Valg av tubular-dekk til triatlon

”Hvilke dekk kjører du på?”, var et spørsmål jeg fikk fra en triatlet som skal kjøpe seg nye dekk.

Det var i grunn et spørsmål som kan svares veldig enkelt; med Zipp Tangente SL 24 mm tubular. Eller så kan jeg bruke et par timer på å skrive et blogginnlegg om valg av dekk. Jeg valgte sistnevnte.

Tubular eller clincher, er et av de andre store spørsmålene innen triatlon, men jeg har valgt tubular for mine konkurransedekk, og begrunnelsen for det får komme i et eget innlegg. Derfor diskuterer jeg her bare valg av tubularhjul.

Ved å google rundt på nettet så har jeg funnet ut at valg av dekk nærmest umenneskelig komplisert. Rullemotstand, grep, punkteringssikkerhet, holdbarhet, vekt, bredde, aerodynamikk er alle egenskaper som er viktige. For å gjør det enda mer komplisert vil dette være avhengig av hvilke felg dekkene står på, dekktrykk, rytterens vekt og hvilke kvalitet det er på asfalten det sykles på. Noen dekk er også spesialisert på tørre forhold og dermed mindre gode på våte forhold. Ja men, jeg lurer bare på hvike dekk som er det beste. Er det spørsmålet du ønsker et enkelt og raskt svar på så kan du bare slutte å lese med en gang, eller skrolle ned til Så hva burde du kjøpe?

Rullemotstand – Dette er regnet som den viktigste faktoren for om et dekk er raskt eller ikke. Desto lavere rullemotstand, desto raskere er det. Når produsenter skryter på seg verdens raskeste dekk, så er det fordi at de kan vise til en test der dekket har lavest rullemostand. Utfordringen er bare at det er forskjellige måter å teste dette på og ingen er perfekte. Den vanligste er å bruke en glatt rulle som gir gode og repeterbare resultater. Problemet er bare at den sjelden representerer det underlaget det faktiske skal sykles på. Asfaltkvaliteten er varierende noe som også vil gi utslag rullemotstanden samt hvilke dekktrykk som er optimalt. Det kan også testes på rulle med mer realistisk underlag, men som nevnt så vil også dette være helg avhengig av hvilke løype det sykles på. En annen måte å teste på er ”real life” testing, men det er så mange usikkerhetsmomenter at det umulig kan ta opp den relativt lave variasjonen det er i prestasjon mellom high-end tubulardekk. Dessuten er det veldig få som har utført helt uavhengige tester så det er vanskelig å vite om testene er designet slik at nettopp en produsent skal komme bedre ut.

Grep – Myk gummi gir godt grep, men det går ut over holdbarheten og til dels også punkteringssikkerheten. Personlig mener jeg at godt grep nok er enda viktigere i landeveissykling, der bra sykling i de tekniske partiene kan gi luke, og potensiell seier. Jeg ønsker selvsagt godt grep på vei når jeg sykler i 70 km/t på vei ned fra Imingfjell i styrtende regnvær, men taper lite på å sykle med ok sikkerhetsmargin i de kritiske partiene fremfor å kjøre på grensen.

Punkteringssikkerhet – For landeveissyklister vil ofte punkteringssikkerhet være mindre verdt enn godt grep. Det er viktigere å kunne holde maksimal fart i den siste og avgjørende svingen og ta en økt risiko for punktering. Følgebilen kan også komme med nytt dekk hvis punkteringen ikke skjer helt mot slutten. For triatleter vil en punktering alltid komme ubeleilig, og derfor velger jeg bort de dekkene med så og si null punkteringssikkerhet, selv om de er 2 watt raskere.

Holdbarhet – Personlig er dette mindre viktig da jeg primært bruker hjulene og dekkene nesten kun i konkurranser, men om de skal brukes til begge deler så er det selvsagt av betydning om de holder 2000 km eller 6000 km.

Bredde – Fra 2009, når jeg begynte i triatlon og frem til i dag så har det vært endringer i oppfatning om hva som er perfekt bredde. Generelt gir bredere dekk gir mindre rullemostand, økt grep og komfort, opp til et visst punkt. 23 – 26 mm er nå den nye normalen innen triatlon, og f.eks. på brosteinsritt som Paris-Roubaix er det 28 mm som gjelder.

Aerodynamikk – Når denne faktoren kommer inn i bildet så begynner det å bli skikkelig komplisert. F.eks. kan en økt bredde på dekket gi lavere rullemostand, men dårligere aerodynamikk og dermed et netto tap. Dette vil være avhengig av hvilke felg dekkene står på og samspillet i mellom de. Derfor er det ikke mulig å kunne fastslå hvilke dekk som faktisk er raskest siden ingen uavhengige tester (eller produsentfinansierte tester for den saks skyld) har testet alle potensielle dekk på din felg både med tanke på realistisk rullemotstand og aerodynamikk.

Dekktrykk – Hvilke trykk du skal kjøre på er også et helt eget vitenskapsfelt. For en lengre forklaring på du se videoen under. Min anbefaling er: (din vekt/10) + 1,5 – 0,5 ved våte forhold – 1,0 ved dårlig asfalt målt i bar. For meg på 67 kg blir det da 8,2 bar ved tørt vær og perfekte forhold og 6,7 bar ved våt vær og dårlig asfalt.

Så hva har jeg syklet på?

Continental GP4000 – Syklet på desse dekkene under min første Norseman i 2009. Det endte med punktering etter 8 km (totalt syklet 100 km på dekkene), og tenkte derfor at det var møkkadekk. De skal forøvrig være gode dekk både når det gjelder punkteringssikkerhet og grep, samt ok på rullemostand. Eneste ulempen er at de har butyl innerslang, der de andre normalt har latex. Fordelen med dette er at de ikke lekker luft som latexslanger, men gjør at du også mister den god kjørefølelsen som gjør tubulardekk foretrukket fremfor clincher. I tillegg veier de litt mer enn konkurrentene.

Veloflex Extreme og Carbon – Valgt etter 2009 etter tips av utstyrseksperten i triatlonmiljøet, Alfred Johnsen. Fantastisk gode dekk og jeg var såpass fornøyd med de at jeg kun kjørte på de frem til 2013. Ulempen var ustabil tilgjengelighet. Prisen er også høy, men nå ligger alle gode tubulardekk med en veil pris på ca. 800 kr per dekk, så de skiller seg ikke negativt ut sånn sett. Extreme er 22 mm og Carbon 23 mm, og Arenberg som er 25 mm kommer med en vektøkning på 60 g sammenlignet med Extreme.

Veloflex – håndlagde italienske dekk, som vistnok skal være populære blant profesjonelle sykkellag som ikke er sponset av de.

Vittoria Corsa CX 25 mm – Siden jeg kjørte på Unaas sine 33 mm klatrehjul under Swissman 2013, som kom levert med de nevnte dekkene så fikk jeg muligheten til å teste de nedover hårnålsvingene i de sveitiske alpene i skikkelig regnvær. Jeg har aldri syklet bedre nedover og følte jeg hadde 100 % kontroll, samtidig som jeg syklet fletta av konkurrentene. Jeg har ingen negative kommentarer om dekkene, men de er nå gått ut av produksjon og erstattet med Corsa G+, og de har jeg ikke testet enda.

De færreste triatlonkonkurranser er tekniske med tanke på syklingen. Swissman er heller ikke det, men ned hårnålsvingene i de sveitiske alpene i regnvær er det betryggende å ha dekk som er gode på slike forhold.

Specialized Turbo 24 og 26 mm – Som Specialized ambassafør fra 2013 til 2015 så fikk jeg testet de nye dekkene de lanserte i 2014. Det er dekk med veldig lav rullemostand, godt grep og en fantastisk kjørefølelse. Dessverre har jeg erfart at den myke gummien gjør at skarpe gjenstander ofte fester seg til dekket og borrer et lite hull. F.eks. på de 3 ukene jeg var på Hawaii og trente før Ironman Hawaii så punkterte jeg 3 ganger, og måtte bruke 2000 kr på nye dekk. Derfor valgte jeg å gå tilbake til Vittoria Corsa CX.

127124
Den første modellen av Specialized Turbo var slicks, altså de uten mønster. Det trivdes jeg ikke meg og en tur i asfalten gjorde heller ikke underverker for tilliten. Neste generasjon fikk mønsteret du ser på bildet.

Zipp Tangente SL Speed 24 mm – Siste endring på dekkfronten er at jeg nå har gått over til dekkene over. Bakgrunnen er at jeg tror de har en lavere rullemotstand enn Vittoria Corsa CX, samtidig som at de totale aerodynamiske egenskapene sammen med Zipp 808 Firecrest og Zipp Super9 platehjul er noe som har blitt sett på i sammenheng. Det er ikke så ofte hjulprodusenter og dekkprodusenter ser på dette sammen. Derfor tror jeg at dette oppsettet er det raskeste alternativet. Ulempen er at Zipp selv oppgir at dekkene er optimalisert for tørre forhold (og dermed nok ikke de beste på våte forhold), og at Zipp ikke kan sees på som upartiske når det gjelder anbefaling av dekk.

zipp-tangente-sl-speed-tubular-tire-224848-1
Zipp dekk på Zipp felger. Er det den raskeste løsningen? Jeg tror det, men er ikke helt sikker.

Så hva burde du kjøpe?

Vel, alle de nevnte dekkene over vil være gode dekk, og valget burde gjenspeiles i hva du ønsker å prioritere. Det samme vil gjelder for de fleste andre high-end tubulardekkene som jeg ikke har testet. Mange erfarne syklister og triatleter vil sverge til en type dekk og si at de er raskest, men dette er ofte basert på subjektive erfaringer på et lite faktabasert grunnlag. Ikke vær for opptatt om et dekk tester en watt bedre eller dårligere på rullemotstand, ha en sunn skepsis til anbefalingene du får enten fra eksperter, «eksperter» eller utstyrsprodusenter. Kjøp en lufttrykkmåler og ha fokus på korrekt trykk, og et dekk i god tilstand.

Om noen ønsker å lese mer om rullemotstand, valg av dekk etc. så anbefales:

Har du noen gode/dårlige erfaringer med dekk? Del de gjerne i kommentarfeltet 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s