Vurdering av K-Swiss K-Ruuz

  • Skotype: Ultralett konkurransesko fra 5 k til maraton
  • Vekt: 184 g (oppgitt av produsent, str ikke oppgitt) og 204 g (str. 44 veid av meg).
  • Hæl-Tå drop: 10 mm.
  • Stabilitet: Medium
  • Pris: kommer asap
  • Forhandler: Ingen faste norske utsalgssteder i Norge enda med det kommer snart. Ta gjerne kontakt med meg på allanhov@hotmail.com om du er intressert. Hvis du skal delta på en Ironman eller dra på treningsleir til Playitas, Fuerteventura så selges de mest sannsynlig der.

For en kort stund tilbake så skrev jeg vurderingen av K-Swiss Kwicky Blade-Light som jeg fikk for testing av den danske importøren av K-Swiss. Jeg viste også at K-Swiss hadde en ren konkurransesko, som de aller fleste av de sponsede atletene deres brukte i konkurranse, nemlig K-Ruuz. Jeg fikk skoen rett før jeg dro til Fuerteventura og var spent på om skoene passet meg. Grunnen til at jeg veldig gjerne ønsket at skoen passet var vekten som jeg veide inn til utrolig 204 g (str. 44) som er hele 50 g mindre mine konkurransesko Asics DS Racer. Det merkes godt og det sparer tid når distansen er 42 km. Men passer skoen og kan jeg løpe 42 km med de?

K-Ruuz er er en spesiell sko, som jeg vil beskrive som en såle med litt tøy rundt for å holde sålen på plass under foten. 204 g er ultralett for en sko i min størrelse og den vekten har de tydeligvis fjernet fra overdelen fordi det er lite støtte å hente der, spesielt hælkappen tilbyr null støtte. Sålen er derimot relativt robust og selv om den er langt hardere enn sålen til Kwicky så tilbyr den god nok demping til å løpe maraton med. Av triatlonvennlige egenskaper er det løkke på hælen og dreneringshull.

Fargekombinasjonen får skoen til å minne meg litt om en bowlingsko, men jeg må si at jeg likte det og syntes skoene hadde råtøft design.

Flow cool systemet i front bidrar til effektiv lufting

En hempe er kjekk å ha når skoen skal raskt på.

Løpsfølelse: Den lave vekten bidrar til en god løpsfølelse. Selv om kontakten med bakken ikke er like god som på Kwicky og løpsfølelsen blir hardere og mer kontant så er det ikke tvil om at K Ruuz er en raskere skoe enn Kwicky. Når du har skoen i hånden og kjenner vekten så er det ikke tvil om at skoen utstråler fart. Det samme er det når du begynner å løpe med skoen. Som nevnt så kjennes det ut som du løper på en såle med bitte tøy rundt som kun er det for å holde sålen på plass. Det er en sko som innbyr til fart og det er morsomt å løpe raskt i.

Stabilitet: Skoen har medium støtte og samme som på Kwicky. På Runningwarehouse.coms skale i støtte som går fra 1 – 8 (der 1 er null og 8 er maks) så kommer K-Ruuz inn med 3. Det betyr at skoen lett kan brukes av nøytrale løpere samt de som har noe overpronasjon. Som konkurrasesko kan den brukes av alle.

Passform: Skoen er veldig vid i front og tilbyr null støtte i hælkappen og umiddelbart så tenkte jeg at skoen ble altfor altfor vid for meg. Litt samme følelse som med Kwicky bare at K-Ruuz er enda videre. Heldigvis så var ikke dette noe negativt når jeg begynte å løpe og sålen satt godt under foten uten å «flyte rundt». Når jeg testet skoen opp mot min tidligere konkurransesko Asics DS Racer så var det Asicsene som kom ut som trange, og ikke K-Ruuz som var vide. Det er deilig å løpe rundt med en sko som har null pressområder.

Ulemper: Jeg vil ikke kalle det direkte ulempe, men skoen har klare begrensninger i forhold til bruksområdet. Den manglende støtten gjør skoen uegnet til å løpe i  terreng med og hvis du har problemer med achillesen så gir skoen ingen støtte for dette. Selv hadde jeg en liten achillesskade for noen år siden, men er ikke redd for å brukes K-Ruuz i konkurranse og de raske treningsøktene.

Skoens overdel består av så lite stoff at du kan se igjennom.

Mine K-Ruuz fikk sin debut på Fuerteventura på løpeturen med Rasmus Henning 😀

Konklusjon: K-Swiss K-Ruuz er en rendyrket konkurransesko beregnet fra 5 km til maraton. Skoen veier så og si ingenting og det bidrar til en meget rask løpsfølelse. Sålen er halvhard, men med nok komfort til å løpe 42 km uten at føtene blir helt ødelagt. Skoen har dreneringshull og løkke for rask skiftesone. Perfekt for konkurranse og raske løpeøkter. En fun fact med K-Ruuz er at den kan kalles verdens raskeste triatlonsko siden det var den skoen Andreas Raelert brukte når han løpe inn til umenneskelige 7:41:33 i Roth 2011. Skoen «vant» også kvinneklassen i Hawaii 2010 og hadde den raskeste løpingen i 2011 når Miranda Carfrae løp med de. At K-Swiss sponsede triatleter bruker skoen er selvsagt, men det er et kvalitetsstempel når både Marino Vanhoenacker og Dirk Bockel fortsetter å bruke K-Ruuz etter at de ikke er sponset av K-Swiss lenger.

Nå skal jeg ikke påstå at det var K-Ruuz som gjorde at Andreas presterte tidenes sterkeste triatlonprestasjon, men de var hvertfall med å bidro.

Merk at i år har det kommet en ny versjon av K-Ruuz som har fått navnet K-Ruuz 1.5. Oppgraderingen er i hovedsak nytt og vannavvisende stoff i overdelen (samme som hos Kwicky) og en vektreduksjon på hele 30 g! Påstått vekt er nå nede i 156 g som vil nok ligge på 176 g i str. 44. Det er ufattelig lett for en sko du kan løpe maraton med 😀

Nye K-Ruuz 1.5

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

5 kommentarer til “Vurdering av K-Swiss K-Ruuz

  1. Takk for en inspirerende blogg! Jeg ble nygjerrig på K-Ruuz etter å ha lest ditt innlegg. Etter å ha løpt med 2011 modellen i over en måned så er jeg fortsatt super fornøyd med skoene. Liker spesielt passformen med en vid front. Var som deg skepsis til den vide formen, men fant raskt til rette med den. Har etter den positive erfaringen med K-Ruuz også kjøpt 2012 modellen. Disse har jeg har veid til 160g i størrelse UK 7. Takk for tipset!!

    1. Selv takk for en hyggelig kommentar. Jeg blir bare mer og mer fornøyd med K-ruuzen og velger den stadig oftere, selv på lange turer. Jeg liker frihetsfølelsen det gir å løpe med ultralette sko, uten at jeg merker så mye til ulempene. Sålene er hardere enn på Kwicky, men det er sjelden jeg tenker noe på når jeg løper. 160 g i størrelse UK 7 (41) er utrolig lett! Jeg har ikke prøvd 2012 modellen enda så her må jeg spørre deg hvordan den var i forhold til 2011 modellen? Jeg har hørt at, uten om vekten, at den har litt annerledes stoff som er enda mer resistent mot vann.

  2. Det er foretatt noen endringer på 2012 modellen. Endringen som jeg liker best er at den røde Flow Cool System på forsiden er fjernet. Noe som jeg syntest var negative med den gamle modellen, da den i frasparket gnisset mot tærne. Dersom du liker den gamle modellen så kommer du til å bli mer fornøyd med 2012 modellen. Anbefales! Har for noen dager siden løpt over 30km på asfalt med disse skoene og beina var fine etterpå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s