Konkurranseernæring under IM Haugesund og Norseman

Nå pleier jeg ikke å skrive hvilke ernæring er brukt i hver konkurranse, men jeg prøvde en ny løsning under IM Haugesund og var så utrolig fornøyd med det. Aldri før har ernæringen fungerte bedre og aldri har det vært lettere. Derfor må jeg nesten dele den med dere.

Min geniale løsning var ikke spesielt komplisert, men det bør den heller ikke være for da er det fort gjort at det går i surr med hva som skal spises når. Jeg valgte å putte all min ernæring på syklingen på en flaske. Det ble 4 Enervit Liquidgels og en vanlig Enervit gel oppi flaksen i tillegg til vann slik at det totale volumet ble 4,5 dl. Dette utgjør ca. 110 kCal per 1 dl. drikke og målet var da å drikke den jevnt på syklingen. Det er dl. markeringer på Enervitflaskene så da er det lett å ha kontroll på hvor mye jeg har fått i meg og hvor mye som gjenstår. 1,5 del skulle være drukket før 30 km, 3 del før 60 km og hele flasken før 85 km. Med denne løsningen er du ikke avhengig av å få energi fra drikkestasjonene og du slipper å tenke på emballasje. Du må strengt tatt ikke vanne ut drikken heller og vil da kunne ha med deg all energien du trenger på syklingen på 4 x 60 ml + 24 ml = 264 ml.

Triallan -Enervit Liquid gels - Nutririon for NorsemanBare fyll på så mange Enervit liquid gels du skal ha i forkant så har du hele tiden kontroll på hvor mye du har spist/drukket og hvor mye som gjenstår. Ikke trenger du å styre med emballasje heller

På løpingen tok jeg med meg to Enervit Liquidgels som jeg drakk på hhv 7 og 14 km. Det geniale med flytende gels er at du ikke må ha vann i tillegg for å då de ned. Enervit har også skrukork på sine slik at du kan drikke halvparten om gangen som betyr mindre belastning for magen.

Jeg kommer til å velge samme løsning under lørdagens Norsemankonkurranse, men kommer til å ta 1-2 energibarer i tillegg under syklingen. Det blir da høyere energiinntak enn i Haugesund per time siden behovet er forholdsmessig høyere på Ironman enn halv-Ironman. Da satser jeg på ca. 280 kCal per time fra jeg går på sykkelen. På løpingen blir det nok litt mindre og jeg satser på å drikke 2 Liquidgels per time, som utgjør 214 kCal.

Hva er din ernæringsplan på Norseman? Gels, energibar, sportsdrikk, valfler eller grovbrød med egg og laks??

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

9 kommentarer til “Konkurranseernæring under IM Haugesund og Norseman

 1. Hei Allan!

  Jeg synes 280 kCal/time (for enkelhetens skyld) høres lite ut. Jeg mener å ha lest at under Norseman forbruker utøverne opp mot 15 000 kCal (nok en forenkling).

  Hvordan passer 280 kCal, evt. karbohydratmengden det utgjør, opp mot de teoriene om hvor mye man skal konsumere under konkurranser? Da tenkte jeg først og fremst på disse rådene om «X-antall gram karbo per kg kroppsvekt per time», men følger du andre prinsipper er dette vel så interessant.

  Mvh Chris

  1. Hei. Alfred har helt rett. Det interessante er ikke hvor mye du bruker, men hvor mye kroppen klarer å ta opp. Jeg har skrevet en del om dette her: https://triallan.com/2013/06/19/min-konkurranseernaering-powered-by-enervit/

   Jeg følger faktisk prinsippet med 1 g karbo per 1 kg kroppsvekt per time.

   Når det gjelder dette rådet så det et for generelt råd til å være skikkelig godt, for det er ikke så avhengig av vekt som det virker på formelen. Tunge utøvere har ikke nødvendigvis større evne til å ta opp næring enn lettere utøvere. Det er en av grunnene til at damer ofte presterer så bra sammenlignet med mennene i langdistanse sammenlignet med kortere distanser. De kan rett og slett erstatte mer av den brukte energien og det er viktig i lengden.

 2. Til svar over så er vel 300-400 kcal per time det som anbefales, så Allan gjør helt rett her. Jeg lurer mer på koffeinet, blir det ikke veldig mye i løpet av en dag? Selv tåler jeg ikke koffein så godt, det holder lenge med en slik gel med skrukork på løpingen og så tar jeg koffeinfrie ellers. Ser at jeg sikkert kan ta til meg både 1 og 2 gels til underveis på en halvdistanse, men hva med olympisk Allan? Noen erfaringer der? Lykke til i morra!!

  1. Er uinterressant hvor mye en forbrenner. (Mye er fett som ikke trenger å erstattes)
   Det mest interessante er hvor mye magen greier å ta opp, og her er Allans tall helt etter læreboka. Og det vil være tilstrekkelig til å erstatte karbohydratene en forbrenner.
   (Er selvsagt individuelle variasjoner)

  2. Det ble veldig mye koffein, men jeg er nesten resistent mot koffein, så jeg merket absolutt ingenting til det.

   På Olympisk trenger du ikke mye energi i tillegg. Fylle carbolagre skal holde i ca. 2 timer, så du bør klare deg med et par stk gels eller litt sportsdrikke.

  1. Å her er vi inne på et veldig interessant tema. Hva hjalp RingerDrink deg mot?

   Jeg holder på å lese en bok av Tim Noakes som heter Waterlogged der Dr. Noakes langt på vei påstår at det ikke er noen sammenheng mellom saltnivå og kramper (altså de som får krampe har ikke lavere saltnivå enn folk som ikke får kramper), og at vi mennesker har så mye salt i kroppen at det ikke er mulig å gå tom for dette i løpet av en dag.

   Etter å ha lest det så har jeg sluttet å ta salttabletter uten at jeg har merket noen forskjell fra eller til. Når det er sagt så har jeg ikke konkurrert i varmt vær enda, men da er det den manglende akklimatiseringen som gjør at prestasjonen blir dårlig og ikke manglende salter.

   1. Hei, sitter å leser litt i bloggen din! takk for masse artig lesning. men jeg stusset på dette med salter i kroppen. akkurat der kan jeg fortelle deg at går du tom for salt, får du en artig opplevelse. jeg har de siste 20 år gått nijmegenmarsjen i nederland. og om sommeren kan det bli fryktelig varmt. ref. 2006 som hadde 40grader i en uke. 3 stk døde, sykehus fulle av folk. marsjen avlyst for første gang på 90 år etter første av fire dager. men over til salt. når jeg går i 10-11 timer i solsteiken er det 3 ting jeg passer på å få i kroppen. det er sukker, salt og nok veske. tar gjerne med meg små poser fra mc. donald som jeg blander i vann hvis jeg kjenner at jeg ikke klarer holde på «pisset» lengre. for det er akkurat det som skjer. jeg kjenner kroppen min såpass at når jeg begynner få gåsehud er jeg allerede litt på etterskudd i veskebalansen, og må få i meg dette fort. en colaboks gjør underverker. men må du pisse etter 20sekunder etter du har drukket denne colaen eller vannet har du ikke kontroll på saltet i kroppen. jeg pleier få hvite ringer av salt på feltluen som kommer av svettingen. for det er der saltet kommer ut igjen. gjennom svetten. jeg har også opplevd at jeg ikke har klart å holde på veske. en veldig rar følelse. du pisser konstant etter du har drukket noe. alle vet vi må ha salt i kroppen for å binde vesken. håper du ikke opplever noe tilsvarende hvis du går for ett triathlon i varme strøk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s