Når enden er god er allting godt – sykkelseter til bruk i triatlon

Hvilke sykkelsete anbefaler du? Var et spørsmål jeg fikk av Alf Terje fra Haugesund. Når det gjelder anbefaling av nettopp sykkelseter så tipper jeg det er noe veldig mange triatleter lurer på, spesielt de som er ferske eller de som har syklet rundt i årevis med en nummenhet i skrittet.

Selv var jeg av typen sistnevnte som i årevis syklet rundt med en nummenhet i skrittet som økte proporsjonalt av lengde på sykkelturene. Da brukte jeg Prologo Tri 40, som var Prologos triatlonversjon av deres klassiske sete. Det hadde lengre snute og var bedre polstret for å kunne ligge fremoverlent i aeroposisjon. Det fungerte greit i et par timer med i løpet av 180 km ble det så smertefullt at jeg flyttet meg bakover på setet for å få trykket over på rumpeballene. At sete skal bestemme sittestillingen din er ikke optimalt. Triatlonsete til tross så mener jeg at designet var grunnleggende feil for triatleter. Det var kun en tilpasning av et klassisk sykkelsete, og ikke designet for triatleter fra bunn av. Specialized sitt triatlonsete på det tidspunktet, var også en annen versjon av å tilpasse et klassisk sete til en triatlonvariant. Det fungerte ikke bedre enn Prologo-sete for min del.

Prologo evo tri 40Prologo Tri 40 brukte jeg i over 2 år men ble aldri helt venner med det fordi det er laget for å ta vekten på det såkalte skrukket, og det fungerer ikke over lang tid.

Når jeg igjennom magasinet Landevei fikk prøve en demoversjon av Specialized Sitero så ble det en ”game-changer” for min del. Det er prinsipielt forskjellig fra de klassiske setene der vekten primært skal avlastes på seteballene som i en aeroposisjon i praksis blir det berømte skrukket og kilden til nummenheten. På Sitero avlastes vekten på Pubic Rami, nedre ned av bekkenet, og selv om det ikke er superkomfortabelt, så fungerer det time etter time i aeroposisjon. Sitero har også en trekantet form som gjør at du kan flytte deg 0,5 cm frem eller tilbake og få et litt annet trykkpunkt om det skulle være ønskelig. Stoffet på sete har også passe friksjon slik at du ikke sklir frem eller tilbake.

Før Specialized Sitero kom så har ISM og Cobb Cycling laget seter etter tilsvarende prinsipp, og de har lenge vært populære blant triatleter. Nå er ikke lenger triatlon et nisjemarked og flere store produsenter har nå laget skikkelige triatlonseter. En liste over triseter:

fizik tritone selle italia iron flow ISM Attack cobb-v-flow-saddle-70 dash strike

specialized-Sitero-carbon-rail

Hvilke av disse setene som er best skal jeg ikke være bombastisk på. Jeg er sponset av Specialized og har ikke prøvd alle de nevnte. Bontrager Hilo RXL ble for likt et klassisk sete for min del og ISM Attack ble litt bredt. De andre har jeg ikke noe grunnlag for å mene noe om, foruten om Sitero. Det sete har jeg derimot 3 stk av og kunne ikke vær mer fornøyd. Jeg har hatt 10 t sammenhengende på sete uten å tenke på at jeg har vondt i rumpa eller andre steder.

Specialized Sitero - Triallan Specialized Sitero - Triallan Specialized Sitero - TriallanSitero er et fantastisk sete og integrert feste for drikkeflaske er veldig praktisk.

Det beste triatlonsete vil uansett variere fra person til person og særlig mellom damer og menn. Jeg vil i på det sterkeste anbefale å teste sete før du kjøper om du har mulighet til det for det er ikke før 3-4 timer på sykkelen du virkelig kjenner om det fungerer for deg. Jeg er uansett ikke i tvil, om du skal sykle lenge i aeroposisjon, noe jeg for øvrig vil anbefale på det sterkeste for triatleter, så er det kun de skikkelige triatlonsetene med trykkpunktene på bekkenet som duger.

NB! Om du går fra et klassisk sete til et av de nevnte trisetene så må du gjerne flytte sete 4-5 cm bakover for å holde samme sittestilling. Ref: http://www.slowtwitch.com/Tech/Change_the_Saddle_not_the_Position_5083.html

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

3 kommentarer til “Når enden er god er allting godt – sykkelseter til bruk i triatlon

  1. Hei Allan – hvem fører disse setene i Norge ? Sliter selv etter kun 40k og skulle gjerne vært foruten denne nummenheten til løpinga 🙂

  2. Tilbaketråkk: Bedre med Tri-sete? |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s