The Holy Run – Løpetips i Roma

For en lidenskapelig triatlet så kreves det en del reising og de fleste feriedagene her i huset går med enten til reise i forbindelse med konkurranser eller trening. Faktisk så har vi ikke vært på reise uten forbindelse til konkurranse eller trening siden 2009(!) foruten om når vi giftet oss i Italia i 2011. Det var med andre ord på høy tid med en reise uten sykkelkoffert!

Valget falt på Roma og det var en utrolig by men en unik samling av historiske bygninger, monumenter som du ikke er i nærheten av å finne andre steder. Maten er god, gatene er sjarmerende med et yrende liv og lettere kaotisk stemning. Perfekt for en langweekend nå før jul. Nå var det natulig nok kjærlighet og ikke trening som skulle dyrkes på våre dager i Roma, men joggeskoene ble (selvsagt) med likevel. En frisk morgenjogg er faktisk en av de beste måtene å oppdage en by på. Du kommer deg langt på kort tid og om du kommer deg tidlig opp så har du byen for deg selv. Roma er en stor men likevel kompakt by og du kan få sett veldig mye med å løpe en time.

Først på planen var 8 x 4 min løping på terskel og i Roma krever en slik økt en litt planlegging for gatene er ofte små, trange og trafikkerte slik at det ikke alltid er like enkelt å løpe 4 min sammenhengende på den intensiteten du ønsker uten å bli hindret av trafikk eller blindgater. Jeg løp ute av hotellrommet kl. 07:30 og løpe opp til den botaniske hagen Villa Borghese som oppvarming for så å kjøre intervallene mine på kryss og tvers der inne. Villa Borghese, som er dobbelt så stor som Frognerparken er nok enda flottere på våren enn i desember, men var utrolig flott likevel. Jeg fikk rett som det var frysninger av å løpe rundt i en historisk oase midt i Roma som jeg hadde nesten helt for meg selv. Etter at intervallene var ferdige så løpe jeg ned til Vatikanet for å ta en runde rundt den før jeg jogget hjem. Da var jeg hadde jeg totalt løpt 19,6 km fordelt på 1 t og 43 min.

Løpetur i Roma - Løpetips RomaHer kan du se at jeg løp først intervallene mine i Villa Borghese opp til høyere før jeg jogget ned en runde rundt Vatikanet før jeg var hjemme igjen. 

Triallan - Løpetips RomaVilla Borghese 

Triallan - Løpetips RomaVilla Borghese

Triallan - Løpetips RomaUtenfor Peterskirken

«The Holy Run» – Å løpe rundt Vatikanet var et tips jeg fikk av Fred Arthur Asdal. Ved å gjøre det så har du tross alt løpt rundt en hel stat, og det er ultraløping på lavt nivå. Hele runden er ca. 3 km og selv om det ikke er den flotteste løpeturen du kan ta i Roma så er den et must om du tar joggeskoene på. Vårt hotell lå rett ved Piazza Novana og for å komme til Petersplassen (plassen uten for Peterskirken og den eneste delen av Vatikanet som ikke er innmurt) så måtte vi løpe vi forbi mange flotte bygninger og monumenter på de knappe 1,5 km vi hadde å løpe for å komme dit. Totalt var løpeturen 6 km.

The Holy Run - Løpetips RomaTriallan - Løpetips RomaHer ser du muren rundt Vatikanet til venstre og du kan følge den muren nesten rundt hele Vatikanet

Triallan - Løpetips RomaForan Peterskirken igjen 🙂

Min siste løpetur var en 30 min progressiv langkjøring med start i sone 2 og avslutning ti sone 3 + oppvarming og nedløping. For å kunne løpe 30 min sammenhengende med god kontroll på intensitet så er det fordel å løpe en rute som er forholdvis flat og uten trafikk. Derfor valgte jeg å løpe langs elven på nedsiden der det var tilrettelagt for løping og sykling. Fra den kjente landemerke Castle Sankt Angelo og sørover så kunne jeg løpe ca. 5,5 km sammenhengende langs elven før løypa svingte oppover til oversiden av elven. Hvordan løype fortsetter videre fant jeg aldri ut fordi jeg var kommet halvveis i økta og snudde for å løpe hjem igjen. Du har også mulighet til å løpe ordover så det mangler ikke å lette og ukompliserte kilometere å løpe på selv om de fleste historiske momentene uteblir når du løper nede ved elva.

Løping i Roma - Progressiv langtur - Løpetips Roma

Her løp jeg ned langs elven før jeg snudde å løp tilbake igjen

Triallan - Løpetips Roma Triallan - Løpetips Roma Triallan - Løpetips Roma Triallan - Løpetips Roma Triallan - Løpetips Roma Triallan - Løpetips RomaHer ser du sykkel/løpestien og i bakgrunnen ser du Castle Sankt Angelo

Triallan - Løpetips RomaFornøyd morgenjogger 😀

 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

7 kommentarer til “The Holy Run – Løpetips i Roma

 1. hvilke soner ligger du i når du springer 8×4 og hvor fort løper du i sone 2+-3 ? du bruker sone 1-5 regner jeg med?

  1. Hei Lasse,

   Jeg bruker Olympiatoppens soneinndeling (http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/trening/utholdenhet/fagartikler/oltsintensitetsskala/page594.html#) så da er det i praksis 5 soner jeg bruker ja.

   Intervallene 8 x 4 min løper jeg i sone 3, eller rett i underkant av melkesyreterskel. Når jeg løp den progressive I2 – I3 økten så begynte jeg med 4:05/km-fart avsluttet med 3:40/km-fart. Kanskje jeg begynte med noe høyere fart enn jeg burde med tanke på I2, men det føltes riktig ut.

 2. takk for svar!
  hvor mange økter type intervall pleier du å kjøre i sone 4-5 i uken? er det noen i det hele tatt? eksempel kjører du 4×4. 4×6, 6×6 osvosv i sone 3? også kjører du kortere intervaller i sone 4-5 ?
  når du kjører bakkeløp dvs med litt lengde på, pleier du da også å ligge i sone 2-3 ?
  jeg er forsåvidt ny i triathlon, min første sesong blir i 2014, har trent mye hele livet bare ikke triathlon spesifikt.
  håper du fortsetter å skrive ned hvordan du trener i ukene, får mange bra tips der og jeg vet flere også bruker det:)

  takke for en fin blogg, leser utrolig mye bra her som gir meg mange tips!
  beklager vist det ble mye spm 🙂

  1. Hei Lasse,

   Når det gjelder antall intervaller i uken i sone 4-5 så varierer det, men på et generelt plan så er det få (foruten om svømmingen som av en eller annen grunn som regel alltid blir sone 4-5). Normalt kjører jeg intervallene mine rundt terskel, men det er mange som kjører de som VO2-maksøkter (i sone 4-5) og dette står det også mye om i treningsboka Triathlon Science som jeg leser nå. Det er anbefalingen opp til 2-3 slik økter i uken.

   Jeg skal fortsette å skrive hvordan jeg trener etter nyttår. Grunnen til at jeg sluttet med det var at det ble for mye trening, logging og andre ting triatlonrealeterte ting jeg måtte gjøre at noe måtte droppes for å ikke gå i kjellern. Etter å ha gått på en smell med Dave Scott så fikk jeg bare det strenge treningsprogrammet og loggføringen i halsen og valgte derfor å kutte det ut og trene etter lyst og kroppens signaler. Nå er det riktignok på høy tid den strategiske og strukturerte treningen begynner igjen.

   Hva har du trent før du nå har valgt å begynne med triatlon? Det er veldig fordelaktig å ha drevet med andre idretter før, også ikke-utholdenhetsidretter.

 3. jeg spilte fotball på høyt nivå, fikk smaken for løping etter jeg startet i forsvaret i 2010 som jeg jobber i enda.
  nå trener jeg ca 10-15 timer i uken, jeg lurer på mye og prøver å finne en balanse for å ikke bli overtrent evt for mye belastning, selv om kroppen min har trent mye hele livet.
  men når man svømmer er det vel ikke så farlig å ligge i sone 4-5 hver gang mtp restiutusjonen går for etter svømming?
  så du ligger mest i sone 3-4 da? når du kjører intervall.
  jeg føler liksom at jeg ikke blir så sliten som jeg er vant til på intervall økter i sone 3 – høy sone 3- men har akkurat begynt med mere sone trening, kjøpte garmin 910 klokken så følger greit med på det nå.
  så det du sier er at 2-3 sone 4-5 økter i uken er innafor? mener du da bare løping eller løping, sykkel og svømming ? hadde satt veldig stor pris på bare sånn ei generel uke for deg til vanlig der du skriver sonene du ligger i også.
  nok en gang takk for svar, leser veldig mye bra her som jeg bruker til daglig, ser fram til du begynner å logge treningene igjen.
  så møtes vi kanskje på norseman (jeg fikk plass i trekningen) samt jeg skal bli med på flere løp rundt i norge!

  1. Fotball kan være en god bakgrunn det. Craig Alexander var i utgangspunktet en fotballspiller 🙂

   Belastning VS overbelastning er et tema mange idrettsutøvere tenker mye på, og det burde de også. Det er også mange forskjellige meninger om det, men min «filosofi» er at det er kun utøveren selv som kjenner tilbakemeldingen fra kroppen. Det som i følge «læreboka» er for mye kan da være passe, mens det som etter den samme boka er passende belastning kan også være for mye. Det er stor variasjon fra person til person, og fra dag til dag. Ta en diskusjon med deg selv og vær ærlig på hvilke tilbakemeldinger kroppen gir.

   Jeg trener mye rundt terskel ja, men er absolutt ingen slave for pulsklokka. Faktisk så bruker jeg veldig sjelden puls for intensitesstyring lengre. Før brukte jeg det, men når min forrige pulsklokke sluttet å virke så begynte jeg å trene ut. Jeg føler hvertfall selv at jeg har en god «feeling» på når jeg løper og sykler på terske. Svømming har jeg ikke like god kontroll på og føler veldig på variasjonene i dagsformen.

   Hvor lange intervaller kjører du i sone 3? En typisk økt for meg er 8 x 4 minutter med 1 min pause eller tilsvarende og vil da være 30 – 40 min i sone 3. Om du velger «klassikeren» 4 x 4 så er jeg enig at sone 3 ikke føles «tungt nok» ut. Når det er sagt så skal ikke alle øktene være så harde at du ligger til grensen til å kaste opp heller.

   I følge boka triathlon sience så er 2-3 såkalte VO2-maks økter per uke innenfor, men det er basert på forskning for generell utholdehetidrett og ikke triatlonspesifikk (det er lite forskning på triatlonspesifikk trening enda). Selv har jeg en teori at triatleter kan trene flere slike økter enn en-sportsutøvere siden vi fordeler den muskulære belastningen i større grad. F.eks. så syntes jeg selv at jeg kan kjøre en skikkelig god VO2-maks økt i bassenget (f.eks. 12 x 100 meter på din terskelfart minus 3-4 sekunder med 10-15 sek pause i mellom) dagen etter en hard sykkel/løpsøkt siden jeg primært bruker armene når jeg svømmer og at beina derfor får den nødvendige restitusjonen.

   Jeg har faktisk akkurat begynt loggføringen igjen så dette skal ut på bloggen. Nytt år nye muligheter vet du. Nå har jeg ført opp veldig mange av treningsukene mine fra før og hvis du velger «Gjennomførte treningsøkter» i kategorifeltet til høyre på bloggen så får du opp ganske mange treningsuker jeg har utført siden bloggens oppstart. Nå er ikke min treningsfilosofi identisk, men jeg fikk fremgang før også, så noe effekt må det ha gitt 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s