En oppsummering av treningen første 5 mnd i 2014

Vi har kommet godt inn i juni som betyr at vi har passert de første 5 mnd av 2014. Det kan være en grei tid for å oppsummere og evaluere treningen, selv om det nok ikke er tiden for å legge om treningsstrategien totalt.

Ved å oppsummere den registrerte treningen fra 01.01.2014 til 31.05.14 i Trainingpeaks.com så kan jeg summere opp at det har blitt 435 timer trening i perioden der fordelt på 263 sykling, 74 t løping, 61 t svømming, 12 t styrke og resten diverse (konkurranse, crosstrainer, ski og øvrig). Det er ganske mye trening og igjennomsnitt blir det rett i overkant av 20 t trening hver eneste uke. Det er betydelig mer enn det jeg har trent de siste årene. Ved å se diagrammene under så ser du at jeg trente 320 t (14,8 t/uke) i første halvdel 2013, 250 t (11,6 t/uke) i 2012 og 264 (12,2 t/uke) i 2011.

Akkurat timeantallet har aldri vært så viktig for meg for jeg måler ikke min suksess i antall treningstimer, men resultater i mine A-prioriterte konkurranser. Det betyr ingenting at jeg ikke en gang trente 12 timer i uken i snitt i 2102 når jeg ble beste AG i IM New York, beste nordmann i IM 70.3 Las Vegas og tok den norske rekorden på IM Hawaii. Det betyr heller ingenting at jeg hadde trent rekordmye (til meg å være) i 2013 når jeg overhodet ikke var i form til sesongens første store mål, Swissman Xtreme triathlon.

Du må ikke trene utrolig mye for å bli ganske god, om kvaliteten på treningen er bra. For å bli bedre enn ganske god derimot så krever det nesten uten unntak mye trening. Det er også hovedgrunnen til at jeg har økt treningsmengden, fordi jeg ønsker å ta et steg opp prestasjonsmessig. I tillegg så får jeg veldig mye glede av treningen, de lange sykkelturene spesielt. Forskjellene fra 2011 og 2012 er at sykkelmengen er økt betydelig, svømmemengden økt en del, løpingen økt litt og styrketreningen holdt stabil. I forhold til 2013 (når jeg var trent av Dave Scott) så er derimot styrketreningen gått betydelig ned pga jeg rett og slett ikke fikk tid til å komme i gang med styrketreningen. Til neste sesong så skal jeg lage meg et styrkeprogram i samarbeid med Klinikk for Alle og Elixia slik at jeg får et «custom made» styrkeprogram basert på mine styrker/svakheter, og den måten få god effekt av styrketreningen uten at det er så tidskrevende. Å trene generell corestyrke blir aldri feil men generell styrke har jeg mistet litt troen på.

Fungerer den økte treningsmengden? Det gjenstår å se, men jeg føler meg definitivt sterkere enn noen gang på sykkel og at svømming og løping er minst like bra som tidligere. I Haugesund så vil vi nok få en indikasjon men fasiten må jeg vente med helt til 11. oktober, på Ironman Hawaii da jeg virkelig skal prestere 🙂 Generelt så vil ikke en sterk økning i treningsmengde gi god valuta for treningstimene i form av resultater, men når marginene er små så må det gjerne til for å løfte seg et hakk eller to.

Triallan - Treningsoversikt - Først halvdel 2014

Totalt 434 t trening de første 5 mnd av 2014

Triallan - Treningsoversikt - Først halvdel 2013

Totalt 320 t trening de første 5 mnd av 2013

Triallan - Treningsoversikt - Først halvdel 2012Totalt 251 t trening de første 5 mnd av 2012

Triallan - Treningsoversikt - Først halvdel 2011Totalt 264 t trening de første 5 mnd av 2011


Antall treningstimer betyr lite. Det er 11. oktober jeg ønsker å «fly» langs Aliï Drive slik jeg gjorde på Hawaii i 2012.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

4 kommentarer til “En oppsummering av treningen første 5 mnd i 2014

 1. Hei Allan.
  Takk for veldig fin trenings-oversikt 🙂
  Du er så strukturert med treningen og til å fordele tiden mellom de forskjellige aktivitetene! Selv synes jeg det er litt vanskelig å få til samme flyt, for det blir gjerne mye sykling i perioder og så mye løping. Litt på grunn av treningspartnere som enten er gode til å sykle eller gode til å løpe. Nå har jeg syklet 800 km på 8 dager og ca. 3500-5000 høydemeter pr dag. Jeg har i tillegg svømt litt som restitusjons trening. Problemet i dag er at bena vil ikke opp i løpetempo og jeg lurer på om jeg skal ta noen intervaller eller lange rolige joggeturer. Hva tror du er best?
  Glad for svar 🙂
  Vennlig hilsen Alice

  1. Hei Alice.

   Jeg er rimelig strukturert ja, men har egentlig bare en grovplan i løpet av uken. En sykkelintervall, en løpsintervall, en rolig langtur på sykkel og en rolig langtur løp er mine «nøkkeløkter», hver uke. Det syntes jeg er et bra utgangspunkt. I tillegg så blir det gjerne en kombinasjonsøkt (sykkelintervall rett etterfulgt av løpsintervall. På svømming så prøver jeg en sprintøkt (korte og hurtige intervaller) og en terskeløkt (100/200 metere på terskel) om energinivået ikke «tvinger» det til å bli en restitusjonsøkt.

   800 km sykling på 8 dager fordelt på 3500 – 5000 meter dagelig er ekstremt mye sykling. Ikke rart det går trått på løpingen. Husk å ha et veldig bevist forhold til intensitetsstyring når du trener så mye. Ta de rolige turene rolig og ikke la deg rive meg og kjøre de halvhardt.

   Kroppen er (ofte) fantastisk. Om beina er helt kjørt så ta en helt rolig løpetur, men om du føler at det er bitte litt futt igjen så prøv på noen korte intervaller. F.eks. 2 min på med 2 min pause x 8. Begynn første på terskel og prøv å økt gradvis til så hurtig du trur kan holde i de åtte settene. Om ting ikke løsner etter 3-4 drag så kast inn håndkle.

   Du kjenner best din egen kropp, så du må høre på signalene den gir deg, men det er lov å utfordre de signalene litt. Noen ganger har jeg trent mer enn jeg burde, men ofte har jeg også blitt overrasket over hvor bra jeg har prestert til tross for å følt at beina har vært blytunge.

   Lykke til! Gi gjerne tilbakemelding på hvordan det gikk 🙂

   Hvor har du syklet forresten?

   1. Hei, og takk for fyldig svar 🙂

    Jeg hadde en flott løpetur i går, så nå virker det som om videre fremgang er mulig 🙂
    Startet rolig og økte på etterhvert og spurtet siste delen. Følte meg så opplagt at jeg tok 60 km på sykkelen etterpå. Jeg trener på Gran Canaria og her er det mange flotte sykkel-løyper med mye stigning. Må benytte disse dagene før turen går tilbake til Bergen. Skal teste ut 2 min x 8 løpeintervaller i morgen 🙂

    Ønsker deg lykke til videre!

    Vennlig hilsen Alice Haugland

 2. Hei igjen, Allan.

  Nå har jeg fått orden på sakene, i og med at jeg har fått et treningsprogram fra en Triathlon coach fra NIH. Første del av programmet er hvile..he- he 🙂 På søndag blir det en kombinasjonsøkt. Takk for at du deler dine erfaringer.

  Lykke til videre!

  Vennlig hilsen Alice Haugland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s