Tips til IM Haugesund 70.3 – Svømmingen

Svømmingeløype i Skeisvannet er ikke vanskelig, men den er kompakt så det blir en del bøyer som skal passeres, og helst på riktig side. Med 1500 deltakere er det også betydelig trangere om plassen enn i fjor. Da er det godt at du har fulgt tipset mitt i forrige innlegg om å sjekke ut løypen og eventuelle referansepunkter slik at du med puls på 180, hyperventilering og armer og beina overalt, allikevel har kontroll på hvor du er og hvor du skal til. Her er mine tips til svømmingen på IM Haugesund.

Ironman Haugesund - Triallan - Svømming

 • Vær ute i god tid på konkurransedagen – Ting tar tid, og gjerne lengre tid enn du hadde tenkt at det skulle ta. Møte opp tidlig og gi deg selv roen før konkurransen, du stressnivået er høyt nok som det er, om ikke du hører speakeren roper at det er 10 min til start og du står og pumper opp sykkeldekket, mens du venter på at samboeren din skal komme løpende med våtdrakten som du glemte i bilen. Innsjekk tar tid (ikke glem chip slik jeg gjorde i fjor), do-kø tar tid, og å gå ut i vannet tar tid med så mange atleter.
 • Ta på deg våtdrakten skikkelig – Jeg bruker faktisk 10 min på å ta vådrakten på meg for det må gjøres ordentlig for å sikre at den sitter perfekt og at jeg ikke ødelegger noe.
 • Bruk bodyglide – Det er et stoff du smører rundt håndledd og ankler for å gjøre det lettere å ta våtdrakten av og eventuelt rundt nakken og armhuler for å unngå gnagsår. Bodyglide selges som regel alltid på expoer og ligner på de deodorant. Det er ikke et ”må-ha-produkt”, men det gjør min skifting enda litt lettere.
 • Varm opp i forkant – Skal du svømme raskt så må du varme opp i forkant, for ellers så stivner du veldig raskt etter at startskuddet har gått (been there, done that). Det beste er å svømme seg varm i vannet, men kortere innslag av spurter for at også kroppen er klar til den høye intensiteten som du kan oppleve i starten. 10 min oppvarming, men legge inn 5-10 min i tidsbudsjettet mellom oppvarming og start. Hvilke oppvarmingsmuligheter det er i vannet under årets konkurranse er jeg ikke sikker på, men om du ikke kan varme opp i vannet så gjøre det på land, enten med strikker eller klassisk landoppvarming aka frenetisk vifting med armene.
 • Posisjoner deg riktig i vannet – Er du en rask svømmer så stiller du deg langt fremme og midt i ”stimen”. Da unngår du å svømme over andre og kan forhåpentligvis svømme enda raskere med å ligge bak de som er hakket bedre svømmere enn deg. Om du er en svakere svømmer så posisjonerer du deg lengre bak og eventuelt ut til sidene der det er færre svømmere. Det er ikke så enkelt å posisjonere seg perfekt, men prøv så godt du kan å starte med svømmere du er ca. like raske som. De er kjedelig å starte for langt bak og måtte svømme forbi mange tregere svømmere, og det er enda verre å starte for langt fremme og bli svømt over.
 • Hold roen når startskuddet går – Starten på en triatlon utspiller seg nesten alltid likt for min del. Startskuddet går og jeg svømmer alt jeg kan fremover som om det skulle være 200 meter svømmingen. Det går overraskende bra i ca. 20 – 30 sek før behovet for luft begynner å melde seg, og etter det kan det bli en kamp om å få puste skikkelig, navigere og generelt unngå å bli slått og sparket. Det kan ofte være vanskelig, men prøv å behold roen og få et god pustemønster (jeg puster annenhvert tak i begynnelsen) og unngå de største fysiske konfrontasjonene. Det blir bedre etter hvert så bare hold ut og tenk på å ha en god teknikk og finne en god flyt.
 • Konsentrer deg underveis – Personlig så kjeder jeg meg etter å ha svømt i 5 min, men det er enda viktigere enn under sykling og løping å holde fokus underveis. Situasjonen under svømmingen er uoversiktelig og kan endre seg raskt. Om du har funnet noen gode bein å ligge bak så må du konsentrere deg om å holde disse for det er veldig fort gjort og miste beina. Å svømme beint og med god teknikk blir fort også mye vanskeligere om konsentrasjonen er lav.
 • Spark ekstra med beina de siste 300 – 400 meterne –  For å klargjøre beina til sykling kan det være fordelaktig å bruke ekstra beinspark de siste 5 minuttene av svømmingen. Da reduserer du sjansen til å ikke bli stokk stiv med en gang syklingen starter.
 • Ta av deg våtdrakten med en gang du kommer opp av vannet – Ta først opp brillene, og åpne glidlåsen før du tar ut armene og drar våtdrakten ned til hoftene. Dette gjør du mens du løper til syklingen. Øv gjerne på det i forkant f.eks. hver gang du er ferdig svømming i våtdrakt. Våtdrakten må du tross alt ta av uansett, så da kan du like greit gjøre det raskt.
 • Vær forbred på å være svimmel – Det er mange som blir litt svimle etter å ha svømt utendørs så vær forbredt på det. Det går over, men hold fokus og utfør arbeidsoppgavene dine så raskt og sikkert som mulig
 • Gi deg selv et klapp på skuldra for en vel gjennomført svømmeetappe


Her ser du Rasmus Henning kommer opp av vannet og han begynner med en gang å ta våtdrakten av slik at skiftingen går raskest mulig.

Mannen med de digre overarmene svømte veldig bra, men ser noe ustødig ut etter å ha kommet opp av vannet og velger å bruke begge hendene for å holde balansen.

CIMG6739

Bildet fra gårsdagens svømming i Storavatnet i Sveio. Supre forhold og en HUUB Archimedes 3:5 i storform 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Én kommentar til “Tips til IM Haugesund 70.3 – Svømmingen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s