Dropp bananen!

Helle Bornstein kunne for en tid tilbake utrede hvorfor du skal droppe bananspisingen, og klarte med det å irritere selveste Ingrid Kristiansen og sikkert flere andre. Selv er jeg helt enig med Helle og spiser aldri bananer, hvertfall ikke flere enn 2 – 4 stk. dagelig 😉

Helle bornstein banan

For de som kjenner meg så vet de at min støtte til Helle bare var spøk og at jeg faktisk spiser 2 – 4 bananer hver dag. Nå tar riktignok Helle forehold mot å fraråde bananer til sånne som meg som trener en del, og rådet går dermed til normale mennesker med et mer ordinært aktivitetsnivå.

Personlig er jeg likevel av den formening av at rådet er skivebom uansett målgruppe. Et høyt inntak bananer har aldri vært grunnen, eller deler av grunnen til overvekt, diabetes eller andre helseproblemer. Joda, bananer inneholder fruktose, som sikkert ikke er strengt tatt nødvendig i alle sammenhenger, men det gjør den ikke usunn. En solid banan inneholder ca. 100 kCal og for å få dekket det totale kaloriinntaket for menn på ca. 2000 kCal dagelig så må du spise 20 antall bananer(!). Da sier det seg i grunn selv at det ikke er mulig å spise seg tjukk på bananer. At Helle fraråder banan men syntes du bør å ta seg en bolle, sier sitt om hvor mye rådene hennes bør vektlegges.

Hva jeg mener om hva som er et godt kosthold kan du lese i innlegget: Verdens beste diett. For øvrig så er jeg, i likhet med Helle ikke motstander av en bolle, og syntes det er en perfekt avslutning etter f.eks en lang sykkeltur.

Det er verken overraskende eller sjokkerende at såkalte kjendis PT-er (som om å være trener for en kjendis sier noe om kvalitet/kompetanse) kommer med dårlig råd når det gjelder kosthold. På samme måte som jeg ikke er overrasket over at fundamentalisik kristene predikanter i USA sier at Barack Obama er en muslim som ikke er født i landet (referanse til denne Ekko-podkasten). Det som derimot er overraskende og skremmende er at noen tar det for god fisk og lar seg påvirke av det. At noen faktisk dropper bananen før/under/etter trening eller får dårlig samvittighet etter å ha spist en banan. I dagens teknologi- og informasjonsalder er kildekritikk enda viktigere enn tidligere. De færreste bloggere har en redaktør som må stå ansvarlig for innholdet, og kan strengt tatt påstå hva som helst der din sunne fornuft er det eneste filteret fra å la seg påvirke. Og sunn fornuft er sterkt undervurdert. Kombineres det med kildekritikk til bloggere, forum, aviser og forskningsrapporter så er det ett effektivt verktøy for å filtrere bort uhensiktsmessig  informasjon.

Nå er jeg selv en blogger og mener selv at jeg er ærlig, relativt nøye med referansene (å være 100 % sikker i alle påstander blir dessverre for tidskrevende) og har sterk integritet. Selv om jeg har flere sponsore så lar jeg meg ikke kjøpe til å skrive noe som helst. Dette til tross, så er det viktig å være kildekritisk til meg også fordi å være sponset gjør deg gjerne mer positiv (bevisst eller ei) til et produkt og så kan det fort hende at jeg rett og slett tar feil.

Så banan eller ikke banan, det er i grunn opp til deg å vurdere 😉

Banan eller ikke banan

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Én kommentar til “Dropp bananen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s