Det må jo være lov å kose seg litt!

”Det må jo være lov å kose seg litt!”, er en setning jeg hører ofte når noen skal rettferdiggjøre noe usunt på matfronten. Og akkurat det er jeg helt enig i, det er lov å kose seg litt.

Den groteske goddis-spisingen i 10 dager sammenhengende hele ”langpåsken”, derimot er ikke det samme som å kose seg litt. Ja, det er bare påske en gang i året, men det er også bare jul en gang i året, vinterferie en gang i året, bestemors bursdag en gang i året etc. Det er mao mange anledninger til å droppe alle hemninger og gå ”all in” på matfronten.

Naturligvis er det store individuelle forskjeller når det gjelder kapasitet på inntak av snop, men selv må jeg begrense meg, alltid. Hvis jeg spiser så mye som søtsuget dikterer så spiser jeg meg kvalm og uvel, hver dag. Sjokolade er bare så fantastisk godt at det nesten ikke er grenser for hvor mye jeg kan konsumere. Julaften 2013, sitter fortsatt friskt i minne, der jeg var på jobb på oljeplattformen Statfjord A med sjokolade stående ute overalt rett før jul. Den dagen tillot jeg å meg å kose meg ”litt”, og spiste såpass mye sjokolade at jeg var både mett og uvel før middagen og måtte på mølla og løpe hardt i 30 minutter før middag for å kvitte meg med sukkeroverdosen.

Hvem er det vi tror vi lurer når vi kjøper 10 kg snop på tilbud før påske i den tro om at vi har gjort et kupp? Kjøper vi 10 kg snop, så spiser vi 10 kg snop! I fare for å høres gammel ut så var det helt andre tider for 20 år siden når jeg var 10 år og fikk påskeegg. Joda, det var god størrelse på det, men det skulle også holde hele påsken og måtte porsjoneres ut. Hadde jeg da fått tilgang til ubegrenset mengder påskegodt så hadde jeg spist meg kvalm og småsyk hver dag.

Påskegodt til tilbud - Triallan
Vi har tydeligvis gått bananas med billig smågodt i tro om at vi faktisk har gjort et kupp, på min lokale Kiwi hadde det gått hardt for seg.

Generelt så får vi i oss altfor mye sukker, og mens jeg tror at mindre mengder sukker kan inntas uten større negative konsekvenser så tror jeg at sukker i store mengder er som gift for kroppen. Sterk økning i blodsukker, med tilsvarene insulinrespons og blodsukkerfall. Det er ikke helsemessig gunstig, og barns små kropper tåler dette dårligere enn voksne.

Det er lov å kose seg i påsken, men det er mulig å utvise måtehold på kosen også. Dessuten er det også lov å kose seg med god og sunn mat 🙂 Og ikke minst flotte aktiviteter utendørs med familie og venner.

Påskegodt til tilbud - Triallan
Jeg gikk litt bananas på påsketilbudfronten jeg også og kjøpte 2 kg appelsiner for 5 kr. Det var faktisk et virkelig kupp 😀

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s