Vurdering av K Swiss Kwicky Blade-Light

  • Skotype: Lett mengdetreningssko/konkurransesko
  • Vekt: 256 g (oppgitt av produsent) og 284 g (str. 44 veid av meg).
  • Hæl-Tå drop: 9 mm.
  • Stabilitet: Medium
  • Pris: veil 1400 kr.
  • Forhandler: Ingen faste norske utsalgssteder i Norge enda med det kommer snart. Ta gjerne kontakt med meg på allanhov@hotmail.com om du er intressert. Hvis du skal delta på en Ironman eller dra på treningsleir til Playitas, Fuerteventura så selges de der.

Tidligere har jeg skrevet at jeg har fått tilsendt et noen joggesko fra den danske importøren av K Swiss. Selve merket K Swiss begynte opprinnelig som et tennismerket men de siste årene har de begynt å lage joggesko, der de har spisset seg inn mot triatlonmarkedet. Derfor har de laget joggesko med flere triathlonvennlige egenskaper. Du lurer muligens på hva som er forskjellen på løping i triatlon og ren løping, siden joggesko for triatlon ofte er designet litt annerledes? Først og fremst så må skoene være lette å ta på og du har derfor ofte en løkke eller flipp som gjør det lettere å gjøre nettopp dette. På kortere konkurranser (Olympisk distanse og nedover) så er muligheten for å løpe uten sokker ønskelig for å spare tid i skiftesonen og flere triatlonsko har derfor en sømløs innside slik at du kan løpe sokkeløs uten å få gnagsår. Triatlonkonkurranser foregår ofte i varme omgivelser og allerede før du har løpt din første km så er du varm og gjerne dehydrert. For å holde kjernetemperaturen nede så heller vi vann over hodet og isbiter i bekledningen, noe som igjen kan føre til at vi får vann i skoene. Dreneringshull er derfor fornuftig og gjerne i kombinasjon med tekstiler/materialer som ikke absorberer væske.

Kwicky Blade-Light har alle egenskapene du ønsker i en løpesko for bruk i triatlonkonkurranser. En hempe bak for å gjør det raskere å ta på skoen, et sømløst indre, væskeresistente tekstiler og dreneringshull for å fjerne eventuelt vann som kommer ned i skoen. Skoen går under kategorien lettvekt som vil si 284 g i str. 44 (målt av meg). Det er det samme som mine Asics DS Trainer og selv om det er litt tyngre enn det jeg foretrekker i konkurranser så føles skoene lette å løpe med og med en fin løpsfølelse. Sko i 300 g klassen det jeg bruker definitivt mest. De nevnte Asics, Newton Motus, K Swiss Blade Light-Run og Kwicy er alle sko jeg har som veier rundt 300g. Sko i den vektklassen byr på akkurat passe demping og komfort til å kunne løpe i timevis sammenhengende, og samtidig ha en god og lett løpsfølelse.

Løpsfølelse: Det er det jeg syntes er viktigst i valget av en joggesko og her jeg syntes Kwicky er meget god. Selve begrepet løpsfølelse er en noe diffus beskrivelse som er vanskelig å kvantifisere. For meg så beskriver løpsfølelse hvor stor grad skoen lar meg løpe som jeg vil, uten at jeg merker så mye til skoen. At jeg føler at jeg i stor grad har godt kontakt med underlaget uten å føle at det er så mye såle mellom min fot og bakken. I tillegg er vekt ofte avgjørende i hvor stor grad skoen kjennes nå du løper. Lette sko med mindre såle og demping vil derfor ofte gi en bedre løpsfølelse, men det kan gå ut over komforten når turen blir lang i tillegg til å gi økt skaderisiko når du løpsteknikken blir dårligere som følge av økt grad av utmattelse. Når det er sagt så bør du ikke løpe så langt (uten om konkurranser) at teknikken blir betydelig redusert. Når det gjelder løpsfølese så er Kwicky faktisk den aller beste skoen jeg har prøvd, spesielt når farten går opp og jeg kommer skikkelig frempå. Sålen føles tynn ut fremme og jeg får god kontakt med underlaget. Sålen er myk og er derfor veldig komfortabel å løpe med, uten at den gir følelsen av å være ”svampete” og upresis. Det er et lite ingeniørmessig mesterstykke å lage en såle som både er rask og responsiv i tillegg til å ha utmerket komfort. I følge K Swiss’s reklamevideo av skoen så ligger det i ”Blade-teknologien” som de kaller den bladlignende formen på fronten av sålen . Den skal være myk og komfortabel når farten er lav, men bli hardere og mer kontant når farten er høyere. Om det er noe mer en enn gimmick skal jeg ikke si for mye om, men sålen fungerer hvertfall utrolig bra.

Skoens stabilitet gjør at den passer for nøytral og svak/middels overpronasjon. Mye tilsvarende som Asics DS Trainer. Se nedenfor video av skoens stabilitet i forhold til Asics DS Trainer. Nå er ikke GoPro det best kameraet til å filme sånn opptak med (Casio Exilim EX-ZR10 står på vurderes-kjøpt-listen), men det er lett å se i hvor stor grad ankelen faller innover.

Passformen til skoen er noe vid i front og med en forholdsvis løs hælkappe. Mine føtter er slanke med en medium høy vrist og du skulle derfor tro at skoen er for vid. Det var det først som slo meg når jeg først prøvde skoen, at den er for vid og med en for løs hælkappe. Min referansesko, Asics DS Trainer, er smal, men en stram hælkappe. Kwicky’s passform var derfor helt annerledes og jeg var redd for at føttene mine skulle ”vandre rundt” i skoen i tillegg til å glippe med hælen. Frykten var ubegrunnet og etter å ha blitt vant med den løsere passformen så ble jeg glad i den romslige følelsen som ikke presset verken her eller der. Ved tilstrekkelig stramming av lissene så satt skoene godt på foten og den var ingen uønsket bevegelse i front eller en av sidene. Det som var rart av at etter å ha løpt med Kwicky i 45 min for så å bytte til Asics DS Trainer så føltes mine gamle Asics trang og med steinhard såle. Det var rett og slett vondt på løpe med. Til Asics Trainer’s forsvar så er skoen nesten 2 år gamle og sålen er derfor hardere enn opprinnelig, men jeg husker ikke at skoene noen gang var i nærheten av så komfortable som Kwicky selv når de var helt nye. Barfotløpingsentusiaster mener muligens at komfort i sko er uønsket med argumentet at dette reduserer belastning på musklene og dermed reduserer oppbygningen av musklene. Det skal være knallhardt og vondt som juling. Likevel så foretrekker jeg å løpe med komfortable sko og syntes føttene uansett blir såre nok etter et par timer løping. Når det gjelder skoen str. så fikk jeg anbefalt å gå ned 0,5 str. i forhold til Asics og det virket til å være riktig.

Som nevnt så er skoens overdel i vannavvisende materialle som K Swiss kaller ion-mask. Det gjør at skoen har samme vekt ved start som når du er ferdig, uavhengig av hvor mye vann du helte over hodet eller hvor mange vannputter du løp i. Selve konseptet virker veldig fornuftig og jeg husker at jeg la merke til hvor gjennomvåte mine Asics DS Racers ble under IM Mallorca 70,3 (akkurat hvor mye dette utgjør skal testes når våren kommer). I praksis så syntes jeg dette fungerer bra, selv om jeg ikke har fått prøvd meg i skikkelig regnvær enda. I snøvær var det hvertfall effektivt.

En vurdering av sko blir ikke komplett uten en belysning av de negative sidene, uansett hvor sponset personen som vurderer er. Heldigvis så er det ikke så mange negative sider med Kwicky og ingen av de har plaget meg nevneverdig. Først ut er vekten, som selv om den er lav (og skoen føles enda lettere ut en vekten tilsier) så blir den litt for høy for utstyrsanoretikere (som undertegnede) til bruk på konkurranser. Hvis du ikke skal bruke de i konkurranser så blir heller ikke de triatlonspesifikk egenskapene like viktige. Når det er sagt så bruker Übersyklist Chris Lieto Kwicky i Ironman-konkurranser selv om K Swiss har lettere sko. Han løper også sokkeløs, selv på maraton(!). Stoffet som overdelen er laget av, ion-mask, er i praksis nesten vanntett og virker kanskje litt vel tett?? Jeg har riktignok ikke merket at skoen har blitt varm selv etter timer på mølla i et varmt rom. Dreneringshullene og sålens øvrige utforming gjør at Kwicky ikke er noen terrengløpesko da det raskt kan samle seg slam og småstein i dreneringshullene og «bladene». Å løpe på vanlig grus er ikke noe problem.

Her løper Chris Lieto og Miranda Carfrea i K Swiss Kwicky. Herremodellen er grå og gul, mens damemodeller er farget motsatt. Skoen kommer også i sunrise blå, sunset rød og digitalisert grå.

Konklusjon K Swiss Kwicky Blade-Light er nyskapende sko som med lav vekt, komfortabel såle har en fantastisk løpsfølelse. Skoen har alle triatlonvennlige egenskaper du ønsker deg og hvis du liker den relativt løse passformen blir skoen perfekt for hurtige intervaller og rolig langturer. Den er også en meget aktuell sko for konkurranser fra halvmaraton og oppover Hvis jeg kun skulle eid et par joggesko så ville det vært K Swiss Kwicky Blade-Ligt. Anbefales 😀 Nedenfor er en video RunnersWorld vurdering av skoen.

Det kommer nå en ny versjon av K Swiss Kwicky laget for de som ikke har behov for støtte. Mer om skoen kan du se på videoen her: http://running.competitor.com/2012/02/videos/a-sneak-peek-at-the-new-kwicky-from-k-swiss_47619

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Én kommentar til “Vurdering av K Swiss Kwicky Blade-Light

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s