Tips til Ironman Haugesund

Med kun 9 dager igjen til Ironman Haugesund 70.3, og det er på tide jeg deler mine tips om Haugesund og løypen. Nå har ikke konkurransen vært arrangert tidligere så tipsene blir basert på mer eller mindre kvalifisert gjetting.

Svømmingen foregår i Skeisvannet som ligger ca. 1,5 km fra Haugesunds kompakte bykjerne. Det er samme svømmemønster som i Regensburg som betyr svømming på yttersiden og innersiden av en U-formet løype. Det betyr lett navigering, men vær obs på ”kødannelse” ved svømmeløypens hjørner. Jeg ville svømt hardt ut til første vending for så å finne den gode flyten etterpå. Hvis du derimot er en svak svømmer eller ikke er komfortabel mye armer og bein så kan det være fornuftig å stille seg litt bak/på siden ved start.

Skiftesonen er plassert på en stor og oversiktelig kunstgressfotballbane, og bør derfor ikke by på utfordringer.

Eneste utfordringen jeg kan se med skiftesonen er at alle må inn og ut igjennom denne åpningen 😉

Ut på syklingen så skal du først ut av Haugesund sentrum. Det tar knappe 5 min og veiene er fine og oversiktelige, men vær obs på rundkjøringene. Hold til høyre i kjørebanen for du vet aldri når noen kommer bakfra i høy fart. Når du har syklet forbi Statoilstasjonen på høyreside så er det ”bondeland” neste og du er ikke tilbake før 65 km etterpå. Løypeprofilen ser flat ut, men det er den ikke. Rullende landskap er mer beskrivende siden det heller ikke er noen fjell som skal forseres. Etter 10 km starter et flatere parti som går igjennom Sveio sentrum og videre mot Stord/Bergen. Ved 20 km er første drikkestasjon og da er det 5 km før du svinger av hovedveien og begynner på den flotte traseen mot Auklandshamn og langs kysten tilbake mot Haugesund. Løypen krever nesten ingen sykkeltekniske ferdigheter, men det er noen skarpe svinger som kommer litt brått på. Dessuten kan nordavinden være uforutsigbar og utfordrende på de smale veiene fra Auklandshamn til Vikse. Veiene er som regel greie, men etter Auklandshamn er det en strekning på ca. 5 km som har veldig ru asfalt så her er det viktig å ha skrudd sykkelen godt sammen. Etter 50 km har du kommet til Lyngholm og drikkestasjon nr. 2 som min svigerfar Trond er ansvarlig for. Da har du 10 km igjen på den kupperte traseen med de små svingete veiene før du havner ut på hovedveien og sykler tilbake der du kom fra. 10 km senere er du i Haugesund sentrum og sykler forbi siste drikkestasjon før du begynner på de siste 20 km. Her skal du over løypas høyeste punkt som er hele 80 meter over havet 🙂 Bakken du må opp for å komme dit er ca. 1,5 km og 40 høydemeter. Etter det er det 10 km med nedoverbakke før du kommer inn til skiftesonen igjen. Detaljert kart over sykkelløypen finner du her. Der vil du også se at det totalt er 560 høydemeter på løypa som går for å være relativt flat. Video av løypa i fast forward finner du her: http://sebyen.no/video/17191/ (Takk til Tore for videotipset). NB. Video er «bare» 9 min lang og ikke 45 som det kan virke som .

♥ Lyngholm ♥

Løpingen blir rask, tror jeg. Skiftesonen ligger høyere enn målområdet og du får en pangstart den første halvannen kilometeren ned mot indre kai. Du løper så to runder i ”down town” Haugesund, men siden Haugesund sentrum er lite så må du noen kilometer ut av sentrumskjernen og ut i Haugesunds finere boligstrøk før du snur og vender tilbake. Underlaget på løpingen er nesten utelukket asfalt, med små innslag av brostein, og det er bare noen få småbakker som må løpes opp og ned.  Hvis været er med oss blir det kanonliv langs løypa med tusenvis av tilskuere som heier oss frem.

Indre kai i Haugesund og den kanskje beste delen av løpeløypa.

Det er årevis siden jeg har tråkket rundt i Haraldsgato  (som er Haugesund sentrum sin hovedgågate uttalt med Haugesundsdialekt), men nå vender jeg tilbake i (forhåpentlig) litt raskere tempo enn tidligere. Etter IM Regensburg har jeg vært litt i tvil om hvor bra jeg får restituert meg til IM Haugesund, men nå har jeg hatt mine første harde økter siden da og er ikke i tvil lengre. Kroppen fungerer og jeg begynner å glede meg skikkelig til 8.Juli og triatlonfest i Haugesund 😀

Mine beste tips til Ironman Haugesund 70.3

 • Prøv ut den delen av sykkelløypa som går fra Auklandhamn til Vikse i forkant. Det er den delen av syklingen som byr på utfordringer (riktignok små utfordringer) og det kan være tid å spare på å kjenne til den traseen. Resten av løypa er i utgangspunktet rett frem. Har du ikke tid/energi til å sykle så kan du ta turen med bil. Hvis du kjører fra Haugesund så kan du bare følge den planlagte sykkelløypa hele veien rundt. Detaljert kart over sykkelløypen finner du her.
 • Ta med varme klær og allværsjakke. Under konkurransen så trenger du nok ikke mer enn tridrakt/kort sykkeltøy, men uten om akkurat da så vil jeg anbefale å ha varme klær og regnetette klær tilgjengelig. Langtidsvarselet for Haugesund ser faktisk rimelig bra ut, men det kan fort bli litt kaldt og surt på kveldene.

 • Vær obs må muligheter for uberegnelig vind, spesielt langs kysten, og spesielt hvis du har høyprofilshjul i front. I følge YR.no er det meldt lite vind, men det kan alltid forandre seg.
 • Hvis det er ditt første triatlon så er mitt beste tips å slappe av og ikke stresse for mye. Vær ute i god tid og ha kontroll på utstyret og hvor det ligger i skiftesonen (og hva du skal ta på deg og i hvilke rekkefølge). Ta det ekstra med ro ved langesonene på sykkel slik at du får med deg det du har tenkt uten å kjøre ned frivillige eller andre deltakere. Følg reglene og tenk sikkerhet. Det aller viktigste er å nyte dagen, atmosfæren og den fantastiske følelsen av å komme i mål etter å ha fullført en Ironman 70.3 😀

Her burde jeg også tatt med noen tips til spisesteder, aktiviteter og andre attraksjoner, men det er 8 år siden jeg flyttet fra Haugesund så min lokalkunnskap på den fronten er dessverre utdatert. Hvis det er noen fra Haugesund som har noen gode tips på f.eks. spisesteder o.l. så gi meg gjerne beskjed så fører jeg det opp 🙂

Mer info om IM Haugesund står selvsagt på www.ironmanhaugesund.com i tillegg til at det står mye bra i IM Haugesunds arrangmentavis (offesielle konkurranseprogram). Det er også et intervju med meg der inne på side 16 😀 Jeg må like at de har plassert meg under Professional mens Øyvind Lillehagen ble plassert under Profile 🙂 Magasine finner du i denne linken eller ved å trykke på bildet nedenfor.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

14 kommentarer til “Tips til Ironman Haugesund

 1. Flott at du tar deg tid til dette Allan – blir vel en debutanter i Haugesund og dette burde være til god hjelp. Ikke lenger siden min egen tri debut enn at jeg husker hvor mange sommerfugler og spørsmål jeg hadde 🙂 Men, er man i tvil så ble min erfaring at folk i triathlon miljøet er veldig behjelpelige og hyggelige. Skulle gjerne vært med som listefyll selv men litt for kort restitusjon etter Nice til at det blir aktuelt – lykke til alle som skal!

  1. Ca. 1 av 4 deltakere i Haugesund er med på sin aller første triatlon 🙂 Triatlon i grunn en enkel sport, men den kan virke litt komplisert med alt utstyret, skiftesonene o.l.

   Synd du ikke kan bli med, men jeg forstår at 2 uker restitusjon bli litt for lite. Selv har jeg 3 uker, men det er i grunn en uke for lite. Jeg får håper jeg kommer meg helskinnet igjennom fordet 😉

 2. Å supert at du la ut nokre tips! Og spesielt at du har lagt ut nokre bilde, nå ser eg veldig fram til Haugesund. Spesielt løpedelen, det ser jo sååå idyllisk ut!
  Veit du om det blir skiftetelt? Det må det vel bli, sidan det er eit M-Dot arrangement?
  (Tenker litt på kva eg skal ha på meg, likar best å skifte til tørt tøy etter svømminga, er livredd for å frysa på rompa og andre utsette delar, ehem, og eg har jo ingen planar om å sykle fort slik at tøyet tørkar.,,)
  – Eg må jo le litt av denne vesle opninga me skal igjennom.
  Tenk om det er virkeleg slik at alle skal igjennom der???
  Hehe, då står nok fotografane klare der, det kan jo by på nokre artige bilder 🙂

  Lykke til alle som skal ja!

  1. Hei Imke. I følge YR.no sitt langtidsvarsel så er det faktisk meldt relativt god temperatur. Får vi bitte litt sol i tillegg så blir det en utrolig flott dag.

   De har helt sikkert skiftetelt og alt annet du trenger, men det er snart på tide at du kjører tridrakt under våtdrakten og dropper byttingen. Tridraktar tørker utrolig raskt slik at du slipper å sykle våt og kald.

   Når det gjelder åpningen så var det faktisk den eneste jeg fant (uten om å gå rundt), men jeg er helt sikker på at de lager en skikkelig åpning 🙂

   Lykke til du også så sees vi kanskje der 🙂 Kom gjerne bort å si hei hvis du kjenner meg igjen.

   1. Ja da eg ser at du kan lese tankar, for i går tilbrakte eg mange timar med å kikke på (eller skal ein kalle det sikle etter?) tri suits på nettet – hmmmmm – ja det var det nokre godsaker, ja. Dei tørkar sikkert fortare enn ein todelt.
    På Tjörn i 2009 droppa eg skiftinga, og det gjekk jo fint også. Dessutan kjøler det jo litt ned når det er varmt.
    Eg får vurdere det når eg kjem til Haugesund da.

    Så bra at du la ut linken på videon til sykkelløypa også. GenialTT!

    Ja eg skal halde utkikk etter deg! Viss eg kjenner deg igjen da, ja det spørs 😉

    Det blir spennande, nå gleder eg meg faktisk!

 3. Så gøy å lese bloggen din Allan!! Skal heie på deg på triatlon i Haugesund, gøy at sykkelløypa går forbi Lyngholmen, selv om jeg kommer til å stå å se i Haugesund da 😉 HEIA HEIA!! Klem fra Lene

  1. Hei Lene 🙂 Har mamma tipsa deg om bloggen nå??? Du får heia når eg sykle/løpe forbi så skal eg gi litt ekstra gass 😉 Sees 😀

 4. Takk for tips og motivasjon! Trenger det for å omstille meg etter innsats på andre fronter. Når det gjelder tri-suit: FInnes det noen i Haugesund som kan ha slikt på lager. Kommer fra det kalde nord og trenger en ny.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s