GoPro HERO6 – en vurdering av GoPro sitt siste actionkamera

Jeg har et samarbeid med foto.no, som er et redaksjonelt nettsted for fotografi, en nettbutikk og en feiende flott fysisk butikk i Bjørvika som selger fotoutstyr. Actionkameraet har jeg selv kjøpt men en del av tilbehøret har jeg fått lånt.

GoPro HERO6 er GoPro sitt sjette og siste tilskudd til HERO-serioen. Selv hadde jeg en av de aller første versjonen av HERO, 960, som kom i 2010. Den hadde ikke skjerm slik at du kunne se hva du tok video av. Softwaremessig var det tungvint å lage en film som til og med jeg, og dermed langt ifra noen andre, syntes var underholdende å se på. Den ble derfor særdeles lite brukt. Heldigvis har det vært en utvikling siden da.

Med GoPro HERO5 forsvant behovet for bur rundt enheten, siden den i seg selv er vanntett ned til 10 meter. For dykkere finnes det riktignok et bur for HERO5/6, som tillater et større dyp. For den jevne ikke-dykkende GoPro-bruker vil dette sjelden være et behov. Å kvitte seg med buret var litt som følelsen av Forrest Gump som løp av seg protesene. Det var deilig å bli kvitt. For å bruke noen de utallige festene trengs det fortsatt et lite bur, men det er noe helt annet. Det gjør at praktisk bruk av selve GoPro-en har blitt betydelig lettere.

Skjermen bak er trykksensitiv, som fungerer greit nok. Det kan være litt knotete å trykke, spesielt med våte hender. Samtidig kan vannet ”trykke” på skjermen for deg slik at du bør skru på skjermlås hvis du svømmer med kameraet. Det er uansett praktisk å ha lett tilgang til innstillinger og bilder fra skjermen for raskt å ha riktige innstillinger.

GoPro HERO har også en stemmestyrt kommando, der du kan starte med beskjeden ”GoPro” etterfulgt av start recording, stop recording, take photo etc. Dette er veldig praktisk, men er sensitivt for vind og annen støy fra omgivelsene. Det føles litt corny å stå med GoPro, selfiestang og nærmest rope ut ”GoPro –take photo”, med andre i nærheten. Av den grunn er jeg veldig tilhenger av Remo, forkortelse for remote controll, som styrer GoPro-en fra en knapp du kan henge hvor som helst. Den er også stemmestyrt slik at du kan si samme kommandoer til den som til selve enheten.

Når det gjelder de tekniske spesifikasjonene så har jeg en ting å si om de. De er veldig gode. Med den setningen skinner det gjerne igjennom at jeg ikke er spesielt opptatt av megapixler, sensorstørrelse etc. For meg er det bare viktig at det fungerer og resultatet blir bra. Og fungerer det? Se gjerne videoene jeg har tatt under og vurder selv. Personlig syntes jeg kvaliteten er svært bra, og enda bedre når jeg spiller det av direkte uten å laste det opp til Youtube, Vimeo etc. Av tekniske spesifikasjoner som jeg er spesielt fornøyd med er å kunne ta opp i 2,7K med 120 bilder/sek. Det muliggjør svært detaljerte av svømmingen i slow motion, som gjør det lett å få et godt bilde av svømmeteknikken.

Selve kameraet og de tekniske spesifikasjonene og kvalitetene er bare halve funksjonaliteten. Softwaremessig må det også være en god løsning for at videoklippene faktisk skal ende opp i et format som noen har lyst å se på. Der har GoPro sin største styrke, i appen GoPro Quik. Innholdet på GoPro-en overføres raskt til GoPro-appen via WiFi eller kabel. Derfra kan du overføre innholdet direkte til Quik, som på sin side generer en ferdig redigert video helt automatisk. Hvile algoritmer som ligger bak skal jeg ikke spekulere i, men den viser deler av innholdet i hver videosnutt eller bilde og syr det sammen til en lengde basert på hvor mye innhold du har. Nå er det mindre sannsynlig at videoen vil være akkurat slik du så for deg, og derfor et behov for å redigere de enkelte klippene, endre videoens lengde, musikk og stil. Like fullt så blir utgangspunktet over overraskende bra. Quik appen er åpen for å legge til video og bilder fra andre kilder og kommer i en gratisversjon som har nærmest full funksjonalitet. Betalingsversjonen som koster 49 kr/mnd, gir mulighet til å lagre bildene i sky lengre enn 7 dager, som er maks på gratisversjonen. I tillegg gir den tilgang til flere lydspor. Noen av videoen under brukte jeg litt lengre tid på å redigere, men f.eks. svømmevideoen snekret jeg sammen på under 10 minutter.

6.2 x 3.3 x 4.4cm og 118 g. Kort sagt kompakt.
Trykksensitiv skjerm bak der alle innstillinger kan nås.
Bare fantasien setter grenser for tilleggsutstyr til GoPro-en. Min anbefaling er (som vanlig) å gå for kvalitet. Lysene fra LumeCube er blant det øver sjiktet når det gjelder kvalitet og gadgetfaktor.
Her er uansett mine favorittprodukter med tanke på GoPro-tilbehør. En 3-ways stang, Remo (fjernkontroll) og ekstra batteri.
Dette ser jo passe pussig og ubehagelig ut, men fungerte faktisk svært godt på min reise til Galapagos. Med GoPro sitt «The Handler» flytende håndtak risikerte jeg ikke å miste GoPro-en til bunns samtidig som at jeg merkelig nok nesten ikke merket at jeg svømte med den når jeg festet den under snorkelen som dette. På den måten kunne jeg svømme rundt med full frihet med rask tilgang til å ta bilder/filme om det var noe interessant, som f.eks. min lek med sjøløver i den nederste videoen.

Konklusjon:

Markedsledende GoPro har tatt steget enda et hakk opp med HERO6. Svært gode tekniske spesifikasjoner i kombinasjon med et godt og enkelt brukergrensesnitt og et fantastisk software gjør GoPro HERO6 til veldig godt actionkamera vurdert helhetlig. Er det verdt pristillegget fra forrige modell HERO5? Er du fornuftig og tenker valuta for pengene er svaret ganske enkelt nei. Er du derimot opptatt av å ha det beste er svaret ja. Personlig var en økte hastigheten på WiFi-overføringen og muligheter for 120 bilder/sek ved 2,7K oppløsning det som gjorde at jeg gikk for 6-er.

En av GoPro-sine styrker er også utvalget av tilleggsutstyr som er tilgjengelig. Ulempen er i mine øyne prisen på det. Orginalt GoPro-tilbehør koster en del. Det finnes også andre som lager tilbehør til en betydelig lavere pris, men det har etter min erfaring også gått ut over kvaliteten i for stor grad. Derfor vil jeg anbefaler å gå for originalt tilbehør eller fra solide leverandører. Fordelene med det enorme utvalget tilbehør er at du aldri går tom for julegaveønsker om du kjøper deg en GoPro HERO6 😉

Video av svømmeteknikken min – Se gjerne undervannsbildene fra 0:26 og selvsagt i full oppløsning. Tatt i 2,7K og 120 bilder/sek.

Her filmer jeg Jonas på sin Strider ST4 Balansesykkel sammen med en Feiyutech G5 gimbal.

Fra sykkelløypen i Ironman Barcelona (tatt dagen etter konkurransen og ikke under ;))

Quito var en av de aller flotteste og kuleste byene jeg har besøkt. Fantastiske fjellturer i over 4000 meters høyde byr de også på.

Løping fra 2800 høydemeter til 4600 høydemeter? Det tok ca. 3 timer med maksimal innsats 😀

Sjøløver er lang ifra de mest spektakulære dyrene på Galapagos, men mitt kvarter helt alene med to lekne sjøløver var den største naturopplevelsen jeg hadde. De var fullstendig ville og fri, og jeg hadde ingen mat å lokke med. Likevel så valgte de å komme bort og prøve så godt de kunne til å få meg med på leken 🙂 Opplevelsen glemmer jeg aldri, men videoen hjelper meg å gjenoppleve det.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Én kommentar til “GoPro HERO6 – en vurdering av GoPro sitt siste actionkamera

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s