Specialized Shiv – Min fantastiske triatlonsykkel

I ganske nøyaktig ett år har jeg hatt gleden av å sykle på min Specialized Shiv S-Works. Modellen er triatlonspesifikk som betyr at den ikke kan brukes i temporitt pga UCI-sine regler som er strengere enn de i triatlon. Det er med andre ord en rendyrket triatlonsykkel kun laget for å få triatleter raskest mulig fra T1 til T2.

Forskjellen fra Specialized sin UCI-lovlig temposykkel, som heter Shiv TT, er blant annet en betydelig lengre underrør, men plass til en drikkeblære. Geometrien er også annerledes med en relativt høy front som er generelt mer realistisk for en triatlet som skal sykle 180 km og løpe langt etterpå sammenlignet med en temposyklist som «kun» skal sykle 50 km eller mindre.

Nå er jeg sponset av Specialized så en 100 % objektiv journalistisk plattform har jeg ikke, men jeg kan likevel med hånda på hjerte si at det er en helt fantastisk sykkel. At den har aerodynamikk i toppklasse er det ingen tvil om, men dette har ikke blitt gjort på bekostning av en stabil og trygg kjørefølelse, som er en egenskap som ofte blir uteglemt, men likevel har stor betydning for både sykkelopplevelsen og sluttiden. Med sykkeltider på 4 t og 30 min eller mer og høyprofilshjul i front er det vesentlig å kunne sykle uten å måtte jobbe for å holde sykkelen stabilt på veien. Geometrien gjør også at du i større grad slipper et «tårn» av spacere i front for å kunne sykle 180 km, noe som kan gå ut over sykkelegenskapene. I tillegg er kvaliteten i typisk Specialized-stil bunnsolid og sykkelen er blottet for fancy salgsfremmende «aeroløsninger» som ikke fungerer i praksis.

Selv har jeg vært lykkelig eier av tre stk. temposykler, en Scott Plasma (førstegenerasjon), en Argon 18 E-118 og nå Specialized Shiv. I tillegg har jeg vært med i Landevei sitt testpanel for temposykler der vi testet Trek Speed Concept 9.0, BMC TM01, Cervelo P3 (den nye) og Canyon Speedmax. Jeg er kanskje en av de i Norge som bruker mest tid i aeroposisjon og føler derfor at jeg har et godt vurderingsgrunnlag når jeg skal evaluere tempo/trisykler.

Jeg skal være så ærlig å si at det er flere svært gode tempo/trisykler, men Specialized Shiv er den aller beste jeg har syklet på. Det viste også igjen på tidene da jeg syklet de nevnte syklene i Landeveis test av temposykler. Da syklet jeg alle sykle i samme løype med 300 watt. Raskest var TT-varianten av Canyon Speedmax noe som skyldes at den ble levert med styret i lavest mulig stilling uten deler for å bygge den opp til samme nivå som de andre syklene. Sittestillingen ble derfor svært aggressiv og umulig å holde over tid. Siden watt-en jeg syklet med var den samme så var den 3 sekunder raskere enn Shiv-en. De andre syklene, som hadde en mer tilsvarende geometri var alle 7 sekunder tregere enn Shiv-en. En annen observasjon var at mens snittpulsen min var 158 – 160 BPM på alle testforsøkene så var den kun 153 BPM på Shiv-en(!).

At jeg syntes Shiv-en var best og at jeg syklet mest «økonomisk» på den er nok ganske naturlig siden jeg tross alt har syklet veldig mye på den i en sittestilling som er optimalisert i vindtunnel med tanke på aerodynamikk og komfort. Det sier likevel noe om hvor god sykkelen er og hvor god sittestilling jeg har når jeg etter å ha syklet hardt i 6 timer velger å legge meg i aeroposisjon pga det er mest komfortabelt og forsatt kan trø 250 watt. Nedenfor er bildeserien som Henrik Alpers tok av meg når Shiv-en ble portrettert på Landevei.no. Mer at jeg har en matt sort 2014 modell ramme nå, men foruten om det er sykkelen identisk. Sykkelens «spec» finnes helt nederst i innlegget for spesielt interesserte.

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic Stolt eier av en Specialized Shiv S-Works

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic2013 modellen ble i utgangspunktet levert med et Specialized TTS-sete, noe jeg valgte bort til fordel for Prologo-setet jeg syklet på fra ført. Det nye Specialized Sitero-setet derimot er utrolig bra, og mitt soleklare førstevalg. Min vurderinge av det kan du lese her: triallan.com/2013/10/18/test-av-specialized-sitero-tempotrisetet-for-landevei-no

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic Løypeprofilen på Swissman har jeg tapet på styret. I utgangspunktet var dette et «kart» for å vite hvor lange stigningene var og hvor mange jeg hadde igjen. Nå bruker jeg det for å huske hvor jævelig det går ann å ha det i det øyeblikkene jeg får selvmedlidenhet fordi jeg er sliten. Ikke misforstå, Swissman var en fantastisk konkurranse, men de sveitiske alpene var det mest brutale jeg har vært borti.

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic Ingen fancy gjemte bremser i fremgaffelen. Akkurat det er like greit fordi de ofte er krevende å justere og kan gjøre bytting av bremseklosser til et par timers jobb fremfor et par minutter.

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic Skjult kabelføring er et must i dagens supersykkelsegment og på Shiv-en er de, foruten om til bakgiret, veldig lette å tre.

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic Gode gamle Garmin 710 har vært min faste følgevenn på sykkelen i 4 år, men nå er det slutt. Enter-knappen har sluttet å fungere så da er det lite hjelp i den. Foreløpig er den ikke erstattet da jeg får alt dataen på min Garmin 910 XT, men det er praktisk med avlesning på stemmet så det er mulig jeg investerer i en ny Garmin 810 eller 500.

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic Sram R2C aeroskiftere står alltid horisontalt uavhengig av hvilke gir du har det i. Det både fungerer og er aerodynamisk 🙂

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic Jeg bruker styrefremspring med S-bend fordi jeg trives best på det. De peker litt oppover fordi testingen i vindtunnelen viste at det var hakket mer aerodynamisk enn å ha de helt horisontalt.

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordicKranken er av typen Quarq Red og måler kontinerlig hvor mye watt jeg trår. Det høres kanskje rart ut, men den er trofast følgesvenn når jeg sykler ikke minst et utrolig godt verktøy for å styre intensitetn på trening og holde riktig tempo i konkurranser.

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic Forhåpentligvis erstattes den aerodynamiske drikkeflaske Xlab Aero TT med en Fuelcell denne sesongen. I konkurranse så har jeg brukt flaske som en aerodynamisk og praktisk måte for oppbevaring av reservedekk, CO2-patron og dekkspade. Mer om den løsningen kan du lese her: triallan.com/2013/07/17/losning-for-oppbevaring-av-reservedekk. En Fuelcell vil både være mer aerodynamisk og praktisk.

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordicSram Red er det letteste girsystemet du får og det fungerer som en drøm når det er riktig innstillt. Om det ikke fungerer som en drøm så er det bare til å ta frem et par umbrakoskruer og finne en innstillingsvideo på youtube.

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic Veloflex Carbon/Extreme 23 mm har vært mine faste dekk siden 2009 etter Alfred sin anbefaling, og jeg har ingenting å utsette på de. 

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic Sitero-setet kommer med mulighet for montering av flaskeholder. Veldig praktisk og tri-ish. Flaskeholderen er av typen Xlab Gorilla og den slipper aldri flaske. Faktisk holder den så godt at det av og til kan være vanskelig å ta ut drikkeflaske fra aeroposisjon.

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordic Her er lokket som kan byttes ut med en drikkeblære. Løsningen er smart både i teorien og i praksis, men jeg klarer meg med en drikkeflaske med vann mellom styrefremspringene siden jeg ikke tåler sportsdrikk.

Triallan - Specialized Shiv - Landevei - TriNordicDrikkeflaskeholderen har jeg stripset mellom styrefremspringene i det som kalles BTA (between the arms) – løsning. Selve løsningen med strips er veldig billig og lett, men det er kjedelig når stripsene ryker når jeg f.eks. sykler ned i et hull. Derfor jeg jeg på «jakt» etter en bedre løsning for å feste flaskeholderen mellom styret. 

Spesifikasjoner:

 • Ramme: S-Works Shiv Tri i str. S.
 • Gaffel: Specialized FACT Aero Carbon Monocoque
 • Styre: Specialized Carbon Aerobar
 • Stem: Shiv Aerostem
 • Styrelager: 1-1/8″
 • Styretape: Ingen
 • Setepinne: Shiv Aero Fact carbon, 12,5 mm/37,5 mm.
 • Bremser: Shiv aero fremme og bak
 • Bremsehendler: Sram 900 Aero bremser
 • Krank: Quarq Red 53/39 med 172,5 mm krankarm.
 • Gir: Sram Red
 • Girskiftere: Sram R2C Aero skiftere
 • Kjede: Sram PC 1051 Powerchain
 • Kassett: Shimano Ultegra 11/28 eller 11/23 etter forholdene
 • Pedaler: Look Keo Carbon
 • Hjul: Unaas SS-80 eller Zipp 808 til konkurranser og Roval Rapide SL 35 som treningshjul
 • Dekk: Veloflex Carbon 23 mm front og bak.
 • Hurtigkoblinger: Zipp
 • Vekt: Veid inn til 7,95 kg inkludert pedaler før Swissman med klatrehjul. 8,5 kg med de vanlige konkurransehjulene inkludert pedaler.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

4 kommentarer til “Specialized Shiv – Min fantastiske triatlonsykkel

 1. Hejsa Vi har eksakt samme setup bortset fra Hjul og Gear. Samme Farve. Mine hjul er ENVE SES 6.7 med PowerTab og så har jeg Ultegra 11 SP 2-DI:


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s