Tips til IM Haugesund 70.3 – I forkant

Da er det kun en knapp uke til et av årets aller største norske triatlonhøydepunkter, nemlig Ironman Haugesund 70.3. Som kjentmann tar jeg på meg ansvaret med å komme med noen tips til konkurransen. Dette er første del av mini-serien med tips og går på hva du bør og ikke bør gjøre i forkant av konkurransen.  I fjor gav jeg også noen tips som du kan lese i dette innlegget, men da hadde ikke konkurransen vært arrangert før, derfor er det på plass med en oppdatering.

Haugesund er en svært god arena for triatlon siden byen er kompakt og du kommer deg derfor rundt til de forskjellige stedene uten å ha behov for bil. I all hovedsak foregår IM Haugesund på to forskjellige steder, Skeisvatnet (svømming, T1 og T2) og Rica Maritim på Indre kai (målområdet, expo, registrering og prerace brifing). Det er bare et par-tre kilometer mellom stedene, mao perfekt sykkelavstand, og jeg anbefaler deg å bli litt kjent med begge stedene og veien ditt.

IM Haugesund T1:T2 - mål

A er T1/T2 og svømmingen mens B er målområdet, expo og registrering.

Tips til hva du bør gjøre i forkant av IM Haugesund

 • Prøv svømmeløypa – Et minimum er å gå å se på svømmeløypa i forkant, men referansepunkter ser ikke alltid like ut fra land som når du er i vannet, så om du har mulighet for å svømme i løypa i forkant og navigere etter de referansepunktene du klarer å finne, mens du har tid til å stoppe opp og se etter de, så er det absolutt det beste. Det kommer til å være med mange flere deltakere i år sammenlignet med fjor som betyr flere svømmere om plassen og dårligere sikt. Det er derfor enda viktigere å vite hvor løypa hva som er fornuftig å sikte etter på de forskjellige stedene i løypa. Punktet over utgår pga det ikke er lovelig å svømme i løypa siden dette vil medføre at svømmeløypen blir grumsete. Det anbefales derfor å sjekke ut løypa fra land i forkant. Om du skal svømme i forkant så er Evinindsvannet anbefalt.

Skeisvatnet er arenaen for svømmingen og byr ikke på spesielt krevende forhold, men med 1500 deltakere kan selv de enkleste løypene bli krevende.

 • Sjekk ut skiftesonen – Samtidig som du svømmer løypa så bør du ta en titt på skiftesonen og ser hvor du skal inn og hvor du skal ut på byttingen mellom svømming/sykling og sykling/løping.
 • Orienter deg om hvor du sykler ut på sykkeletappen – Nå er sykkelløypa både lettsyklet med tanke på navigering og svært godt merket, så det er ikke nødvendig å sykle løypa i forkant, men det kan være fornuftig å ta en ekstra sjekk på hvor løypa går ut, siden det er da det er flest svinger og stemningen mest kaotisk.
 • Ha kontroll på utstyret – Innsjekk av sykkel skjer dagen i forkant av konkurransen og da må alt utstyret være ok. Gir, bremser etc må være justert og alt skrudd skikkelig sammen, for det kan være utrolig stressende å gjøre det på konkurransemorgenene, i tillegg til å gi en risiko for at du må bryte pga feil på utstyr. Gå over alt en ekstra gang nå og se at alt fungerer som det skal. Ha også kontroll på hva som skal være oppe i skiftesoneposene. Unngå så godt det går å finne på noen siste sprell og ”lure løsninger” med utstyret rett i forkant. Skal du ha en fancy drikkeholder-bak-setet løsning så monter det på nå og test det godt (og etter stram bolter) nå. Jeg ser alltid diverse ettermontert utstyr på ”halvåtte” under konkurranser, og det kan ødelegge mye.

Ironman Haugesund - Rasmus Henning, Morten Hornnes - Triallan

Morten Hornnes forklarer Rasmus Henning viktigheten av å ha kontroll på at alt utstyret fungerer 100 % før det skal sjekkes inn. 

 • Lær deg å fikse en punktering – Om du har clincher (dekk og slange) eller tubular (dekk og slange sydd sammen) så er det latterlig enkelt å fikse en punktering. Likevel er det mange som venter i evigheter på at det skal komme noen fra ”technical support” skal komme å bytte dekk/slange for deg. Ta ansvar og lær deg å bytte slange hvis du har clincher og dekk hvis du har tubular. Punkteringsguffe er for høyrisikogamblere og jeg ser ikke fordelene med det.

Klippet ovenfor er en klassiker og viser hvordan du ikke bør håndtere en punktering

 • Øv på skiftingen i forkant – Fra sidelinjen kunne Jenny informere om at det var rekordmye kløning med våtdrakt i skiftesonen under fjorårets IM Haugesund, sammenlignet med andre konkurranser. Mange viste rett og slett ikke helt hvordan de skal ta av seg våtdrakten og kastet seg på ryggen, mens noen tapre frivillige prøvde så godt de kunne å dra våtdraktene av. Den raskeste måten å ta av seg en våtdrakt på er å gjøre det alene etter å ha trent på det mange ganger. Glidlåsen tas opp med en gang du kommer opp av vannet og overdelen av våtdrakten bør allerede være ned på hoftene i det du kommer inn til skifteteltet. Å bytte fra svømming til sykkel og fra sykkel til løping er ikke komplisert eller vanskelig, men det kan fort bli veldig mye rot i en stresset situasjon så øv på det i forkant slik at det sitter i ryggmargen.
 • Ta det rolig med treningen – I forkant av konkurranser så ser jeg triatleter både svømmer, sykler og løper på kryss og tvers i til dels høy intensitet. Det er fornuftig å trene tett opp mot konkurransen, men være veldig obs på hva du trener. Korte økter med generelt lav intensitet med innslag av høy intensitet. Det er ikke nå du skal ta skippertaket på treningen, men få overskudd til konkuransedagen. Hvis du er i tvil så husk at less is more.
 • Ikke la deg stresse – Dette er kanskje mitt viktigste råd. På triatlonkonkurranser så er det uvanlig mange slanke og veltrente mennesker, med svindyre sykler og høyprofilskarbonhjul. Ikke la deg stresse av at de andre virker proffe for du kjører ditt eget løp og det er det du skal tenke på. Om det er ditt første triatlon og du spør litt rundt på det du lurer på så vil du få mange forskjellige svar. Ingen sitter med fasiten, så ikke la deg stresse om du ikke får tak i magnesiumstabletter som ”alle” vet at er det eneste som kan forhindre deg i å få kramper. Triatleter har fullført triatlonkonkurranser i snart 40 år og de begynte med avkappa jeans og tunge stålsykler. Foruten om en badebukse, en fungerende sykkel (og hjelm), og et par sko så er det ingenting du må ha. Akkurat det er lett å glemme når expoen er overfullt av produkter som både selgere og andre medtriatleter vil si er essensielt.
 • Nyt tiden – Et tips i samme kategori som tipset over. Dagene i forkant av konkurransen kan være utrolig moro om ikke stresset og nervøsiteten tar overhånd. Slapp av og kos deg i Haugesund mens du treffer andre supertrivelige triatleter.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

10 kommentarer til “Tips til IM Haugesund 70.3 – I forkant

 1. Hei!
  Ang. punkt 1. Utklipp fra Athletes guide:
  «There is NO swimming in Skeisvatnet
  prior to race day. Eivindsvatnet is
  recommended for swimming during race
  week.»

  Klikk for å få tilgang til athletesguide-20133.pdf

  Oppfordrer folk til å følge dette slik at vi ikke har hundrevis av folk i banen dagene før konkurransen. Det er flere høyder rundt vannet som kan benyttes for å gjøre seg kjent med løypa.

  Eivindsvannet som det refereres til i Athletes guide, ligger 10min sykling fra sentrum/5min sykling fra Skeisvannet.

  Mvh.
  Tore

   1. Flottings!
    Forresten, har du noen tips til bekledning? Kjører du konsekvent barbeint, tritopp/-bukse uansett vær og føre i konkurranse? Ser det skal bli rundt 12-13 grader når vi setter oss på syklen, våte og kalde etter svømmingen….brrr…
    Lurer på om jeg skal ha på sokker, løse armer og en vindvest..men dette stjeler jo av tidspotten… 😉

   2. Når det gjelder bekledning så tenker jeg barbeint, tritopp/-bukse er tilstrekkelig i været som er meldt på søndag. Når du tråkker på så generer du en del varme, og tritøyet tørker veldig raskt, så du er ikke våt lenge.

    I Sveits derimot var det 4 grader, regn og stiv kuling på det kaldeste og med 10 km lange nedkjøringer så ble det kaldt. Da hadde jeg vanlig bekledning + løse armer, vindvest og sokker (+ neopren tåovertrekk på skoene).

    Du kan ta på deg løse armer og sokker uten at det stjeler betydelig av tidspotten. En vindvest bør være superstram om det ikke skal være negativt for aerodynamikken så med mindre du har en slik stram vest så ville jeg prøvd uten.

    Triskoene mine er veldig luftige så derfor bruker jeg neopren tåovertrekk (http://www.wiggle.co.uk/dhb-toe-cover-overshoe/) under konkurransene i halvkaldt vær.

 2. Hei😄 jeg bare lurte på noe ang punktering. Jeg sykler vanligvis med clincher, men på søndag blir det lånt sykkel (lik min egen så der blir det ingen endring) men dekkene er tubular. Jeg fikk med guffe og patron. Men funker ikke dette? Hva må jeg gjøre da? Lime underveis? Det kan jeg ikke!! Anbefaler du da å heller bruke raceren min med clincher ?

  1. Hei Nina. Nå var det ikke meningen å gjøre deg nervøs før konkurransen. Guffe og patron kan fungere det, men ikke alltid. Etter å ha lest på diverse internettforum tipper jeg at sjansen for at det virker er ca. 50 %, men denne sjansen kan økes om du vet hvordan det skal brukes. Guffe tas inn i hjulet, og du må da rotere hjulet slik at guffen kommer til hullet og går ut hullet slik at det tettes. Etter det må du da pumpe opp dekket.

   Siden tubulardekk har 1/4 sjanse for å punktere sammenlignet med clincher vil jeg likevel anbefale deg å sykle med tubulardekket du har fått lånt. Dessuten er hjulsettet ditt med tubular mest sannsynlig er et bedre hjulsett enn det du har med clincher, og det må også tas med i vurderingen.

   Nå er det heldgivis sjelden at punktering forekommer, men helt usannsynlig er det ikke, og jeg mener at vi legger for mye tid, energi og penger i konkurransene til å få de ødelagt av manglende evne til å fikse en punktering.

 3. Hei,

  Oppdaget nettopp i Athletes Guide at race briefing er påbudt. Vet du hvor strengt dette håndheves? Må nå vurdere om jeg skal reise en dag tidligere siden jeg ikke vil rekke frem til klokken 12 på lørdag.

  Race Briefing is mandatory and every athlete need to take part in one of the three race briefings offered( including all IRONTEAM members). During race briefing you will be able to ask all the things concerned with the race on following day.The race briefing will take place in Festiviteten ( Haugesund konsert hus) at:Saturday July 6th:

  *NO RACE BRIEFING – NO RACING ON JULY 7TH, 2013.

  1. Hei Jon.

   Påbud om race briefing håndheves ikke og det er bare oppmøte i en stor hall i Festiviteten, men ingen opptelling etc. Nå er det riktignok fordelaktig å være med på race briefing så hvis du kjenner noen som har vært der så hør gjerne om det ble nevnt noen kritiske endringer i forhold til Atheletes guiden.

   Allan

   1. Takk for kjapt svar! Da blir det avreise som planlagt i morgen. Lykke til på søndag! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s