Ny Sram Red Quarq krank

Watt er et begrep for effekt (Watt = joule/sek) og i sykkelsammenheng så vil det da si hvor mye kraft en syklist produserer. Det er tre forskjellige metoder for å måle watt på sykkelen. Måling i navet på bakhjulet (Powertap), i kranken (Quarq, SRM, Power2Max) og i pedalen (Polar og Garmin Vector, sistnevnte er ikke i salg enda).

Wattmåling  er et nyttig verktøy for å styre intensitet på syklingen. Puls er en annen måte å styre intensiteten på, men den tilbakemeldingen er forsinket slik at det kan ta flere minutter før du skrur opp intensiteten til du får pulsen stiger. Wattmåling gir hele tiden umiddelbar tilbakemelding, og er spesielt gunstig når du kjører intervaller og for å holde intensiteten jevn under konkurranser. Og jevn intensitet er  nøkkelen til raske sykkeltider og gode løpeben etterpå. Merk at kroppens egen tilbakemelding på intensitet fungerer veldig bra men det er typisk å føle seg veldig lett og fin i begynnelsen for så å bli tung på slutten, dvs å starte med for høy intensitet for så å avslutte med for lav intenistet pga utmattelse.

Wattmålere er kostbare greier (fra 5000 kr pent brukt for en Powertap til 25000 kr for en SRM) men jeg har valgt å prioritere wattmåling og valget falt på en Quarq som er krankbasert. Tidligere var det SRM som var dominerende blant proffene, men de siste årene har Quarq tatt stadig større markedsandel. Tilsvarende nøyaktighet, rimligere pris og enklere kalibrering har vært Quarq sine styrke fremfor SRM.

Min sykkel ble levert med Quarq S975 Road og den fungerte feilfritt helt til den plutselig sluttet å sende signal til min Garmin 705 sykkelcomputer. Jeg byttet batteri og så fungerte den i to nye uker før det var definitivt slutt. Kranken måtte sendes inn som gjorde at både IM Regensburg og IM Haugesund 70.3 måtte sykles uten wattmåling. Quarq er i USA kjent for ekstremt god service med typisk reprasjonstid på en dag slik at du får kranken tilbake kun to-tre dager etter at du har sendt den inn. Slik er det i USA, men Europa har ikke enda samme serviceinnstilling og etter å ha ventet i 6 uker uten at det tilsynelatende skjedde noe så måtte jeg nevne min irritasjon i verdens største triatlonforum, Slowtwitch, under en tråd om Quarq sin fantastisk service. Da tok det en halv time før jeg fikk mail fra Quarq USA som ville ordne opp. Kranken min viste de ikke hvor var så de skulle sende meg en ny. Jeg hintet da frempå om jeg ikke kunne få den helt nye Sram Red Quarq kranken som er mer nøyaktig og gir smoothere giring. Det fikk jeg, og på torsdag ble den montert før fredagens langtur. Er jeg fornøyd?? Jepp, utrolig fornøyd. Den nye kranken ser kjempefresh ut og girer bedre enn den forrige. Anbefales!

NB! Ifølge Sram (som eier Quarq) så er ikke den nye Red gruppen kompatibel med den gamle Red gruppen men i følge Velonews så fungere det fint å blande gruppene. Jeg kan hvertfall bekrefte at den nye kranken fungerer fint på den gamle gruppen.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

6 kommentarer til “Ny Sram Red Quarq krank

  1. Hei Johan. Du har selvsagt helt rett. I dageligtalen så går kraft, effekt og energi om hverandre, men naturvitenskapelig blir det dirkete feil å blande begrepene. Jeg tviler på at så mange reagererte på det, men for de som studerer/jobber med slike begreper irriterer seg sikkert grønn over feilbruk av begrepene. Kommentatorene i Tour de France har fått litt for det samme.

 1. Hei igjen Allan!
  Ida her, jeg som fikk tips til Olympisk jeg deltok på lørdag som var, både ang shampoo og våtdrakt og siste treningsuke – gjorde som du sa, funket kjempe bra med våtdrakten. Treningen fulgte jeg utenom at fredag før race-dagen kjørte jeg kun rolig løp med stigningsdrag innimellom. Selve triathlonet gikk bra, hadde ikke særlig mye å trøkke til med på syklingen – men tror kanskje det var fjellturene jeg hadde uken før. Håper du har en fin sommer, tusen takk igjen!!

  1. Hei Ida 🙂

   Gratulerer med vel gjennomrført konkurranse. Jeg håpte du hadde det moro. Trøkket på syklingen kommer plutselig tilbake. En hard fjelltur uken før kan også være med å bidra negativt på prestasjonen, men det er jo fint å komme seg ut og opp, så det er ikke sikkert at det var så dumt.

   Lykke til videre med trening og eventuelle konkurranser videre i sommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s