Høst og vintersykling

Innlegget skulle egentlig være et innlegg om høst og vintertrening, men selve sykkeldelen ble så lang at jeg måtte dele det opp. Innlegget blir derfor et sykkelspesifikt innlegg og handler om utstyret til høst og vintersykling, og hvordan trene sykling når været ikke er på vår side. Som ellers i livet så handler om å se muligheter og ikke begrensninger. Vinteren i fjor var beinhard og jeg gikk inn i en liten vinterdepresjon. Jeg var i ulluniformen 24/7, og jeg gikk aldri utendørs uten boblejakke, lue og votter. Likevel så frøs jeg så fort kom ut i frisk luft. Jeg trente til IM Cozumel og måtte derfor sykle en del. Da var det enten å sykle utendørs eller på rulla som gjaldt. Det ble mye rulle, men nå satser jeg på å snu trenden. Å være ute i naturen er mye bedre enn å sitte inne i stua og trø til luftfuktigheten er på nivå med en god steamdusj. Denne vinteren skal jeg sykle mer ute 🙂

Hvertfall har vi på Østlandet vært velsignet med en fin og mild avslutning på høsten. Det har gitt gode muligheter til å jogge og sykle utendørs. Det kan vi fortsette med når gradestokken krypper ned mot null og under, men det fortsetter at vi har riktig ustyr og bekledning.

Utstyr til sykling i ruskete vær

  • Min cyclocross sykkel har vært en stor grunn til at jeg har hatt så mange flotte sykkelturer nå i høst. Hva en cyclocross er og hva jeg syntes om den står her. Med en cyclocross får du sykkelegenskapene til en racer, men forutsigbarheten til en terrengsykkel. På denne tiden er det ofte mye glatte blader og små steiner i veibanen og med litt mønster i dekkene så spiser cyclocrossen ujevnt asfalt på en glimrende måte. En rimelig terrengsykkel med fast fremgaffel er også et godt alternativ. Drivverkslitasjen ved sykling på salta veier kan potensielt være meget stor så noe DuraAce eller XTR er ikke å anbefale med mindre du er stinn i cash eller veldig glad i å vaske sykler. Min terrengsykkel har XTR-gruppe + andre komponenter som er altfor dyre å erstatte så jeg bruker ca. 1 time til sykkelvask i etterkant.
  • Softshelljakke og vintersykkelbukse er en god start for sykling når det er kaldt. Min softshellsykkeljakke fra Newline brukes både til sykling, løping og skigåing. Det er bare det som er under ytterbekledningen som varierer etter aktiviteten og temperaturen. Å fryse er noe av de verste jeg vet, men å bli gjennomvåt av svette er heller ikke å foretrekke. 
  • Ull er første og eneste valget som underbekledning når det er kaldt. Siden isolasjonsevnene opprettholdes selv om du blir svett/våt så reduseres risikoen for å bli kaldt og forkjølet. Jeg bruker veldig mye ull fra Icebreaker.
  • En tynn hjelmlue er greit for å unngå en brain freeze, bokstavelig talt. Velg en som går godt nedover ørene og hvis har langt hår så finnes de hjelmluer med åpning for hestehale.
  • Buff er lurt for å hindre forfrysninger. Har du en lystgrønn buff med Oslo triathlon fra 2009 gir det særlig mye status blant triathleter 😉
  •  Vanntett skoovertrekk er et must. Selv om jeg aldri har prøvd det så kan elektrisk varmesåler være behagelig når det er veldig kaldt. Ved et par minus så kommer du langt med noen gode ullsokker og solid skoovertrekk
  • På hanskefronten er det viktig å finne hansker som er passe varme. Blir de for tynne så fryser du, men blir de for varme så svetter du slik at hanskene blir igjennomvåte og kalde. Jeg har flere alternativer for forskjellige temperaturer. Noen neoprenhansker fra Diadora som jeg fikk anbefalt før Birken. De føles alltid våte ut og lukter vondt, men de isolerer merkelig nok bra og er lette å gir/bremse med. Hansker av hummertypen er enda varmere men beholder god funksjonalitet i forhold til giring/bremsing. Blir det enda kaldere har jeg noen ullvotter med Gortex overtrekksvotter. Det blir vanskeligere å gire, men holder deg varm på de kaldeste dagene. Et het tips er å ha med ekstra hansker/votter for å bytte underveis hvis de du har blir våte.
  • Skikkelig sykkellys må du også ha hvis du skal sykle trygt etter mørkets frembrudd. Magicshine 808 er en velkjent «billiglykt» med god lysstyrke. 900 lumens til 699 kr er veldig rimelig og lykta har faktisk godt nok kvalitet. Du må gjerne opp i 3-4000 kr for å finne tilsvarende eller bedre lykter. Lykta selges mange plasser men er ofte rimlig på XXL. NB! Husk å pek lykta litt nedover så du ikke blender bilister, gående og andre syklister. Som Statoilansatt er sikkerhet 1.prioritet og derfor er rødt baklys, refleksbånd på bein og gjerne en refleksvest å anbefale for å være godt synlige for de harde trafikantene.
  • Piggdekk gir stor selvtillit og trygghet når du sykler på veier som kan være glatte. Til terrengsykkelen har jeg noen dekk som heter Nokian Extreme 294 som er relativt robuste vinterdekk. Min bror valgte varianten med 240 pigger og den ruller en del bedre. Shwalbe Ice Spiker Pro er også et anbefalt piggdekk. Mitt piggdek selges rimelig på XXL, men da under navnet Soumi Tyres Extreme 294.

Utstyrsmessig er du nå klar til å sykle, men hvor i huleste skal du sykle? I Oslo så er det fullt mulig å sykle i marka. Nei, ikke i skisporene eller løssnøen, men på grusveier som er brøytet  Oversikt over hvilke veier som er bøytet finner du på Løvenskjolds hjemmeside. (takk til siste utgave av bladet Terrengsykkel for gode tips). Nå er det ikke alle som bor i Oslo så da bør du sjekke ut om det finnes tilsvarende skogsveier som er brøytet i ditt nærområdet.

Hvor ofte skal du sykle? På denne tiden så har jeg normalt planlagt to treningsturer på sykkel i uke. En er intervalløkt mens den andre er rolig langtur. Av og til blir det en rolig restiusjonstur i tillegg. Langturen går forhåpentligvis utendørs mens intervalløkten gjør jeg best på rulla. Da har du full kontroll på lengde på intervallene og intensiteten. Du trenger ikke ta hensyn til bilister, gående eller trafikklyst. Tips til innerullesykling har jeg skrevet om her.

Må jeg sykle i hele vinter for å være i god form til sommeren? Ikke egentlig. Østlendinger er helt sykelig opptatt av ski, skismørning og Marka. Heldigvis for dere så er skigåing fenomenal trening for å øke kondisjonen som er triathleters viktigste egenskap. Sykkeløktene kan derfor lett erstattes med tilsvarende økter på ski. Jeg vil likevel anbefale at dere tar en intervalløkt på rulla per uke. Det er lettvint, effektivt og tidsbesparende i tillegg til at dere opprettholder sykkelmusklaturen og teknikken.

Lykke til med syklingen i vinter så sees vi kanskje i Nordmarkas dype skoger med piggdekk og polvotter 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

3 kommentarer til “Høst og vintersykling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s