En oppdatering fra Statfjord A

Etter min normale jobbrotasjon skulle jeg hvert hjemme for en uke siden, men først nå er jeg på vei hjem. Det er tungt å være 3 uker hjemmefra og jobbe minimum 12,5 timer hver dag. Heldigvis passet det bra denne gangen med tanke på konkurransesesongen og høytider. Det er veldig kjedelig å stå overtid om sommeren, i julen eller når det nærmer seg viktige konkurranser.

 Vi har faktisk hatt tidvis fint vær også 🙂 

En fordel med å stå overtid er at jeg treffer kollegaer jeg normalt aldri treffer siden jeg til vanlig reiser hjem samme dag som de kommer ut. Det er et morsomt skift med uvanlig ung gjennomsnittsalder som hele tiden finner på ny påfunn. ”Du har det ikke mer morsomt enn du lager selv”, er et ordtak som aldri har passet bedre enn på en oljeplattform. Du er isolert på en liten plass med begrensede rekreasjonsmuligheter så underholdningen kommer definitivt ikke av seg selv.

 Vinnerlaget i vår showquiz 😀

Vår showquiz var variert og i pausen fikk lagene en praktisk oppgave. De fikk 60 sek til å finne en posisjon med færrest mulig bein i bakken. Ble mye gode øyeblikk av slikt 😉

Linda, en kollega av meg, er Etne’s aerobic/step/zumba-dronning ;), og når hun skulle ha en step/styrketime så kunne jeg ikke annet enn å se på det som en kickoff på 2013 sesongen etter mine 4 uker treningsfri. Nå bryter det kanskje det matcho inntrykket jeg prøver å gi av meg selv, men jeg liker faktisk step/zumba-timer. Jeg har aldri holdt på med det tidligere, men setter alltid pris på nye utfordringer. God trening er det også! Nå vet jeg hvordan det kjennes ut å begynne å trene når du er utrent, for etter å ha tøffet meg med å ta for tunge vekter så var jeg så støl i hele kroppen at det var direkte smertefullt.

Trimkvarteret på Statfjord A 🙂 Therese, Linda, Martin, Espen, meg og Lise. Sandaler og trening er rimelig dårlig stil, men jeg i utgangspunktet treningsfri og hadde ikke med meg joggesko. Lesson learned!

Vi Statoilansatte er generelt veldig fornøyd med å være ansatt i selskapet, men også flinke til å klage (som f.eks. når pensjonsavtalen vår ble sagt opp), så nå må jeg bruke sjansen til å rose selskapet. Vi fikk besøk av Malin Schefström fra Enforme en langhelg. Hun hadde foredrag om kosthold og trening over 3 dager. I tillegg holdt treningstimer og tilbydde personlige veiledningstimer. Det var et fantastisk initiativ fra bedriftens side og moro å se at de faktisk er villig til å bruke ressurser på å få sine ansatte inn i en sunnere livsstil. For min egen del så tenkte jeg at det var begrenset hvor mye jeg kunne lære av det, men der tok jeg selvsagt feil. Malin var kunnskapsrik og forklarte forskjellige aspekter med kosthold både enkelt og mer avansert. Jeg booket også en privat time for å gå igjennom fleksibilitetstrening så nå blir det spagat neste 😉 Det som er litt synd med slike gode tilbud er at de som virkelig har behov for å få mer kunnskap og informasjon om kosthold og trening holder seg langt unna slike foredrag. Av de 20-25 som var å hørte på, var det kun en som kunne kategoriseres som overvektig. De mest overvektige er overhodet ikke interessert i å høre på at kostholdet deres er en nagle i deres egen likkiste, eller at de må begynne å bevege på seg hvis de skal ha noe som helst livskvalitet etter å ha fylt 60 år. Akkurat det er en tragedie, men vanskelig å gjøre noe med. Jeg føler definitivt at det er en stor treningsbølge som kommer, men at de som ikke er med på bølgen får større avstand til oss ”treningspsykopater”. Vi får håpe at akkurat den trenden snur. Enforme kan jeg uansett anbefale for bedrifter som trenger et lite boost i forbedringen av livsstil for sine ansatte 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

6 kommentarer til “En oppdatering fra Statfjord A

 1. Morsomt innlegg Allan, du er virkelig flink til å skirve på en underholdende måte 🙂 Trimkvarteret savner deg her ute, sexy and i know it er ikke det samme uten movsene dine, haha!

 2. Slik er det vel de fleste steder. De som har behov for endring velger å se en annen vei;) men et spørsmål.. Du jobber vel nattskift også? Hvordan legger du opp treningen i denne perioden? Jeg prøver å kjøre intervaller på kvelden før nattjobbing for det er da jeg føler jeg har mest energi, men generelt føler jeg meg litt energiløs. Har hørt at man ikke bør trene hardt i nattperioder, pga testosteron nivået synker, men dette gjelder jo menn så derfor blir jeg litt usikker. Regner med at du har noen tanker om dette;)

  1. Hei Nina 🙂

   Jeg jobber veldig mye nattskift. Faktisk så er annenhver jobbtur 14 dager sammenhengende nattskift. Jeg har prøvd og feilet litt for mye på kombinasjonen trening og nattskift, og har derfor foreløpig kommet til denne enkle «kjørereglen» for trening og nattskift:

   Less is more

   Grunnen til det er akkurat som du sier at testosteronnivået i kroppen synker om natten og du vil derfor ha mindre kraft og energi når du trener, som igjen vil gi en lavere kvalitet på treningen. Formfremgang er grovt avhengig av trening, kosthold og restitusjon. Treningskvaliteten er som nevnt dårligere enn normalt, men hovedsakelig er det restitusjonen det kan gå mest utover. Hvis ikke du får tilstrekkelig restitusjon i etterkant av en trening, så er det rett og slett ikke vits å trene (spesielt ikke harde økter som krever mye restitusjon), og treningen kan fort virke kontraproduktivt.

   Derfor så lever jeg etter nettopp Less is more når jeg går nattskift. Hvis jeg ikke ønsker å trene/eventuelt trene hardt så gjør jeg det ikke. Jeg reduserer også ofte treningene hvis jeg ikke føler meg superfresh. Og skulle søvnkvaliteten etter ett nattskift være dårlig, så kutter jeg ut treningen dagen etter. Flere ganger har jeg tvunget meg igjennom treningsprogrammet, og endt opp fullstendig nedbrytt etter 14 dager. Det går gjerne fint de første 5-7 dagene før det blir skikkelig dårlig. Nå vil du sikkert ikke merke det like godt om du ikke går nattskift så lenge, men du kan fort få den samme negative effekten av treningen som jeg får med bare en hard trening før nattskift eller rett etterpå.

   Å gå nattskift generelt er uheldig for kroppen, og sender vår indre klokke (med alle våre hormonelle sykluser) i berg-og-dalbane slik at vi blir sårbare for belastning. Det er det viktig å ta hensyn til.

   1. Tusen takk for svar:):) jeg regnet med at du jobbet nattskift annenhver runde, det var derfor jeg lurte;) jeg forsøker også å kjenne etter hvor mye kroppen orker, det spørs litt på hvor travel nattevakta har vært;) jeg forsøker å legge inn rolig langkjøring eller kortere intervaller etter natt, det pleier å gå bra. Men de harde, lengre øktene funker dårlig. Det fører bare til dårlig stemning i topplokket;) det er jo en kjensgjerning at kroppen blir sliten av nattjobbing og 3 skift-turnus som jeg jobber, men for min del gjør det at jeg kan trene på dagtid og tilbringe ettermiddagen med familien:) takk igjen for at du tar deg tid til å gi utfyllende svar til en rookie;) lykke til med sesongen og jeg skal bidra til å heie deg frem på Nxtri:):)

   2. Skulle bare mangle at jeg svarte 🙂 Det jeg glemte å si i mitt svar var at verden er ikke svart/hvit, så jeg skal ikke si at trening i kombinasjon alltid gir dårlig/negativt utbytte. Alle reagerer forskjellig, og tåler nattskiftjobbbing i varierende grad. Du får rett og slett kjenne på kroppen hva som føles bra ut, og hva som ikke fungerer. Det er ikke alltid så enkelt, men du får gjøre så godt du kan. Det er hvertfall ingen måleappareter som kan gjøre den jobben for deg. Det viktigste er uansett at du er obs på ulempene med å trene før/etter nattskift og tar hensyn til det.

    Lykke til med dine egne mål for sesongen. IM Haugesund blir legendarisk til neste år! Har du meldt deg på Køln forresten?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s