133,78 km/t på sykkel(!)

Nå skal jeg ikke mase for mye om viktigheten av aerodynamikk, men som vi kunne lese på blant annet NRK.no så har det blitt satt fartsrekord på sykkel (flatt uten bil foran) og den nye rekorden er vannvittige 133,78 km/t! Nå var det bare 0,6 km/t mer enn den tidligere rekorden, men at noen klarer å holde den hastigheten over en distanse på 200 meter med kun sine egne bein som drivkraft sier svært mye om effekten av aerodynamikk. Min egen sittestilling er veldig aerodynamisk sammenlignet med andre syklister, men for å kunne sykler i 133,78 km/t måtte jeg trå umulige 6840 watt! Kanskje klarer jeg å holde 700 watt over 200 meter (ca. 12 sek), og det vil gi meg en teoretisk hastighet på 62 km/t.

Aerodynamikken på den sterkt modifiserte tråsykkelen er oppgitt til en tiendel av en normalt syklist, og selv om det ikke står nøyaktige tall så kan vi anta de har gått ut ifra f.eks. en motstandskoeffisient på 0,35 CdA (min er 0,212) og at deres syklist hadde en mostand på 0,035. Om det stemmer så trengs det 1160 watt for å kommer opp i rekordhastigheten, og det er nok ikke et urealistisk høyt tall i de knappe 5 sekundene det tar å sykle 200 meter med 133 km/t.

Akkurat betydningen av den nye rekorden kan selvsagt diskuteres, men det er ganske utrolig å tenke på at du klarer å holde 133,78 km/t med en effekt som er mindre enn 2 hestekrefter! Tenk for en energibesparelse det kan gi å bedre aerodynamikken til f.eks. biler, busser og lastebiler.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “133,78 km/t på sykkel(!)

 1. Ja det var jo heilt utruleg!
  Hmmm tankevekkande både for syklistar og utforming av transportmiddel.
  Hadde aldri trudd at det gjekk an å koma opp i så høg fart med musklar som drivkraft.
  Spennande!

  1. Ja, det er ganske tankevekkende for det sier noe om hvor energibesparende det er mulig å være. Hadde sykkelveien vært gode nok så hadde det ikke vært noe i veien for at liggesykkel (dog en mer praktisk variant enn den de testet) kunne vært brukt og du lett kunn syklet i 50 km/t.

   Jeg syklet Hurum rundt i går og selv om runden er fin så er veien fra Oslo og ut til Sandvika en tragedie. Noen ganger et eget felt ved siden av veien (som er det eneste brukbare etter min mening) og noen ganger sykkel og gangfelt som bytter fra å være på venstre og høyre side på vegen annenhver kilometer. Jeg syklet nesten så raskt jeg kunne men brukt likevel 30 min hjemmefra til Sandvika som er en strekning på rundt 15 km. 30 km/t i snitt med over 250 watt i aeroposisjon er ikke imponerende!

   Men jeg regner med at det ikke står så bra til med sykkelveiene i Seljord heller 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s