Svømmetrening med HTK

I helgen var jeg en tur hjem til Sveio/Haugesund for å hente hunden tilbake etter langoppholdet siden vi dro til Hawaii. Da passet det jo perfekt at jeg traff på Ivar «Mr. Ironman» Jacobsen som inviterte meg med på Haugesund Triatlon klubb sin svømmetrening. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke var spesielt gira på det fordi svømmeformen er så dårlig, og jeg vet at de 2 timer lange øktene de har på lørdager er harde. Likevel så var det et tilbud jeg selvsagt måtte si ja til. Det var uansett på tide å starte triatlon sesongen 2013, så da kunne jeg like gjerne gjøre det skikkelig 🙂

Det er trøkk i Haugesunds triatlonmiljø om dagen! Det var 16-17 triatleter fordelt på de tre tilgjengelig banene, og i løpet av de to timene HTK disponerer hele bassenget på ukedagene så har de 60-70 triatleter innom, hver gang(!). Det er det garantert ingen andre norske klubber som kan skilte med, og jeg tror du må opp i rimelig store utenlandske klubber for å komme opp i samme antall medlemmer som er med på fellestreningene.

20121120-082026.jpg

Fortid, nåtid og fremtid. Einar Kalland-Olsen, Ivar Jacobsen, Trygve Dommersnes og jeg 🙂 Ivar kom faktisk opp av vannet som nr. 7 under IM Roth i 1989(!) på tiden 50:20. Einar og Trygve har potensiale og bør ta turen til Oslo for å prøve seg for Arild T 😀

Når det gjelder treningen så var den som forventet beinhard, spesielt med tanke på mitt labre treningsgrunnlag. Ivar J stod på kanten og fulgte med med på svømmingen min med argusøyne, og kunne fornøyd si at han med en gang så hvordan min IM tid kunne reduseres med flere minutter. I løpet av treningen så fikk jeg flere bemerkninger på min svømmeteknikk, så enkelt fortalt så kunne det oppsummeres på følgende måte.

 • Urytmisk og stor bevegelse i beinsparkene – Spesielt når jeg puster til høyres så går venstre foten min langt ut for å kompensere for ubalansen
 • For lang gliding med venstre armen – Dette henger sammen med pustingen til høyre der og da lar jeg armen gli for lenge før jeg tar taket slik at fremdriften stopper opp. Jeg presser også venstrearmen litt ned (sikkert for å kompanser for ubalansen).
 • For høyt hodet ved pusting.
 • Lav fleksibilitet i skuldre/armer

Verdien av slike tilbakemeldinger kan ikke settes høyt nok. Det er nesten umulig å se slike ting selv, og hvis feilen(e) ikke rettes så er det ikke sikkert du kan bli noe bedre til å svømme. Nesten alle triatleter uten svømmebakgrunn har tydelige tekniske feil i bassenget, og med et trent øye og kyndig veiledning så kan de oppdages og rettes på. Det er først da du får et skikkelig løft i bassenget. Noen av punktene Ivar bemerket var faktisk noe jeg var klar over selv (spesielt det med at venstrefoten min går ut til siden og lav fleksibilitet), men ikke helt hadde en plan på hvordan det skulle fikses. Jeg er nok ikke i «mål» enda med hvordan jeg skal bli en bedre svømmer, men har nå mye konkret å jobbe med, og er inspirert til å gjøre den jobben.

Nedenfor er video av svømmingen min som Morten Hornnes tok i Las Vegas. En i normal fart og en i slow motion.

Jeg har klippet ut et bildet der vi kan se ubalansen svært tydelig med en venstrefot ut på tur for å kompensere.

Her er min svømmestil i forkant av IM Las Vegas 70.3. Merk at dette er i uthvilt og konsentrert tilstand så dette er «as good as it gets» med tanke på min svømmeteknikk. Det ser MYE verre ut i kampens hete med armer og bein overalt.

Her er en film av svømmingen i sakte film. Dessverre så blir oppløsningen to hakk lavere i overføringen til youtube så det er vanskelig å se.

 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

3 kommentarer til “Svømmetrening med HTK

 1. Hei!
  Jeg synes du svømmer veldig bra, men det betyr kanskje bare at jeg ikke har peiling..alltid bra å ha noe en kan forbedre da:-)
  Moro med litt videosnutter på bloggen i tillegg til bilder!

  Jeg lurer litt på en ting…hvordan man bør trene på denne tiden av året ift konkurranser som kommer i sommer. Feks sykling, sykler du mye rolig og lange turer (på rulle etc.)? Løper du noe «av» sykkelen nå?

  Stå på, både med blogg og trening. Veldig inspirerende !!
  Heeej

  1. Hei Ida. Jeg svømmer relativt bra til å være en triatlete, og i de siste konkurransene (foruten om Hawaii og Las Vegas der nivået er mye høyere) så har jeg kommet opp av vannet som nr. 100-150 av 2000 deltakere, så dårlig er det ikke. Jeg sammenligner meg heller med de beste, og da ligger jeg typisk 10 – 15 min bak, og den differansen skulle jeg gjerne ha redusert til rundt 5 min, og da er det detaljer det går på.

   Hvis du liker videoer så kan jeg røpe at det kommer flere av de. Jeg hadde tenkt å legge ut en video om hvordan å gjøre skiftesonene raskest mulig (råmateriale er på filmet), men jeg klarte ikke å legge det ut tidsnok. Dessuten er ikke Macbook Air og videoredigering den beste kombinasjonen.

   Akkurat nå så trener jeg i utgangspunktet ikke (har fri ut uken) men jeg liker å bruke vinteren til blant annet å trene på de tingene jeg ikke har tid/overskudd til på våren og i konkurransesesongen. Hovedsakelig så går det fortsatt i sykkel, løp og svømming, men jeg har også «prosjekter» med å f.eks. øke fleksibiliteten, styrke kjernemusklatur. Du kan sykle langt og rolig på rulle, men huske at du skal holde treningslysten og motivasjonen opp så hvis du hater å sykle på rulle så ville jeg ikke brent opp alt motivasjonskruttet i vintermåndene. Ski kan f.eks. erstatte de rolig langturene. Om du liker rullesykling eller ei så ville jeg uansett kjørt 1 intervalløkt på sykkelen i uka, og hvis du har tid kan du løpe direkte av sykkelen etterpå. Det er hvertfall det jeg gjør.

   Fikk du meldt deg på Hovetri forresten?

 2. Så bra du har tenkt å legge ut flere videoer, det gir bloggingen en ekstra piff – herlig! Godt å høre at du prioriterer litt annen type trening mtp stabilitet, skadeforebyggende osv off-season. Jeg merker det er moro å gå på trening om vinteren å skulle ha skikkelig core- og stretch økter, jeg kjente faktisk at jeg holdt ut lenger på sykkelen i sommer enn før (ift vondt i ryggen som jeg før fikk etter 2-3timer), og jeg tror det er takket være fokuset jeg hadde på stabilitet gjennom forrige vinter:-)

  Idag har bla dagens langtur vært på ski, så jeg tror jeg holder de lengste turene av sykkelen frem til våren. Håper formen din er god, dvs at du kjenner overskudd og treningslyst.

  Jeg fikk ikke meldt meg på Hove, det gikk for raskt..men kanskje jeg får kjøpt like før….:-)
  Go’ helg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s