Ironman Texas – kjempens fall?

18 februar 1978 stod 14 menn og 1 kvinne på startstrekken til «Hawaiian Iron Man Triathlon» i Honolulu.  3,8 km svømming, 180 km sykling og 42 km løping.

Senere flyttet konkurransen til Kailua-Kona, men distansen og «hardheten» har vært den samme. Ved økende popularitet har behovet for flere konkurranser meldt seg og blitt spredt ut over hele verden. Løypeprofilene og klimaet har vært sterkt varierende mellom konkurransene uten at det har gått ut over det fundamentale i en Ironman (som i mitt hodet er en fulldistansetriatlon). En brutal konkurranse, samtidig som en ærlig konkurranse der den sterkeste vinner.

Hawaiian Iron Man Triathlon i 1978, den første versjonen av det som skulle bli Ironman Hawaii.

Det er flere konkurranser som har gått inn for å være raskest, men Ironman Texas tok dette til et helt nytt nivå. Til et nivå der distansen mellom konkurransen i Texas og den opprinnelige konkurransen på Hawaii gjør at det ikke føles ut som samme idrett. For de som ikke fikk det med seg så valgte arrangørene, med begrunnelse i sikkerhet, å redusere sykkelløypen med litt over 3 km. I tillegg droppet de også alle dommerne som gjorde konkurransen til tidenes draftingfest med helt utrolige sykkeltider blant både profesjonelle og AG-ene. Videoer fra konkurransen får det til å virke som en parodi på en triatlonkonkurranse og noe jeg blir oppriktig lei meg for. For å gjøre det enda mer tydelig at det kun er pengene som rår så valgte Ironman å godkjenne rekordene fra konkurransen som offisielle Ironman-rekorder. Å fullføre en Ironman gir status, og fullføre en Ironman raskere gir enda mer status. Derfor er raske Ironman-konkurranser mer populære enn de tøffere og tregere variantene. Mao, en superrask triatlon selger!

Det er ikke deltakerne sin skyld når konkurransene blir draftingfester. For mange deltakere på for korte løyper med for få løypevakter gjør det nærmest uungåelig å sykle rent. Når det i tillegg står på Hawaiiplass hvis du velger å holde din etiske sti ren eller ikke så kan det være vanskelig å velge det riktig når 90 %  drafter.

På lang sikt tror jeg derimot at det undergraver betydningen av Ironman, eller fulldistansetriatlon. Det er ikke lenger den sterkeste totalt i de tre disiplinene som vinner, og effekten av å være en sterk syklist blir nærmest betydningsløs når det er fritt frem for å ligge på hjul. Det blir noe annet. Det er ikke Ironman.

Nå er det selvsagt ikke usannsynlig at det er jeg som er «old school» og fylt av nostalgi. En som ønsker meg tilbake til en tid som aldri kommer tilbake, og som de fleste heller ikke ønsker komme tilbake. Det er mulig at mange ønsker de for korte Ironman-konkurransene uten draftingkontroll velkomne, og syntes det er en fin anledning til å sette personlig rekord. Selv syntes jeg bare at det er trist, og ville vært frustrert om det var en slik konkurranse jeg endelig hadde slått Gudmund Snilstveit sin norske Ironman-rekord. Jeg ville visst at det ikke var riktig.

Andrew Starykowicz syklet Ironman Texas på 3:54:59, over 5 minutter en forrige sykkelrekord. Først ble rekordene ikke godkjent, før den avgjørelsen ble omgjort. Andrew hadde tatt sykkelrekorden om løypen hadde vært korrekt distanse, men nå fikk han ikke mulighet til det (mener jeg). Selv om Ironman anerkjenner rekorden så gjør ikke jeg, og mange med meg det.

Mitt ønske til Ironman er at de strammer opp. Strammer opp kravet om nøyaktighet til distansen, men aller viktigst strammer opp kontrollen på drafting. Det syntes jeg de bør gjøre selv om det går på bekostning av kortsiktig økonomisk gevinst. Min frykt er at en full kommersialisering av Ironman er begynnelsen på slutten. At triathlon blir en idrett som hadde sin storhetstid mellom 2010 og 2020, for så å sakte men sikkert dø ut.

Hva mener du?

For andre sine meninger om dette kan du lese:

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s