Husk solkrem!

Dette innlegget jeg skrev for 2 år siden, men er minst like aktuelt nå som det er sommer og mange skal ut å trene og konkurrer i solen. Forskjellen nå er at den anbefalte Riemann P20 nå har kommet i en variant med solfaktor 30 og 50+. Den sistnevnte blir garantert mitt nye våpen mot solbrenthet under konkurransene i år. Den er å få kjøpt blant annet i Gardermoens taxfree.

Riemann P2+

Mange triathleter er dessverre ikke flinke nok til å bruke solkrem, spesielt ikke under konkurranser. Selv om det alltid er litt festelig med innbrente ”vinger” på ryggen kan konsekvensene bli svært alvorlige. Tall fra England viser at hudkreft er den nest mest vanlige kreftformen i aldersgruppen 19-34 år. Personlig tenkte jeg lite på risikoen med å bli svært solbrent (og det har jeg blitt noen ganger!) før en bekjent av meg fikk hudkreft. Fra å være 100 % frisk og ved generell god helse gikk det under 6 mnd før hun døde. Hun ble knapt 40 år.

Det er selvsagt flere faktorer som spiller inn i utvikling av hudkreft, men overdreven soling er en av de største faktorene i tillegg til den som er letteste å kontrollere. Allikevel ser jeg altfor mange triathleter med 2.grads forbrenning i nakken, rygg/skuldre og på korsryggen. Det er smertefullt og kan gi permanente hudskader i tillegg til å øke faren for hudkreft. Vakkert er det heller ikke.

Dette er en klassisk solbrent triatlet med innbrente «vinger» og en smal stripe på korsryggen mellom bukse og singlet. 

Hvorfor triathleter ikke prioriterer huden sin under konkurranse skyldes kanskje tidsbruken ved å påføre solkrem. Heldigvis så finnes det solkrem som holder hele dag slik at du slipper å stoppe opp og bruke ekstra tid på det. På et apotek ble jeg for et år siden anbefalt Riemann P20 og har brukt det siden. Det er en fantastisk solkrem for oss som ikke er så glad i å ta på seg solkrem. Den kom med solfaktor 10, 15, 20, 30 og 50 +, holdbarhet på 10 timer og er svært motstandsdyktig mot vann. I motsetning til vanlig solkremer, som er kremaktige, er P20 alkoholbasert og flyter lett utover huden og blir ikke klissete. Anbefales på det sterkeste! Den får du sikkert kjøpt mange plasser, men jeg vet den selges på apotek og taxfree (Gardermoen). Nå kan det kanskje virke litt overkill å bruke solfaktor 50 +, men jeg mener bestemt at under konkurranse så er det fornuftig at huden beskyttes i størst mulig grad mot solen for å unngå at den blir solbrent, for solbrent hud har dårligere kjølingsegenskaper enn ikke-solbrent hud. Det kan være fint med litt solbrun hud, men konkurransedagen er ikke riktig dag å få det på.

NB! Selv om det står holdbarhet på 10 timer så er det nok ikke så dumt å ta litt ekstra solkrem på skuldre/armer i T2 da våtdrakten kan redusere effekten noe. Jeg har klart meg bra så langt men har enda en liten stripe på korsryggen fra glippen mellom shorts og topp som jeg fikk under IM Sveits for snart ett år siden(!). Ikke at det er veldig kritisk, men hvis du får slike ”brennmerker” på store deler av overkroppen eller i ansiktet kan det både være farlig og lite pent.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

8 kommentarer til “Husk solkrem!

 1. Bra og viktig info Allan, som alle burde etterleve. Jeg har fortsatt tydelige merker i glippa mellom bukse og overdel fra IM Hawaii fra 1998 ?!?! Ikkje braaa.
  Mvh. Pål Cato Elshaug

 2. Veldig viktig innlegg, Alan!
  Personleg så er eg blitt solkrem-fan for 7-8år tilbake, før den tida så var eg lite ute i sola (at eg blei spurt om eg hadde ein pigmentforstyrrelse, sidan eg var krittkvit på låra, liksom).
  –> Og då eg var yngre så bruka eg altfor lite solkrem, og sidan me var mykje ute og bada og køyrde båt, så har eg blitt solbrent ganske mange ganger, både i ansiktet og på armane :/
  Og brun blei eg jo ikkje av det heller.
  Så nå er eg solkrem og har alltid eit heilt arsenal på bade med forskjellige faktorar.
  Frå SF4 til SF30.
  Og sidan eg har begynt å bruke solkrem, så blir eg faktisk også brun!

  Synst det er bra at det er mange hjelparar på store triatlonkonkurransar som hjelper også med å påføre solkrem i både T1 og T2.
  Eg kan skjønne at det er «kult» (? nåja) å få «brennemerke» etter ein triatlon, men det jo virkeleg ikkje pent altså.
  Og som du skriv, solbrun hud kan ein få alle andre dagar enn på ein konkurranse!

  Denne solkremen du nevner er alkoholbasert, korleis er den å ha på?
  Eg kvier meg litt for å bruke så høg faktor som +30, dei ligg på huden som eit kvitt lag og eg kjenner at det er ubehageleg… er den bedre?

  1. Det er kanskje noen som syntes det er kult med slike brennmerker, men de tar nok feil da, for det er overhodet ikke kult å bli skikkelig solbrent, spesielt ikke når huden flasser av og du får varige pigmentforandringer. I tillegg risikoen for hudkreft.

   Jeg trives veldig god med den alkoholbaserte P20. Den fordamper på en måte av og etterlater ingen klissete følelse. Jeg liker det mye bedre enn klassiske solkremer 🙂 Jenny syntes riktignok at den var litt sterk til ansiktsbruk, men der fungerer den for meg også.

   Når det gjelder hjelperar som smører deg inn med solkrem så pleier jeg også å «high-five» en av de nå jeg løper ut og får hånda full av solkrem som jeg smører skuldre, ører og nakke med mens jeg løper, siden de er de mest utsatte stedene. Er lurt å benytte seg av de!

 3. Hei Allan,

  Jeg er en ivrig leser av bloggen din. Jeg bor i København i Danmark og var innom et apotek her om dagen for å kjøpe P20 (etter anbefaling fra Endurance Sport), og da sa damen bak kassa at samtlige apotek i København har sluttet å ta inn / selge P20 da den har vist seg å inneholde kreftfremkallende midler (apotekdama’s ord – ikke mine). Det jeg da lurer på er: snakka denne dama bogus? Har du noen andre anbefalinger til solkrem? Skal til Nice neste uke og delta på min første IM, og tenker at investering i skikkelig solkrem er veldig lurt mtp solen der nede.

  1. Hei Jens.

   Jeg har ikke peiling på om apotekdama har et godt grunnlag for sine påstander eller ikke. De selges hvertfall fortsatt i Norge så helt krise er det nok ikke, men jeg skal jammen meg sende en mail til Riemann som produserer P20 og høre med de. Personlig kommer jeg til å kjøre med P20 (solfaktor 50+) under konkurransene mine fremover da jeg syntes det er så utrolig mye bedre enn de andre kremende solkremene.

   Ellers så har jeg fått anbefalt Banana Boat sunscreen fra Gudmund Snilstveit, men aldri prøvd den selv. http://www.bananaboat.com

   1. Takk for kjapt svar, Allan! Hvor i Norge selges de (utenom flyplass) ? I såfall kan jeg jo få noen til å kjøpe med. 🙂 Og helt på tampen hvis fingra klør etter å skrive; har du noen gode tips til en førstegang-IM’er i Nice-ruta? 🙂

    Ha en flott helg og takk for gode innlegg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s