kan vi stole på Norges Idrettsforbund?

Tidligere har det vært satt spørsmål til pengebruken i Norges Idrettsforbund, NIF. Trykket på pengebruken ble så stort at det ble igangsatt et arbeid for å granske praksisen rundt åpneheten i idretten og rapporten ble overlevert idrettsforbundet for noen dager siden og kan leses i sin helhet her: Åpenhetsutvalgets rapport til idrettsstyret. En oppsummering av forbedringspunktene kan blant annet leses av Aftensposten artikkel om fremleggelsen av rapporten.

Dessverre så var ikke mandatet til utvalget å granske historisk pengebruk. Heldigvis så var NRK sin reporter, Ingrid Stensvold ganske klar på at hun hadde mandat til å etterspør åpenhet rundt pengebruken før 2014 i sitt intervju med Tom Tvedt i Dagsnytt på mandag. Intervjuet kan du (og bør du) se her: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19100316/03-10-2016#t=30m10s

ingrid-stensvold-tom-tvedt-nrk- triallan

Tom Tvedt leverer et av tidenes dårligeste intervjuer, og setter styret til NIF i et utrolig lite heldig lys. Det er godt mulig at det bare er «småtterier» å utsette på pengebruken, men med å være så unnvikende så virker det som om de har brukt penger som full sjømenn.

Så kan vi ha tillit til NIF? Jeg mener dessverre nei. Tillit må fortjenes, og hemmelighold gir ikke tillit. Om pengebruken har vært passende, så burde det heller ikke være noe problem å legge det frem, eller? I Rio ble visepresident i IOC Patrick Hickey arrestert for å ha solgt OL-billetter på svartebørsen for en verdi på flere titals milioner. Og de kanskje aller verste forbundet er gjennomkorrupte FIFA, som har størst økonomi. Dette gir et stort omdømmeproblem til idretten spesielt.

pat-hickey-4
Her blir IOC sin visepresident Patrick Hickey arrestert under OL i Rio, for å ha solgt unna billetter på svartebørsen for en estimert verdi på 20 millioner kroner. Hvordan kan det egentlig ha seg at en visepresident får 800 billetter til fri disposisjon?

I intervjuet med Ingrid S og Tom Tvedt, så påpeker han at utvalget mente at NIFs praksis var på høyde med de fleste børsnoterte selskaper. Han presiserte også at utvalget mente de forventet bedre.

Visst pokker så forventer vi bedre! At styret i et ordinært børsnotert aksjeselskap ødsler vekk millioner på dyre reiser og middager, er bare et eventuelt problem for aksjonærene, altså de som eier selskapet og betaler for gildet. NIF er ikke som et ordinært aksjeselskap. Inntektene kommer ikke fra salg av et produkt. Inntektene kommer fra medlemmene og de frivillige. Inntektene kommer fra de foreldrene som jobber knallhardt for at deres barn skal ha mulighet til å delta i idrett, igjennom millioner av dugnadstimer. Dugnadsarbeidet er det som gjør det mulig for de aller fleste barn å delta i idrett, noe som er ytterst viktig for samfunnet. Mange tusen frivillige skal ikke stå opp timesvis på et idrettsarrangement og selge vafler til inntekt for dyre flybilletter og middager til idrettstoppene!

Tilliten må gjenreises, det det gjør den ikke ved å svare såpass unnvikende og kunstig på direkte spørsmål om åpenhet. Kudos til Ingvild for å ikke gi seg og vise journalistikk på høyt nivå 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s