Husk solkrem!

Dette er en såkalt «repost» av et innlegg jeg opprinnelig skrev i 2011. Det er som en påminnelse til alle triatleter der ute til å ta vare på huden deres nå som dere skal ut i det store (og gjerne solfylte) utenlandet. Personlig så gikk jeg på en liten smell i Ironman Sør-Afrika der jeg til tross for å ha smurt meg godt inn med Banana Boat solfaktor 50 for kids i tillegg til en kjapp innsmuring i T2. Jeg ble rett og slett solid solbrent i nakke, skuldre, armer og i glippen på ryggen, og det var både smertefullt, gav ufin flassing og kan være veldig farlig. Tidlgere har jeg anbefalt Riemann P20 (finnes i solfaktor 50) men var tom og tenkte at det sikkert fungerte bra med den andre. Det gjorde det ikke så jeg står med min tidligere anbefaling. Kan kjøpes på de fleste norske taxi free butikker.

Riemann P2+

Mange triathleter er dessverre ikke flinke nok til å bruke solkrem, spesielt ikke under konkurranser. Selv om det alltid er litt festelig med innbrente ”vinger” på ryggen kan konsekvensene bli svært alvorlige. Tall fra England viser at hudkreft er den nest mest vanlige kreftformen i aldersgruppen 19-34 år. Personlig tenkte jeg lite på risikoen med å bli svært solbrent (og det har jeg blitt noen ganger!) før en bekjent av meg fikk hudkreft. Fra å være 100 % frisk og ved generell god helse gikk det under 6 mnd før hun døde. Hun ble knapt 40 år.

Det er selvsagt flere faktorer som spiller inn i utvikling av hudkreft, men overdreven soling er en av de største faktorene i tillegg til den som er letteste å kontrollere. Allikevel ser jeg altfor mange triathleter med 2.grads forbrenning i nakken, rygg/skuldre og på korsryggen. Det er smertefullt og kan gi permanente hudskader i tillegg til å øke faren for hudkreft. Vakkert er det heller ikke.

Dette er en klassisk solbrent triatlet med innbrente «vinger» og en smal stripe på korsryggen mellom bukse og singlet. 

Hvorfor triathleter ikke prioriterer huden sin under konkurranse skyldes kanskje tidsbruken ved å påføre solkrem. Heldigvis så finnes det solkrem som holder hele dag slik at du slipper å stoppe opp og bruke ekstra tid på det. På et apotek ble jeg for et år siden anbefalt Riemann P20 og har brukt det siden. Det er en fantastisk solkrem for oss som ikke er så glad i å ta på seg solkrem. Den kom med solfaktor 10, 15, 20, 30 og 50 +, holdbarhet på 10 timer og er svært motstandsdyktig mot vann. I motsetning til vanlig solkremer, som er kremaktige, er P20 alkoholbasert og flyter lett utover huden og blir ikke klissete. Anbefales på det sterkeste! Den får du sikkert kjøpt mange plasser, men jeg vet den selges på apotek og taxfree (Gardermoen). Nå kan det kanskje virke litt overkill å bruke solfaktor 50 +, men jeg mener bestemt at under konkurranse så er det fornuftig at huden beskyttes i størst mulig grad mot solen for å unngå at den blir solbrent, for solbrent hud har dårligere kjølingsegenskaper enn ikke-solbrent hud. Det kan være fint med litt solbrun hud, men konkurransedagen er ikke riktig dag å få det på.

NB! Selv om det står holdbarhet på 10 timer så er det nok ikke så dumt å ta litt ekstra solkrem på skuldre/armer i T2 da våtdrakten kan redusere effekten noe. Jeg har klart meg bra så langt men har enda en liten stripe på korsryggen fra glippen mellom shorts og topp som jeg fikk under IM Sveits for snart ett år siden(!). Ikke at det er veldig kritisk, men hvis du får slike ”brennmerker” på store deler av overkroppen eller i ansiktet kan det både være farlig og lite pent.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s