Ernæring under Norseman 2017

Jeg har ingen sponsoravtale med Squeezy, men fikk noen flasker med gel til testing i forkant og under Norseman. 

I spør meg om Norseman-innlegget fikk jeg spørsmål om ernæring til Norseman. Selv om min konkurranseernæringsplan er relativt likt utgangspunktet jeg skrev om i 2013, så har det vært en del justeringer.

Frokost – 750 kCal fordelt på 120 g havregryn, 25 g rosing, en banan (90 g i skrelt tilstand) blandet i 450 g soyamelk stående over natten i kjøleskap. Ferdig spist 2 timer før start.

Havregryn – det funker!

På ferja – Ingenting

Svømmingen – Ingenting

Sykkel – ca. 320 kCal/t fordelt på konsentrert Squeezy energy gel sitronsmak og energy super gel colasmak utblandet i aeroflaske på ramma (ca. 50/50 fordeling der jeg byttet smak annenhver flaske). Dette ble tatt inn ca. hvert 20 min. Totalt i løpet av drøye 5 t sykling ble gels byttet ut med 1/2 Powerbar energize Berry 5 ganger (totalt 2,5 energibarer) som har ca. 200 kCal per bar.

Jeg bruker de store flaskene som har svært konsentrert gel (hhv 264 kCal/100 g for Energy gel og 29 kCal/100g for Energy Super gel) som gjør at jeg kan få all energien i en 600 ml aeroflaske i normale Ironmankonkurranser uten support. NB! Så konsentrert gel må vannes ut eller inntas med vann for å kunne tas opp av magen. Pga tilgang til support i Norseman kjørte jeg med halv aeroflaske med utvannet gel for å spare vekt.
Jeg har slitt med å få ned energibarer underveis, men desse har fungert bra. De kan bli steinharde når de er kalde så det kan være fordel å få de varmet av supportteamet under Norseman.

Løp – 300 kCal/t inntatt ved 1.stk Powerbar Powergel hydro (colasmak) og Squeezy drink gel (berry og sitronsmak) hvert 20 min. Fra Stavsro og opp, 2,5 del dau cola. 1 Saltstick tablett hver time.

Flytende gel er min favoritt og de kan tas uten vann
Squeezy sine flytende gels er også gode, og har en mildere søtsmak.
Verdens beste sportsdrikk? Det mener Macca, og personlig er det min «last resort» når gel nr. XX er inntatt og magen sier neitakk til alt annet. Et tips er å koke den i forkant for å unngå kullsyre.

Min «gulloppskrift» siden 2013 har vært 300 kCal/t på sykkel og litt mindre på løp, inntatt primært ved flytende gel. Testet både Enervit, High5, Powerbar og nå Squeezy. Dette har fungert bra, men jeg tror fortsatt det er forbedringspotensial siden jeg sliter en del med kvalme, spesielt i siste fase. Derfor har jeg begynt å eksprimentere med Squeezy da det er mildere på smak, og har større variasjon i smaker. I tillegg er de 500 ml refiller flaskene svært praktiske da jeg kan blande all min energi i en 600 ml aeroflaske (+ 2 energibarer) i stedet for å sitte å klippe opp gels.

Den flyttende energien var i Xlab aeroflaske som jeg hadde markert opp hver 50 ml, og energibarene ble puttet bak i trishortsen i oppoverbakkene 😀

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

10 kommentarer til “Ernæring under Norseman 2017

 1. Et litt rart spørsmål: Du skriver at du fikk fikk all sykkel gellen i en 600ml aero flakse på ramma! Samtidig så skriver du at du fordelte 50/50 og byttet smak annenhver flaske???..
  Opererte du med flere aero flasker eller bare en?

  1. Hei Espen. Det var et godt spørsmål. Min formulering var dårlig, og jeg tenkte på normale Ironmankonkurranser uten support. Da opererer jeg bare med en aeroflaske med all min gel i den flasken. I Norseman kjørte jeg halve flasker med utvannet gel som ble byttet. Dette sparte meg i snitt 300 g i vekt. Har oppdatert teksten i bloggen.

   1. Jeg gikk ut av «Norseman-modus» og inn i «vanlig triatlon-modus» pga hovedteksten skrives først, og så legges bildene til, og så teksten til bildene. Derfor så jeg ikke helt at det ikke hang helt sammen. Takk for spørsmålet.

 2. Jeg tenkte å følge din oppskrift på Ironman, men noen timer inn i sykkeletappen ble jeg redd for saltmangel. Er det noe du tenker på?

  1. Saltmangel er noe jeg har tenkt særdeles mye på. Mange eksperter mener det er helt nødvendig, men de har ofte en bakgrunn fra bransjen som selger sportsernæring. Studier om salt er også ofte finansiert av selskaper som selger dette, noe som gjør at resultatene ikke er helt til å stole på. Tim Noaks, skriver i boka Waterlogged, at det ikke er mulig å få prestasjonsreduserende saltmangel på så kort tid som bare en dag pga vi har tilstrekkelig reservelager i kroppen.

   Så hva gjør jeg? Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro, men velger å ta et par saltabletter (eller ingen som jeg gjorde i 2015/2016) på kalde konkurranser, som Norseman, der jeg svetter lite (tok ingen i Lofoten der jeg svettet mye og merket ikke noe negativt til det), og en Saltstick tablett i timen på varme konkurranser som Ironman Hawaii. Det er tross alt ikke så store negative konsekvenser å ta salttabletter, og derfor ikke så mye å tape på det, om det skulle vise seg å ha null effekt. På Ironman Barcelona om knappe 4 uker skal jeg teste ut crampfix superwarm som jeg blander ut i aeroflasken med energi i forkant. https://www.fjordnutrition.com/produkt/crampfix-superwarm/

   1. Hei igjen.

    Jeg har slitt endel med kramper, selv om jeg har vært nøye på næringsinntaket. Spesielt etter at jeg fjernet en hamstringsene ifbm en korsbåndoperasjon.
    De siste konkurransene jeg har gjort, senest i Zell am See, startet jeg å bruke Crampfix (2 tabletter om dagen) en uke i forvegen.
    I tillegg brukte jeg Crampfix superwarm på konkurransen.
    Ingen antydninger til krampe for første gang.
    Om det var placebo eller tilfeldig skal jeg ikke si, men jeg kommer i allefall til å fortsette med det regimet.
    Eneste negative med Superwarm, er at den setter relativt kraftig saltsmak på drikken ( bland den i gel flaksen, så nøytraliseres den litt av det søte)
    Sees i Barcelona;-)

  1. Jeg tar to Powerbar performance energybarer på sykkelen i tillegg. Ellers bare vanlig vann. Har også salt i ernæringsflaska med gelen men mengden er avhengig av varmen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s