Nyttårsforsetter som varer

Å sparke i gang det nye året med lovnader om å bli en ny og bedre versjon av seg selv er ikke direkte håpløst. Tendensen er likevel klar. Etter en fullstappet jul, bokstavelig talt, så starter vi frisk til mot med forbedringsarbeidet 2.januar. Men så var det hvor lenge det friske motet holder deg gående?

New Year's Resolutions, list of items
Klassisk liste med nyttårsforsetter, og selv om tanken er god, hvor gjennomførbart er det?

Når jeg trente på Elixia Bjørvika 2.januar rundt kl. 17 så var det stinn brakke. Jeg tror faktisk at det var dobbelt så mange som jeg har sett der på det meste tidligere, og det var kø på tredemøllene. Jeg tipper at det dabber av gradvis, allerede fra midten av januar. I løpet av februar har mange falt av lasset. En leder for et treningssenter sa til meg at det i all hovedsak er ”støttemedlemmene” de tjener penger på. De som melder seg inn for 12 måneder, og kun bruker de første.

new-year-resolution-elixia-bjorvika
Min 2.januar selfie fra Elixia Bjørvika. Det var ganske komisk å se alle som trente med lettere desperasjon i blikkene.

Hvorfor er det slik? Og enda viktigere, hva kan vi gjøre for at nyttårsforsettene skal vare?

Svaret på det første spørsmålet er motivasjon, eller nærmere bestemt grunnlaget for motivasjonen. Hvis trener kun for å gå ned i vekt, se bedre ut eller lette den dårlige samvittigheten etter fråtseriet i julen så vil det sjelden gi varig motivasjon. Ja, du liker resultatet av treningen, men siden treningen er vond, tung og kjedelig så gir du etter for kroppens medfødte trang til å heller gjøre noe som er både mer behagelig og mer underholdende, som for eksempel seriemaraton på Netflix. Du kommer sliten hjem fra jobb, og orker da ikke å gå på en enda mer slitsom treningsøkt og ser at sofaen skriver at du må komme å legge deg nedpå. Treningsøktene blir droppet oftere og oftere før det til slutt ender med resignasjon og enda dårligere samvittighet og selvfølelse.

Så hvordan få nyttårsforsettene til å vare?

  1. Motivasjon – Å gjøre treningen fordi du ønsker å utføre treningen i seg selv, fremfor resultatet av treningen er en betydelig mer kraftfull og varig motivasjon. Finn en aktivitet/treningsform som du liker å gjøre og hold det lystbetont. Har du ikke løpt på et år så er det ikke moro med den første løpeturen, så litt stayerevne er en fordel. Om du gruer deg til intervalltimene på rulla/mølla derimot så er det nok lurt å sløyfe det i første omgang. Crossfit, Yoga, Zumbafitness, TRX etc. er blant de gruppetimene mange treningskjeder tilbyr. Ski, crosstrainer, roing, styrketrening er også alternativer. Liker du å trene med andre eller foretrekker du den mentale renselsen det kan være å trene alene? Det aller viktigste er at du finner noe du liker å gjøre, så velger du å gjøre det, også de dagene det kan være lettvint å kaste inn håndkle.
  2. Ha realistiske mål – Gå ned 10 kg på 4 uker? Glem det! Selvsagt er det mulig, men det krever et kaloriunderskudd på 2500 kCal hver eneste dag! Såfremt det er snakk om fett, og ikke muskler eller vann. Gjør endringer du ser på som realistiske at du skal ha, livet ut. De fleste som prøver å slanke seg klarer faktisk å gå betydelig ned i vekt, men meget få klarer å holde vekten nede. Å være en jojo-slanker er det ingen som ønsker. Det er mulig å gå ned i vekt, få et godt kosthold og gode treningsvaner, men det skjer sjelden over natten. Ha tålmodighet og tenk alltid på punkt nr. 1.
  3. Ha realistiske få mål – Forbedre alle punkter med deg selv, samtidig??? Blir det for mye å gape over så går det ikke ned. Start med det som er viktigst for deg.

Det var mine beste råd for å få nyttårsforsettene til å vare. Lykke til!

new-year-eve

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Én kommentar til “Nyttårsforsetter som varer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s