Ønsker du å gå ned i vekt? Trening hjelper ikke

Kalorierer inn vs kalorier ut. Så enkelt, så greit.

Problemet er bare at det er feil. Vi er ikke i nærheten av å ha det fulle bildet av hvordan næringsinntak påvirker kroppen.

Flere studier konkluderer med at trening ikke gjør deg slankere. Min referanse er denne: link. For å oppsummere det kort og unyansert; en økt treningsmengde gir økt appetitt og dermed økt inntak. 2 timer trening hver uke med snittforbruk på 500 kCal/t gir da et økt forbruk på 1000 kCal, som er bare 142 kCal per dag og tilsvarer mindre enn en halv Snickersbar.

Jeg bestrider ikke tallene i studien jeg referer til, eller påstår at den er uriktig/forutinntatt. Likevel syntes jeg at premissene er for smale og at vinklingen blir misleddende.

Min argumenter er:

  1. Trening gjør deg faktisk slankere – I min verden som langdistansetriatlet er det ganske enkelt å se sammenhengen mellom et høyt treningsvolum og vekt. Det samme gjelder maratonløpere og syklister. Statiskisk sett er vi en for liten gruppe til at det utgjør noen forskjell i det store bilde. Det betyr likevel ikke at det ikke er relevant eller betydningsfullt..
  2. Trening er svært sunt for helsen – Det nevnes også klart i rapporten, men det står nesten helt nederst og akkurat det faktum drukner i mengden informasjon. Samtidig som vi vet at de færreste faktisk leser hele rapporten så blir en slik vinkling skjev.

Konklusjonen min er at for å gå ned i vekt må du trene betydelig mer enn 2 timer per uke. 10 – 15 timer per uke, anser mange som ekstremt, mens jeg mener at det burde være normalen, med tanke på hva vi mennesker er designet for. For å trene så mye må du enten være usedvanlig viljesterk eller elske treningen. Sistnevnte er tilfelle for mitt vedkomne. Forelske seg i å være ute i naturen og bruke kroppen. Forelske seg i triatlon 😉

For å bøte på denne samme feilen jeg mener studien gjør så må jeg understreke at et god kosthold også er svært viktig for helsen. En høy treningsmengde gjør ikke at du kan spise så mye ”junk food” du orker, uten negative konsekvenser. Og at næringsmiddelindustrien sine frie tøyler angående tilsetning av sukker og markedsføring av mat burde gis restriksjoner på linje med tobakk.

Alt er dødelig – det er dosen som avgjør. Vårt generelle inntak av sukker gir oss betydelig helseplager og en redusert levetid.
Off-season veier jeg typisk 68-69 kg, mens i konkurransesessong går jeg ned til rundt 65 kr. Det får jeg til ved å redusere mengden sukker og raffinerte karbohydrater til nærmest null i et par mnd. En justering av kostholdet er avgjørende, men det er også 25 ukentlige treningstimer. 62,2 kg er det laveste jeg ar vei inn til, men det skyldes også midlertidig dehydrering etter en lang treningsdag.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s