Løsning for oppbevaring av reservedekk

Triatlon er en individuel sport der du i all hovedsak må klare deg selv under konkurranse. Det er tillatt å motta hjelp fra de andre deltakerne, men forståelig nok ikke så lett å få de til å stoppe å hjelpe deg og den tekniske supporten som arrangøren av og til har, kan være veldig langt ifra deg.

Min mening er derfor at alle utøvere selvsagt bør ha et minimum sykkelteknisk kunnskapsnivå og ha med seg utstyr og kompetanse til å fikse en punktering. Det er som regel banalt enkelt å gjøre, men om du ikke kan det eller har med deg utstyr til å bytte så blir det fort en vanskelig oppgave. Jeg har hørt mange historier om mosjonister som har brytt pga  punktering, og det mener jeg rett og slett er for dumt da vi gjerne trener i årevis og reiser halve verden rundt for å være med på den konkurransen. Tekniske problemer som ikke kan fikses kan selvsagt forekomme ved uhell, men en punktering er langt ifra utenkelig og skjer med flere under hver eneste konkurranse av en hvis størrelse.

 • 1 stk. Xlab aeroflaske
 • 1 stk. Tufo Elite Jet < 160 g (NB! Husk lang nok ventilforlenger også til reservedekket)
 • 1 stk. CO2-patron (2 stk. kan være fornuftig)
 • 1 stk. CO2-pumpe av typen Lezyne
 • 1 stk. dekkspade

Om du er redd for å ikke få det punkterte dekke av kan du ta med et barberblad i tillegg for å kutte dekket av.

I konkurranser så kjører jeg med hjulsett beregnet for tubulardekk, og velger derfor å ta med ekstradekk. Pungteringsguffe kan fungere, men det er et sjansespill etter min mening, selv om jeg veldig ofte ser triatleter som har punkteringsguffe som sitt eneste hjelpemiddel. Av reservedekk så har jeg valgt Tufo Jet Elite < 160 g, som i tillegg til å være lett tar svært liten plass sammenlignet med Veloflex extreme/Carbon jeg kjører på. At det tar så liten plass er kritisk siden jeg da akkurat får presset det inn i en Xlab aeroflaske sammen med CO2-patron, adapter/overgang og en dekkspade. Da har jeg en god sikkerhet for å håndtere en punktering og en veldig lettvint løsning som ikke krever nøysommelig taping/stripsing hver gang den skal brukes. Aeroflasken med reservedekk kan bare erstattes med en tom aeroflaske hvis du ønsker å bruke drikkeholderen til å frakte vann under trening. I tillegg til å være praktisk gir det bedre aerodynamikk sammenlignet med de fleste alternative løsninger foruten om Gudmunds selvlagde alternativ.

Om du har clincherdekk så bør du selvsagt ha med deg ekstra slange, og siden grunnen til at du punkterte ofte ligger igjen i dekket (f.eks. spisse steiner, glass etc) så er det viktig å sjekke over innsiden av dekket og eventuelt ha med seg to slanger og to patroner.

Triallan + Specialized Shiv - como

Shiven med reservedekk i aeroflaskeløsningen med en drikkeflaske mellom styret og en bak setet. I bakgrunnen er vakre Comosjøen.

Triallan - Specialize Shiv - HumanSpeed

Alt som det står S-works på er topp kvalitet. Her har jeg byttet aeroflasken med «punkterings-kitet» med en flaske med vann siden jeg sykler med treningshjulene og har reserveslangen og pumpa i baklomma.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

6 kommentarer til “Løsning for oppbevaring av reservedekk

  1. Hei Stefan. Jeg har ikke byttet dekket i konkurranse, men har prøvd å gjøre det så raskt som mulig i stua. Hvor enkelt dekket er å få av er avhengig av hvordan du har limt det. Mange lar det være et området på 3-4 cm på motsatt side av ventilen som ikke er lim slik at det skal være lettere å få av dekket. Om du er litt sterk i klypa så bør det gå greit. Reservedekket er brukt i forkant slik at det er lettere å få på. Et helt nytt dekk kan være rimelig håpløst å få på i kampens hete. Dekket er limt sammen og brettet, og selv om reservedekket ikke vil sitte like godt som et dekk som er limt skikkelig så sitter det mer enn godt nok til at du kommer deg til mål. Jeg ville bare tatt det bitte litt roligere i de skarpeste svingene.

   Det går raskere å bytte tubulardekk en clincher om du har trent på det, så det er bare til å øve seg.

 1. Jeg fikk et spørsmål av Arlid H på FB og kan like god ta svaret her også. Han hadde hørt rykter om at det kunne svare seg å ta lufta ut av tubulardekkene når det ikke var i bruk, stemmer det? Det har jeg aldri hørt om før, men vet at mine tubulardekk har latexslange (som de fleste tubulardekk foruten om Continental GP4000S) og at luften går ut av seg selv etter kort tid. Jeg ser derfor ingen grunn til å ta ut luften av dekkene. Det er mulig at det er et tips i forbindelse med konkurranse for å unngå at dekkene eksploderer i løpet av dagen (hvis de eventuelt står i solstek). Dette er en myte så med mindre du er en av luringene som pumper opp dekket til maksimalt dekktrykk (vekt delt på 10 i antall bar er nok, altså 70 kg = 7 bar) så skal det ikke være noe problem.

  Han lurte også på om jeg brukte andre dekk i konkurranse enn reservedekket, og da er svaret ja. Veloflex Carbon/extreme er mitt førstevalg å sykle på og reservedekket er primært valgt ut pga plassbruk.

 2. Takk for en veldig interessant blogg med mange interessante artikler.
  Jeg har forsøkt å finne informasjon om hvordan man klargjør reserve-tubulardekket du har brettet sammen og har med, men jeg kan ikke finne noe. Har du derfor mulighet til å beskrive hvordan du evt forbereder dekket (er det pre-limt og, i så fall, hvordan gjør du det og hvor lenge før konkurransen gjøres det) og hvordan du limer det på når/om man må skifte? Kan man kjøre (forsiktig) på reservedekket når det er satt på eller må man vente noen minutter?
  På forhåndt takk.
  -Anders

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s