Vil du spare 4 minutter for 299 kr?

Merk at jeg er sponset av Bioracer som produserer aero tubes og at du kan kjøpe de via meg.

Det aller viktigste for aerodynamikken er en god sittestilling. Det er også det første jeg vil anbefale å bruke penger på. Når sittestillingen er korrekt så er det veldig mye annet du kan bruke penger på for å bedre aerodynamikken. Tempohjelm, høyprofilshjulset og en aerodynamisk ramme for å nevne noen. Felles for de alle er at de koster relativt mye per sparte watt eller sekund. Bioracer aero tubes, er kanskje det produktet som gir aller mest spart tid for pengene. Første gang jeg så de var under Ironman Barcelona i fjor på en av de raskeste syklistene, da han syklet forbi meg. At han syklet raskt betydde ikke at aero tubes fungerer, men siden han var kjent som en meget god syklist og var sponset av HUUB, så fanget det min interesse.

Etter det tok jeg med meg Bioracer aero tubes til Boardman vindtunnel med fantastiske resultater. Dessverre prøvde jeg ikke å teste uten leggene siden testsjefen hos Boardman kunne garantere at de var raskere enn uten, og at det ikke ville gjøre meg raskere å prøve uten. Forskjellige tester indikerer en besparelse på 10 watt(!).

Her er jeg i Boardman vindtunnelen og prøver å bli så aerodynamisk som mulig
Bioracer tridrakten var «baseline», og jeg testet flere andre drakter. Bioracer aero tubes tok jeg aldri av siden de hos Boardman var sikker på at det var raskere.
Som du kan se på bilde forfra så kan du se hvorfor Bioracer aero tubes kan gi så stor effekt. De dekker en stor del av arealet som treffer luften.

«Skin is slow», spesielt hårete hud. Leggen utgjøre et ganske stort total areal av det som møter vinden. Derfor virker det veldig fornuftig å dekke denne med et mer aerodynamisk materiale. Når det i tillegg er ingen ulemper med å ta på seg legger under våtdrakten og at den har en kompresjonseffekt (noe som jeg personlig tror er mindre viktig), så ser jeg ingen grunn til å ikke sette et par Bioracer aero tubes på ønskelisten. Som bonus er heller ikke barbering av leggene en nødvendighet.

Aero tubesene har jeg på meg fra start og til mål. Gir de et større aerodynamisk fordel enn et høyprofils fremhjul? Det er ikke umulig. Foto: Ola Morken.

Hvor mye tid sparer du på å ha på deg Bioracer aero tubes? Det varierer naturligvis av flere faktorer som størrelse på leggen, formen på leggen og hår/ikke-hår. Når det skrives at leggen er testet 10 watt raskere så betyr det (dessverre) ikke at det er like stor besparelse som å sykle 10 watt mer. 10 watt besparelse er basert på hvor mye mindre watt du må tråkke for å holde en gitt hastighet, som typisk er testet ved 45km/t. Det er derfor en overdrevet stor effekt. Når jeg har testet 10 watt raskere ved 45km/t har den totale aerodynamiske motstanden blitt redusert med 5 %. Det er derfor dette jeg har brukt som eksempel i utregningene mine.

Ved å legge inn 5 % redusert watt i BestBikeSplit på Norseman med min vekt, watt og aerodynamikk utgjør det en besparelse på 3 minutter og 23 sekunder.

Hvis jeg legger inn samme 5 % besparelse med «average Joe» så blir besparelsen 3 minutter og 53 sekunder. 

Det høres ut som en mye for et par legger, men tallet jeg tror vil være en typisk besparelse. Til prisen av 299 kr inkludert frakt er det et røverkjøp sammenlignet med tempohjelm, hjulsett, ramme etc. Er du interessert så send en epost til allan@trilab.no så får du straks et par i posten. Alle størrelser er nå kommet inn 😀

Størrelsene er basert på tykkelsen på leggen og ikke lengden. Som en referanse på størrelse vil jeg generelt si (målt på leggens tykkeste punkt):

 • S – 35cm eller mindre i omkrets
 • M – 36 – 40cm omkrets
 • L – 41cm eller mer i omkrets

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

4 kommentarer til “Vil du spare 4 minutter for 299 kr?

 1. Hei. Jeg ble veldig nyskjerrig og lurte på om du kunne utdype et par ting.
  1) Hvordan er det kommet frem til 10W besparelse hvis man ikke har noen baseline test (bare legger, alt annet likt)?
  2) Først står det: «…leggen er testet 10 watt raskere så betyr det (dessverre) ikke at det er like stor besparelse som å sykle 10 watt mer. » . Hvorfor ikke det, når man kan si: «10 watt besparelse er basert på hvor mye mindre watt du må tråkke for å holde en gitt hastighet»? Blir ikke dette to sider av samme sak, (med en liten forkjell for den høyere hastigheten med tubes og samme watt som etter mitt skjønn skulle tilsi en mindere besparelse…?) Jeg forstår det som det er nettopp dette som gjøres videre i blogginnlegget(? spørsmål 3.).
  3) Kan du utdype: «Når jeg har testet 10 watt raskere ved 45km/t har den totale aerodynamiske motstanden blitt redusert med 5 %.» Hvordan får man redusert drag ved å øke watten ved konstant fart?
  4) Du legger besparelse inn i BBS ved å legge inn 5% mindre watt og ender på en raskere hastighet…? Hvordan henger dette sammen, gitt alt annet likt? Er det ikke en endring i Cda som burde vært lagt inn og samme watt som før?
  =)

  1. Jeg takker for spørsmålene dine.

   1) estimatene på 10 watt er basert på resultatene til Dion Beukeboom (sparte 11 watt med aero socks, som er en korte versjon av aero tubes) – (https://www.cyclingweekly.com/news/product-news/dion-beukeboom-using-tech-target-wigginss-hour-record-391916) samt vindtunneldataene til Aerocoach som har et tilvarende produkt (https://www.aero-coach.co.uk/store/product/aerocoach-nopinz-clothing). I vindtunnelen hos Boardman så nevnte de det samme som en typisk besparelse.
   2) 10 watt besparelse er basert på hvor mye mindre watt du må tråkke for å holde 45km/t (dette kan variere etter hvilke vindtunnel du tester i). Siden luftmotstanden er betydelig høyere ved 45 km/t sammenlignet med 35km/t så vil besparelsen omregnet i watt blir lavere ved lavere hastigheter. Å bedre aerodynamikken betyr ikke at du tråkker mer watt, men at den aerodynamiske motstanden blir lavere, og det er CdA-en som blir redusert. Det blir bare omregnet til watt fordi det er noe alle har et forhold til. Altså, 10 watt besparelse ved 45 km/t vil være ca. 5 watt besparelse ved 35km/t.
   3) Det jeg mente var at når jeg testet at en sittestilling var 10 watt raskere ved 45km/t så betydde det at min aerodynamiske motstand gikk fra en CdA på 0,1889 til 0,1798, alstå ca. 5 %. Når jeg simulerte en tilsvarende 5 % reduksjon i motstand på «average Joe» i Norseman så ble besparelsen 3 minutter og 53 sekunder. Når jeg simulerte en økt effekt på «average Joe» fra 177 til 187 watt så gave det en besparelse på 15 minutter på Norseman, og neppe realistisk ved aero tubes.
   4) Slik jeg leser bildene jeg har lagt ut på bloggen fra BBS så er det 5 % reduksjon i drag (CdA) jeg har lagt inn. Ser du det annerledes?

   Jeg kan ikke garantere at alle vil spare 4 minutter på Norseman på å bruke aero tubes. For noen vil det være mindre, mens noen kan få enda mer. Likevel så mener jeg at det er utvilsomt en av de beste investeringene du kan gjøre når det tas høyde for pris mot prestasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s