Min konkurranseernæring powered by Enervit

Som jeg har nevnt tidligere så er TriNordic sponset av energiprodusenten Enervit, og vi får naturlig nok sportsernæringen vår derfra. Det er viktig at du selv finner produkter som fungerer for deg, og selv om vi er sponset av Enervit, så skal jeg ikke si at det er det eneste som fungerer, men Enervit har mange gode alternativer som er verdt å sjekke ut.

Nå som det nærmer seg konkurranse for mange triatleter så tenkte jeg å skrive om hva jeg har tenkt å spise under konkurransene, og grunnen til at jeg spiser det jeg spiser og når jeg spiser det.

Konkurranseernæring fra Enervi

Årets konkurransernæring fra Enervit

Når jeg var på sykkeltur med Dirk Bockel i fjor så var han veldig klar på at jeg må spise 1 g karbohydrat per kg kroppsvekt per time, og siden har jeg prøvd å følge det rådet. Min vekt er for tiden rett under 70 kg, som betyr at jeg i følge Dirk bør innta 70 g karbohydrater per time under en fulldistansetriatlon, 1 g karbohydrat har 4 kCal som betyr at jeg bør innta  280 kCal per time. Dette er det jeg sikter på og det er er flott hovedregel å gå ut ifra. Om jeg (eller du) får de 280 Kcal fra energibar, gel, sportsdrikk, banan eller loft er i utgangspunktet mindre viktig så lenge du klarer fysisk å svelge det og magen klarer å fordøye det. Om jeg repeterer meg selv så må dere ha meg unnskyldt, men jeg må bemerke at det er svært store individuelle forskjeller på hva atleter tåler, og hvor mye.

 1. 1 g karbo per kg kroppsvekt er kun en hovedregel, men det er typisk at mennesker med lavere kroppsvekt kan innta større mengder per kg, siden magens mulighet til å ta opp energi ikke nødvendigvis øker proporsjonalt med vekten.
 2. Det er også store forskjeller på hva atleter tåler, og derfor stor variasjon på hva de forskjellige atletene inntar. Du kan ta to av verdens beste triatleter og se at de inntar kaloriene sine med helt forskjellige type produkter. Noen spiser kun gels, mens andre får oppkast/diaré av et par stk.
 3. Sportsernæringstoleranse er trenbart, så om du har hatt dårlige erfaringer med forskjellige typer så kan det skyldes magen ikke var vant til det. Jeg personlig får vondt i magen av sterke sportsdrikker (spesielt Gatorade), men klarer fint å drikke en mer utvannet variant.
 4. Å spise jevnt gir en mye større sjanse for suksess, siden du nesten kontinuerlig gir magen ernæring i takt med hva den klarer å fordøye og ta opp. Om du skal spise 280 kCal per time så er det mye større sjanse for at magen klarer å ta i mot 70 kCal hvert 15, min enn 280 kCal på en gang.
 5. Du kommer nesten garantert til å bli matlei uansett hva du spiser, men at du er kvalm og ikke har lyst på mat er ingen god grunn til å la vær å spise. Følg ernæringsplanen din så fremt du ikke spyr eller blir veldig dårlig. Gå da til plan B.

Triallan - Enervit gel

Gel er basen for min ernæringsplan og 80 % av kaloriinntaket kommer fra gels. Det kan bli litt søtt i lengden men er lett å få ned, og lett å posjonere. Jeg anbefaler også å variere smaker for det er vanlig å bli lei av en smak. 70 kCal per gel.

Triallan - Enervit Liquid gels

Enervitene liquid sportcompetition er en utblandet gel som kan inntas uten ekstra væske, og spesielt gunstig under løping, der du ikke alltid har vann tilgjengelig til å skylle ned med. 107 kCal per liquid gel.

Hva som fungerer for deg må du finne ut av, men så lenge det gir deg tilstrekkelig energi (ca. 4 kCal per kg kroppsvekt per time), du klarer å svelge det (det har jeg hatt store vanskeligheter med noen energibarer) og magen klarer å fordøye det så har du egentlig truffet blink. Generelt så er det i utgangspunktet kun karbohydrater jeg inntar under konkurranse, og karbohydrater av den raske typen. For å få noe fast føde, og litt avveksling fra den søte gelene, så tar jeg en halv energibar i stedet for gelene, men historisk sett så har det vært mye vanskeligere å spise og svelge, når intensiteten er høy. Under Challenge København i 2011 hadde jeg med meg to energibarer i tillegg til ca. 12 gels under sylingen, men klarte rett og slett ikke å spise den siste halvdelen, og ser derfor på 2 energibarer som maksimalt av det jeg klarer i løpet av en IM.

Under Swissman kommer jeg til å bruke samme taktikk som tidligere, men nå ønsker jeg å spise enda litt mer, siden jeg ikke helt har klart kalorimålene mine tidligere. Dette blir nå gjerne litt enklere siden jeg har egen support og kan få det jeg vil, når jeg vil. På syklingen kommer til å ha større variasjon i ernæringsinntak, med primært gels (som før), men nå også med utvannet sportdrikk og et par energibarer. På gelfronten kommer jeg til å variere mellom gel med appelsinsmak (uten koffein), gel med sitronsmak med koffein og en mer drikkbar flyktig gel.  Jeg venter for øvrig 15 – 20 min ut på syklingen før jeg inntar næring for at magen skal stabilisere seg. På løping er jeg mye mer sårbar for å overbelaste magen, som er naturlig pga ristingen, og jeg reduserer gjerne ernæringsinntaket om jeg begynner å merke at jeg blir for kvalm. Jeg har kastet opp på løpingen tidligere, og kjenner litt på den grensen. Når jeg kommer dit så går jeg til plan B. Det som jeg syntes er lettest å spise under løping er lettflyktige geler som kan inntas uten vann. Enervits lettdrikkelige Enervitene SportCompetition får mye skryt fra flere hold, og jeg syntes den fungerer veldig bra. Det er også bra at det er kork på de slik at du kan drikke f.eks. halvparten hvert 15 min i stedet for hele per 30 min.  Under løpingen satser jeg på å drikke 2-3 slik hver time, før jeg siste halvdel erstatter halvparten med plan B.

Triallan - Enervit G Sportcompetition

I år kommer jeg i tillegg til å drikke sportsdrikk, men velger å vanne det ekstra ut for å gjøre det mildere for magen. Enervit anbefaler 30 g per 500 ml, mens jeg kjører 30 g per 750 ml. 100 kCal per 30 g (1 flaske på 750 ml).

Triallan - Enervit Power Crunchy

Enervit Power Crunchy er skikkelig gode energibarer, som går relativt lett ned. De inneholder litt fett og protein, så det blir ikke mange jeg kommer til å spise av de, men jeg satser på å få spist 2 stk. totalt. Uten fast føde så kan du oppleve følelsen av sult, og selv om dette ikke er noe å bry seg om (det er ikke prestasjonsskadelig) så kan det være greit å spise noe annet en gel/sporsdrikk. 

Hva med protein eller fett? I utgangspunktet så tror jeg ikke kroppen presterer bedre med å tilføre det under en konkurranse, for ingen av oss er i fare for å gå tom for fett i løpet av en dag, og protein er ikke så lett for kroppen å bruke som energi som karbohydrater. Jeg vet noen spiser kokosfett under konkurranse og er fornøyd med det, men jeg har aldri prøvd det selv. Det er igjen veldig viktig å kun spise ting magen klarer å fordøye under relativt fysisk hard intensitet, og husk at desto høyere intensitet desto lavere blir evnen til å fordøye. Det er derfor ikke sikkert at det som fungerer på rolig langtur, vil fungere når pulsen er 160 slag per minutt.

Når det gjelder distanse så gjelder min 1 g karbo per kg kroppsvekt per time kun for fulldistanse. Når distansen halveres så blir det ca. 70 % av dette, og på olympisk blir det minimalt med næringsinntak, og på sprintdistanse så blir det ingenting.

Lykke til med din konkurranseernæring i årets sesong!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

5 kommentarer til “Min konkurranseernæring powered by Enervit

 1. Hej Allan,
  Held og lykke på søndag i Swissman. Jeg skal følge dig undervejs på den vanvittige rute. Mvh Jasper

 2. Hei Allan,

  Har du testet ut Fresubin? Har hørt at det er mange som bruker det istedet for tygge brødskiver blant annet.

  Gratulerer med vel gjenomført Swissman! Hvordan vil du sammenligne Swissman med Norseman?
  Mvh
  Frank

  1. Hei Roger. Spørsmålet fra Frank hadde jeg ikke fått med meg. Jeg var nok på reise når det kom og må ha glemt ut at ikke svarte.

   Når det gjelder Fresubin så vet jeg at det er flere som har brukt det med suksess, blant annet Tom Remman. Selv har jeg prøvd det litt og syntes det smakte bra og fungerte greit. Likevel så er det noe med melkkonsistensen som gjør at det ikke er mitt førstevalg. I tillegg er ikke forpakningen veldig praktisk hvis du må ha det med deg fra skiftesonen. Om du er på Norseman og har følgebil så er det selvsagt mindre viktig.

   Norseman og Swissman har store likheter og de er absolutt i samme nisje-sjanger når det gjelder triatlon. Svømmingen på Swissman er varmere og mindre dramatisk enn Norseman selv om det å svømme 3,8 km i et rett strekk kan bli svært monotont. Syklingen på brattere, og etter min mening betydelig hardere på Swissman sammenlignet med Norseman, men begge er harde og har fantastisk landskap. Løpingen på Norseman er hovedsakelig 25 km flatt før det går 17 km i motbakke og de siste 4,7 km i ulendt/særs ulendt terreng. I Swissman er løpingen «rullende» (opp og ned hele veien men ikke veldig bratt eller langt) frem til 34 km da det går rett opp. Da blir det virkelig bratt, men asfaltert nesten hele veien. Begge deler er fantatiske konkurranser og jeg anbefaler de begge av hele mitt triatlonhjerte 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s