Bullshitfilter for kostholdråd søkes

Nyttår er høytid for nyttårsforsetter og vi flommes over av trening- og kostholdsråd. Noen tips er gode, men det dukker opp så mange håpløse artikler at jeg blir skremt. Ikke bare tullete kostholdsråd fra såkalte kjendisbloggere men også fra mer troverdige kilder. Her trengs det et solid bullshitfilter!

Artikkelen om Metabolic Syndrome (MetS), skrevet av anerkjente Gale Bernhardt i seriøse Trainingpeaks.com er et av de. Der fortelles det om Mike Berland, triatleten som har MetS, og derfor legger på seg når han trener til en utholdenhetskonkurranse. MetS, for de som ikke er kjent med fenomenet som rammer 25 % av den voksne amerikanske befolkningen, er beskrevet som en tilstand der kroppen danner sukker til fett i stedet for å forbruke den som energi. Konsekvensen blir vektøkning til tross for økt treningsmengde.

MetS
Jeg kan ikke si meg helt enig i denne artikkelen

For alle med et snev av sunn fornuft og kunnskap om energibalanse så må vi forstå at dette er tull og tøys. Det finnes absolutt ingen sykdom eller tilstand som gjør oss mennesker i stand til å forflytte kroppene våre X-antall meter enten via sykling, løping eller svømming uten å bruke X-antall kalorier. Det er selvsagt store individuelle forskjeller når det gjelder vekt, puls, energieffektivitet etc. som gjør at noen bruker mer/mindre kalorier enn andre for å bevege seg fra A til B, men ingen bruker null. Så om du går opp i vekt etter å ha startet med utholdenhetsidrett så er næringsinntaket økt i større grad en næringsforbruket. Punktum.

Problemet med MetS er at det egentlig ikke er en sykdom med en serie av plager som skyldes en usunn livsstil. Det blir som å gå til legen med all verdens plager og han konkluderer med at du har en serie med uheldige tilstander som gir plagene og må behandles. Den ene tilstanden heter ”hyppig brukt Audi A4” kombinert med livsfarlige ”stillesittende jobb”, og når det toppes med ”trang til å hive seg på sofaen for en seriemaraton etter middag” så blir resultatet meget uheldig.

Skjerpings folkens! Jeg blir nærmest gal av håpløse unnskyldninger der alt skal klassifiseres som en sykdom, uheldig genetikk og absolutt alt annet som er ute av vår kontroll. Vidunderkurer, dieter, supermat og lignende som gir et håp om en enkel løsning som ikke medfører at vi ikke må gjøre det eneste som faktisk alltid virker, nemlig å ha et sunt og balansert kosthold i kombinasjon med aktivitet. Så lenge vi ikke trenger å legge om livsstilen for øvrig så kan vi gjøre og betale nesten hva som helst for å gå ned i vekt. Vi er på ville veier!

Min ”diett” og mine kostholdsråd kan du lese i dette innlegget: Verdens beste diett.

For øvrig så ønsker jeg å gi den tidligere kritiserte Gale Bernhardt skryt for gode kostholdsråd nederst i artikkelen.

  1. Utholdenhetsutøvere tåler sukker betydelig bedre enn passive mennesker, men det er ingen grunn til å spise store mengder raffinert sukker. Det er generelt usunt! Du ville ikke trodd hvor mange ganger jeg får høre at jeg som trener så mye kan spise hva jeg vil.
  2. Dropp energibarer og sportsdrikke for treningsøkter som varer kortere enn 1,5 timer.
  3. Sjekk sukkerinnholder i energibarer, sportsdrikke (og kostholdet ditt for øvrig) og spør deg selv om f.eks. frokostblandingen med 15 g tilsatt sukker per 100 g er den beste måten å starte morgenen på.
High5 Isogels
High5 Isogel går ned på høykant, i konkurranser der jeg tar 3 stk/time. På trening tar jeg det aldri, ei heller vanlig gel eller sportdrikk. Det smaker for søt, har et usunt høyt sukkerinnhold og ødelegger tennene dine.
Triallan - Baker Hansen Havrespelt - Foss Sport
Som oftest tar jeg ikke ernæring under trening, men på de lange sykkelturene så er en grov skive med peanøttsmør (og litt honning av og til) det jeg liker best. Andel fiber og fett gjør dette ugunstig å bruke i konkurranse der intensiteten er skrudd opp til maks, og vi ønsker at belastningen til magene minimeres.

Selv er jeg en fettforbrenningsmaskin med stor F, og syklet f.eks. en 4 timersøkt med ”Kill the hills” uten annet enn vann. Da hadde jeg totalt 55 minutter på terskel, 12 minutter på 120 % av terskel avsluttet med 3 x 15 sek spurter på 600 watt. Det var en kanonhard økt, men jeg hadde ingen tegn på å ”gå tom”. At jeg er har stor evne til å forbruke fett som energi skyldes ikke talent, flaks eller heldige gener, men mye og riktig trening over tid med fokus på å øke denne egenskaper

Dropp unnskyldningene, begynn arbeidet og innstaller et godt bullshitfilter når du leser kostholdsråd.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

6 kommentarer til “Bullshitfilter for kostholdråd søkes

  1. Hei Allan, bruker selv energidrikke og gel på trening men ser jo fordelen I å slutte, både logistikkmessigt og kostmessigt, men kan jeg slutte fra dag til dag, eller må evnen til å forbrenne fett trenes opp over tid? Hvis det må trenes opp, har du noen tips?

    1. Hei Allan. Jeg har trent på å bli en «fettforbrenningsmaskin» i noen år, og har noen treninger der dette er fokus. Kommer eget innlegg om det om et par dager 🙂

  2. Hva vil du anbefale som «kur» for å lære kroppen å benytte seg av fett som primær energikilde?

  3. Dine betraktninger omkring tilstanden metabolsk syndrom stemmer med min medisinske kunnskap, hilsen doktor 😀

    1. Nå skal jeg ikke skryte på meg noen medisinske kunnskaper, men akkurat det med metabolsk syndrom gikk på tvers av min logiske sans. Jeg syntes vel at vi kanskje er i overkant ivrige på å definere forskjellige tilstander som sykdommer, og syntes et sted å lese at per definisjon så ville 70 – 80 % av alle ha en psykisk lidelse før fylte 20 år. Selv var jeg rimelig hyper som barn (og nå som voksen) men vokste heldigvis opp på landet og på en liten skole med et par elever som var enda mer utagerende enn meg. Hadde det vært i dag så skulle det ikke forundret meg om jeg hadde fått diagnosen ADHD og blitt medisinert for det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s