Cannondale CAADX – Treningssykkel for rufsete forhold

For halvannen måned siden gikk jeg til innkjøp av en sykkel av typen cyclocross (CX). Sykkeltypen ligner mye på en klassisk racer, uten demping verken foran eller bak og med bukkehornstyre. Forskjellen er i hovedsak at cyclocrossen har plass til knastedekk og skjermer. CX-sykler kommer også med Cantilevers bremser eller skivebremser i stede for de vanlige racerbremsene. Dette skyldes behov for bedre bremsekraft i sølete forhold.

Mitt valg av CX-sykkel ble en Cannondale CAADX Tiagra. I utgangspunktet kikket jeg på flere sykler som On-One Pompetamine Versa, Vipera CX5 og Kona Jake the snake. Sykkelen fra On-One var av stål og hadde navgir som tilsier lite vedlikehold. Viperaen hadde skivebrems og Konaen solgte de rimelig på Rå Sport. Valget ble Cannondalen fordi den var lettere enn Pompetamine Versa og litt rimligere enn de to andre. Det var viktig at sykkelen skulle være rimelig siden den skal brukes under rufsete forhold som sliter mye på drivverk. Sykkelen skal også brukes til sykling rundt i byn og derfor måtte kunne settes underfor diverse svømmehaller et par timer uten å bli stjålet med en gang.

Så hva syntes jeg om sykkelen? Først av alt syntes jeg generelt at cyclocross er genialt. Det er nesten like raske som racer (spesielt med lettere hjul og racerdekk) men gir mye større trygghet ved glatte veier overfylt av blader og grus siden det er litt mønster og knaser på dekkene. Skikkelige skjermer er også meget praktisk, spesielt hvis du sykler i «sivilt» fra A til B. Jeg fatter ikke hvorfor hardtailsykler er så populært, siden CX gjør jobben bedre og raskere for de minst 80 % av terrensykkeleiere som strengt tatt aldri er i skikkelig terreng. Cannondale CAADX gjør definitivt jobben med super ramme og et Shimano Tiagra girsystem som fungerer overraskende bra. Det er rett og slett utrolig mye sykkel for de 7.650 kr jeg betalte for sykkelen (15 % rabatt på utgående årsmodell). Ulempen med akkurat min sykkel er først og fremst stor tåoverlapp (som blir mye verre med skjermer) som har resultert i flere nestenkrasj siden det er vanskelig å tråkke og svinge samtidig. En gang så kommer jeg til å gå på tryne på grunn av det. Uten om det var frembremsen dårlig og vibrerte infernalsk ved bremsing i selv lav hastighet. Dette skyltes skeivt monterte bremser fra Anton Sport, men ble raskt rettet opp i.

Hvis en triathlete «bare» skal ha to sykler ville jeg definitivt anbefalt en triathlonsykkel og en cyclocross. Det dekker alle tenkelige forhold uten om syklig i tøft terreng (og da snakker jeg ikke om Birken).

Jeg er svak for matt svart og falt raskt for det anonyme utseende til sykkelen. Skjermene er fra SKS og virker solide. Med pedaler veier herligheten ganske nøyaktig 10 kg.

Dekkene som fulgte med var Continental Cyclocross Speed 700 x 35c og passer utmerket. Det er mulig de blir byttet til piggdekk når gradestokken kryper under 0 ° C.

Cannondale er kjent for å lage gode aluminiumsrammer. CAADX er intet unntak.

Giring med Shimanos billiggruppe Tiagra går som en drøm og er rimelig å bytte slitedeler på. I bakgrunnen ser du noen kombinasjonspedaler fra Shimano som er praktisk hvis sykkelen ikke alltid brukes med sykkelsko. 

Cyclocross som konkurranse er en populær idrett på vinterstid i Belgia, Frankrike, Nederland og USA. Der sykler de i en rundbane på 2,5 – 3,5 km i en times tid. Løypen har en blanding av raske partier og treigere partier med hinder som krever at du må av og sykkelen hurtig. Cyclocrossmiljøet i Norge er nok meget lite, men vi får håpe det vokser slik at det kommer noen konkurranser i nærheten, som vi kan prøve oss på 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

6 kommentarer til “Cannondale CAADX – Treningssykkel for rufsete forhold

 1. Heisann.

  Korleis er utvekslinga på cyclocross, bør vel ve ein del lettare enn racer med feks 53-27,viss ein skal kunne dra ut på litt skogsveger,med litt stigning.?

  Kjekt og følge bloggen din.
  Jobber sjøl offshore på gullfaks A

  Mvh Jan eric.

  1. Hei Jan Eric.

   Utvekslingen på cyclocrossen er 46/36 foran og 12-25 bak. Så på det letteste utvekslingen blir det 36/25 som er tyngre enn en racer med kompaktkrank. Min versjon har 9-delt bak mens 2012 versjonen har 10 delt. Det gir et ekstra tannhjul med 28 tenner bak som gjør at det blir litt lettere. I de aller tyngste bakkene kan det være litt tungt, men helt krise er det ikke. Nå har jeg ikke syklet med den så mye i skogen, men jeg vil tippe at det skal bli veldig bratt før syklingen blir tyngre enn en vanlig styrketråkkøkt.

   Forøvrig vil jeg benytte muligheten til å skryte enda mer over cyclocrossen. Men mildværet som har vært i høst/vinter har jeg fått mange timer på sykkelen og må si at den er utrolig allsidig uten at den blir «treig» å sykle på slik som terrengsykkelen. Med piggdekk på 700 g hver (mot 200 g på de vanlige dekkene) merkes det mye på akslerasjonen, men den føles likevel ut som en rakett i forhold til terrengsykkelen med piggdekk. Hvis du derimot hiver på noen rå konkurransehjulsett så blir sykkelen nesten lik å sykle på som en vanlig caad. Eneste minuset jeg kommer på er dårlig bremseeffekt, spesielt sammenlignet med hydrauliske bremseskiver på terrengsykler (men jeg ville ikke hatt hydrauliske skivebremser uansett siden det er noe vedlikeholdmessig makkverk, det måtte i så fall blitt mekaniske bremseskiver).

   Hyggelig at det noen nordsjøarbeidere som følger med. Skal du delta på noen triathlonkonkurranser i år??

   Allan

 2. Hei.
  Ok,so med 10-delt so blir da nok overkommelig. Eg har tenkt og bruka sykkelen i spania, har leilighet utenfor Alicante,og då blir da nok mest asfalt,men kan ve greitt og ha muligheten til og dra avgårde på litt skogsveger o.l.
  Nei blir nok dårlig med triathlon på meg,med svømmeferdigheter som ei eldre dame so holder eg meg til sykkel,med bergen-voss årets høgdepunkt,og noen gode joggeturar i Vossafjella.

  Ja er kjekt og følge med på gode blogger,inspirerande og se andre trene bra,hjelpe på eigen trening.:)
  Og når du nesten matche gårsdagens etappevinner i tour de ski opp skaftet,so skjønner ein jo at formen e brukandes.:)
  Keep up the good work.:)

  Mvh Jan Eric

  1. Hei.

   Det blir mer enn lett nok med 10-delt så det er ingenting å være usikker på. Cyclocrossen er perfekt for den multibruken du skisserer. Hvis du ønsker å spisse utstyret mer for bruken så kan du kjøpe deg to sett med dekk, men dekkene som følger med, Cyclocross Speed, rimelig lettrullende.

   Svømming er ikke så vanskelig å lære seg, spesielt ikke for deg med så mye fritid 😉 Ironman Haugesund går av stabelen 8.juli og det har mer enn nok tid til å lære deg å svømme.

   Det høres ikke feil ut med en leilighet utenfor Alicante! Jeg har bare vært der en gang (kiting på La Manga og byferie i Alicante), og syntes Alicante var en veldig flott by. Jeg har aldri syklet der, men kunne gjerne tenkt meg å bli mer kjent med området. Jeg er leder for sykkelgruppen i Stavanger sokkel og er litt på jakt etter alternativ for plasser å arrangere treningsleir. Det er godt mulig at jeg spør deg om noen tips fra en lokalkjent.

   Det er godt jeg kan gi noen inspirasjon! Da gjør jeg hvertfall noe riktig. Lykke til med treningen fremover 🙂

   Allan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s