Fremtidens transportmiddel

Klimatoppmøtet i Paris er godt i gang, og verdens ledere skal diskutere hvordan vi skal løse fremtidens klimautfordringer. Min optimisme for utfallet er ikke veldig stor fordi kutt i CO2-utslipp kommer til å koste dyrt, og jeg forstår godt at både Kina og India ikke ønsker å betale den prisen da det vil hindre mange å komme ut av fattigdom. Vi i vesten som i all hovedsak ikke er i fattigdom ønsker heller ikke å kutte da det kommer til å gi oss dårligere økonomi og mindre komfort. Derfor står vi alle i en ring og peker på hverandre når spørsmålet om hvem som skal redusere utslippene kommer opp.

Tidligere har jeg skrevet hva jeg mener om elbil som klimatiltak i «Den store miljøbløfffen. For å dra parallellene til triatlon så blir elbil som klimatiltak det samme som å delta på en Ironman og gi seg etter 3800 meter svømming. Det er bedre enn ingenting, men fortsatt veldig langt fra mål.

Fremtidens transportmiddel er etter min mening (kanskje ikke noen stor overraskelse) sykkel, og da mer spesifisert elsykkel. Tog er ok, trikk greit og buss halvgreit. Energiforbruket for å frakte oss rundt på de nevnte metodene er fortsatt betydelig, mens det på sykkelsetet er utrolig lite. Sett fra et miljøperspektiv så er det overlegent og hvis helsegevinsten også tas med i beregningen er det intet mindre en fantastisk.

Jeg hører mange argumenter mot å bytte ut bilen med sykkel. Levering og henting i barnehage, matinnhandling og for ikke å snakke om at du kommer svett på jobb. Når jeg da foreslår barnevogn og elsykkel, så får jeg tilbake at da gir det ikke noen god treningseffekt(!). I mine øyne er det svake argumenter, og jeg vil påstå at sykkel/elsykkel kan erstatte veldig mange bilturer om viljen og kreativiteten er tilstede. Det betyr ikke at bilen må selges, men  den kan brukes mindre og en familie kan gjerne gå fra å ha to til en bil.

Selv har vi ikke hatt bil siden 2009 og det har mye bedre enn forventet, selv om det var en overgangfase som krevde en mental omstilling. Dessuten er det mulig å leie/låne bil om behovet skulle være der, som f.eks. under Norseman som er vanskelig å gjennomføre uten bil. Behovet har, til min overraskelse begrenser seg til et par-tre ganger i året.

Med alle fordelene og de få ulempene er jeg ikke i tvil om at sykkel og elsykkel er fremtidens transportmiddel. Mijlø, helse og økonomi tror jeg vil være de viktigste sakene i årene fremover og sykkel er det beste alternativet i samtlige av sakene. Selv har jeg ikke elsykkel, men det står høyt på ømskelisten når vi flytter tilbake til Oslo til våren. Det er rett og slett utrolig praktisk når vi skal farte rundt i Oslo, og spesielt om vi har en barnevogn på slep. Selv har jeg testet den råeste elsykkelen, Specialized Turbo S, og den var utrolig moro å sykle på! Er du bekymret for treningseffekten så er det bare til å stille motorhjelen på laveste nivå men om du vil komme deg behagelig, effektivt og usvett fra A til Å så setter du motorhjelpen på maks. Selv har jeg noen kollegaer som bor i kuppert landskap og ikke har den fysiske formen til å komme seg rundt på en vanlig sykkel. Med en liten elmotor påmontert blir historien en hel annen og elsykkelen vil fungere både til transport, trening og naturopplevelser. De er rett og slett meget fornøyde med løsningen.

Specialized Turbo-S
Utvilsomt en av markedets råeste elsykler, Specialized Turbo S

En annen elsykkel som virker meget spennende er The Denny, men jeg vet ikke om sykkelen er helt klar for salg enda

spa electric bike
Società Piemontese Automobili (SPA) electric bike – Om det er en god eller praktisk sykkel vites ikke men dette er tydeligvis en fremtidsrettet sykkel 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s