeste plan med andre ord. Fred Arthur var verken en muskelbunt eller hadde en kondisjon som var i nærheten av å kunne kalles god. Han var rettere sagt overvektig og i elendig form. Han er en sofagris. Heldigvis innser han, etter å ha sett et bildet av seg selv, at realiteten ikke stemmer helt med hans egen oppfatning. Noe må gjøres.

Boka handler i stor grad om veien hans vei mot å snu den dårlige trenden. Veien mot å bli i bedre form og veien mot å se bra ut  naken (for det er vel egentlig bare det vi vil eller??). Fred Arthurs reise er en inspirerende og fascinerende reise, spesielt for de som nærmer seg voksen alder og har baklomma stappfull av unnskyldninger til hvorfor brystkassen har siget ned på magen og hvorfor trening og kosthold har fått seilt sin egen sjø de siste 15 – 20 årene. Jobb, unger, kona, hund, hus, hytte, svigermor etc. er alle legitime unnskyldninger på hvorfor du ikke klarer å sette av en eneste av ukens 168 timer til å bevege deg litt, eller?? 4 unger, krevende jobb (men grei kone) til tross så klarte Fred Arthur å snu trenden. Jeg tror alt handler om motivasjon og Fred Arthur fant sin motivasjon i triatlon. Hans motivasjon fikk han så langt at han fullførte triatlons gjeveste distanse og ble en Ironman. Ikke bare fullførte han 3,8 km svømming, 180 km sykling og 42,2 km løping, men han gjorde det raskt også. Han har fullført mange Ironmankonkurranser og den foreløpige persen er godt under 10 timer (noen som har nøyaktig tall?). Alle som har prøvd det selv vet at det er en utrolig prestasjon.

Fred Arthur Asdal – Bildet «lånt» fra internettet

Boken er heldigvis både bredere og dypere enn det. Det er ingen skrytebok der forfatteren forguder sin egen suksess, men en bok om treningsglede, om triatlonglede. Det er i tillegg en triatlonguide med detaljerte svømme, sykkel og løpetips. Det står også om periodisering og eksempel til hvordan å legge opp treningen. Boka er derfor en komplett nybegynnerguide til triatlon og gir deg all informasjon du trenger for å komme i gang med triatlon.

Langt og hard – Fra sofagris til Ironman er ikke en bok som har meg som målgruppe. Jeg er allerede en triatlonjunkie som ikke kan vente med neste treningsøkt. Boka er beregnet for personer som trenger det siste lille dyttet for å begynne å trene eller å sette seg tøffere treningsmål. Det handler ikke nødvendigvis å fullføre en Ironman, men det kan gjøre det. Fred Arthur er det empiriske beviset på at ingenting er umulig så lenge gleden og motivasjonen er tilstede.

Fred Arthur i god stil når jeg traff han etter målgang i IM Haugesund 70.3

Når jeg kjøpte boka i vår så var det aldri meningen at jeg skulle beholde den. Den var tiltenkt min svigerfar, Hans. 5o år + gammel nordsjøarbeider uten idrettsbakgrunn. Treningsgrunnlaget hans er lang i fra dårlig og med jevnlig sykkel og løpeøkter holder han seg i grei form. Likevel har han vært i vurderingsfasen til å prøve triatlon etter å ha vært frivillig under IM Haugesund. Jeg håper boka kan inspirere han til å ta steget og gi han rettledning på veien til målet. Det begynte i hvertfall bra og allerede dagen før han fikk boka så debuterte han på sin aller første triatlon opp Kattnakken på Stord (Ref. Kattnakken triathlon). Våtdrakt er bestilt og cyclocrossen blir oppgradert med racerhjulsett så jeg blir overrasket om han ikke stiller på Ironman Haugesund til neste år.

Langt og hard – Fra sofagris til Ironman er velskrevet og morsom bok. Den anbefales på det sterkeste og er årets bursdags-/julegave til far, svigerfar, bror, ektemann (for å ikke snakke om deres kvinnelige tilsvarenheter) som du føler trenger litt inspirasjon. Den kan kjøpes på en bokhandler nær deg 😀 Boka har også en egen hjemmeside som ligger her.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Bokanmeldelse: ”Langt og hard – Fra sofagris til Ironman”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s