Specialized McLaren TT hjelm

Tempohjelm er definitivt den rimeligste måten å bedre aerodynamikken på foruten om å bedre sittestillingen, og det utstyret jeg først vil anbefale triatleter å oppgradere med for å bedre aerodynamikken. I vindtunnelen fikk jeg udiskutabelt slått fast at det er stor forskjell på de forskjellige tempohjelmene. Det er nok ikke mulig å slå fast at en tempohjelm generelt er bedre enn en annen for det er svært avhengig av rytteren og sittestillingen. Noen hjelmtyper og former passet meg bedre enn andre, og resultatene vil nok kunne være motsatt for andre. Jeg slet litt med de lengste hjelmene, og har derfor siklet på Specialized sin nye McLaren TT hjelm, som jeg prøvde på hodet når jeg var på Mallorca i år. Dessverre ble det bare lagd i 499 eksemplarer denne sesongen og jeg fikk derfor ikke tak i en, før nå.

Det var kjærlighet fra første pedaltråkk, og hjelmen satt som støpt på hodet og det føltes veldig bra ut å ligge i dyp aeroposisjon med den. Nå har jeg riktignok ikke vært i vindtunnel med den hjelmen, men jeg vet at den er kanskje verdens aller mest aerodynamiske hjelm. Det kjennes for lite vinden tar i hjelmen, også i sidevind, og hvor lav luftstøyen er, som tyder på lite turbulens og en jevn luftstrøm rundt hjelmen. Noe trang å ta på men når den først er på plass så er den svært komfortabel. Om hjelmen passer hodet ditt, kroppsformen din og lommeboka di så får du ingenting bedre 😀

Specialized McLaren TT helmet - Triallan Specialized McLaren TT helmet - Triallan Specialized McLaren TT helmet - Triallan Specialized McLaren TT helmet - Triallan Specialized McLaren TT helmet - Triallan Specialized McLaren TT helmet - Triallan Specialized McLaren TT helmet - Triallan

 

Jeg vil gratulere Tony Martin med en overlegen seier og ny verdensmestertittel på tempo. Du kan jo gjette hvilke hjelm han har 😉

 

 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

12 kommentarer til “Specialized McLaren TT hjelm

 1. Må si at det nye utstyret ser helt rått ut! Har du en slik fargekombinasjon på gang med tri/konkurranse-drakt også eller?

  Følger forøvrig bloggen din jevnlig, noe som gir stor treningsmotivasjon! Har veldig lyst til å prøve meg på triathlon selv, løpt maraton, men synes trening til triathlon virker mye mer givende. Både krevende og varierende. Har du noen gode forslag til kjøp av rimelig sykkel(vurderer brukt)

  1. Hei Marius. Det finnes HumanSpeed tridrakt både i hel og todelt versjon i samme fargekombinasjon. Ref: http://www.trinordic.nu/en/Brands/Human-Speed/Triathlon%20Clothing. Jeg har den todelte Long distance cool, men i Team TriNordic sine blå og hvite farger. Meget bra tritøy!

   Triatlon gir en ny dimensjon med tanke på utfordring og variasjon sammenlignet med løping. Det er utrolig moro og du vil alltid få fremgang på noe, og møte utfordringer på noe annet, uavhengig nivå.

   Det er svært vanskelig for meg å anbefale en konkret sykkel uten å vite hvor høy du er eller fleksibilitet. Det er mye gode rabatter på sykler nå på høsten men det må for all del ikke gå på kompromiss med passform/riktig størrelse. Så lenge sykkelen passer deg så er det mindre viktig om rammen er alu eller karbon, om girtypen er Shimano 105 eller Sram Red.

   1. Takker for svar!
    Er 180 og rundt 70 kg+.. Har egentlig aldri syklet noe særlig, så lurer på om det kanskje vil bli litt «mye» å kjøpe en temposykkel med en gang? Noen erfaringer med det?

    Skjønner at du kanskje ikke vil dele dine treningshemmeligheter, men hadde vært veldig interessant med et innlegg om dine treningserfaringer(fra hobby til semi-proff), treningsmengder og planlegging.
    Mvh marius

   2. Hei Marius,

    Da er vi nok samme størrelse siden jeg er 180 og rett under 70 kg. På racer så er det str. 56 som er standarden (men selvsagt avhengig av sykkelens geometri) og på tempo er det str. 54. Hvis du skal sette klipp on på racer så blir gjerne 54 riktig for den også.

    Mange mener at racer er det riktige å begynne med og oppgradere etter tempo etterhvert. Personlig så er jeg ikke nødvendigvis enig i dette og vil anbefale temposykkel hvis du ikke har planer om å være med på landeveisritt der temposykkel ikke er lovelig.

    Temposykkel er mye mer anvendlig enn mange prøver å gi inntrykk av. De kan både sykle oppover og nedover i tillegg til å kunne gi topp aerodynamikk i form av riktig sittestilling. Jeg har ingen racer sykkel (men en CX til høst/vinter) og savner det ikke.

    En sykkel som jeg på stående fot vil anbefale til deg er denne: http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=44199711&searchQuery=tempo. En svært god sykkel i tilsynelatende riktig størrelse til en super pris.

    Jeg har ingen treningshemmeligheter jeg, og deler i utgangspunktet alt. Det er mest kunnskap som begrenser og jeg ønsker ikke å gi anbefalinger uten å være sikker på at det blir riktig. Jeg skal skrive mer om trening fremover og legge ut eksempel på treningsuker i de forskjellige fasene i løpet av sesongen.

  1. Du har helt rett Vebjørn. Det er ikke en Specialized McLaren hjelm, men må være Tony Martin spesial, for det er ingen standardhjelm.

   Den har en relativt lik form, men som du sier er litt lengre og avsluttar i en spiss hale og ikke en stutt som Mclaren hjelmen. http://e2.365dm.com/13/09/660×350/181783250-1-_3009631.jpg?20130925154249

   Han har syklet med hjelmen noen ganger før riktignok, men har nok av passformgrunner valgt noe annet. Er svært individuelt det med aerodynamikk og hjelmvalg. http://www.feltet.dk/octo_cms/files/Feltet.dk/Billeder/2013/Lob/Vuelta_a_Espana_2013/11_etape/Vuelta_2013_11_etape_Enkeltstart_Tony_Martin__.jpg

 2. Det som er «ny kunnskap» om aerohjelmer er at lang hale fortsatt er det raskeste så lenge en holder hodet helt stille i «korrekt» stilling (Og det gjelder kanskje Tony Martin på en kort tempo.). Mange av de «gamle» hjelmene med lang hale er fortsatt raskest i vindtunellen.
  Men straks syklisten kikker ut til sidene, ser opp og ned (som ihvertfall jeg gjør – og som det gjerne er behov for på lengre distanser) vil halen strike, og hjelmene med kortere eller ingen hale blir raskere i praksis.
  På bildene av Allan ser vi også at den sitter klistret på nakken, ingen glipe mellom hjelmhale og nakke – et tegn på at den passer og er rask for nettopp deg.

  1. Nå vet jeg ikke helt om det er mulig å dra noen generell konkulsjon om hva som er raskest. For meg så var den lengste hjelmen den dårligeste, selv i perfekt posisjon, og naturlig nok betydelig dårligere ved ikke-perfekte posisjon.

   Den aerodynamiske landeveishjelmen Giro Air Attack var veldig mye mer aerodynamisk enn en vanlig landeveihjelm og lite sensitiv for endret posisjon.

   Når det gjelder at halen skal sitte langs nakken så er det flere aspekter med akkurat det. Med å legge halen langs nakken så løftet jeg hodet noe slik at aerodynamikken ble dårligere. Selv om det høres utrolig ut så var jeg mer aerodynamsik når jeg så rett ned med halen oppover enn når jeg så framover. Mest aerodynamisk var jeg når jeg bøyde hodet nedover og så skrått fremover (som på bildet). Slik du ser på bildet forfra så er ikke hodet og hjelm med på å øke det totale arealet, slik det ofte kan gjøre om du skal ha halen liggende klistret på nakken.

   Aerodynamikk er ikke enkelt og bør heller ikke forenkles, men jeg tror at generelt at de nyere tempohjelmener med kortere haller vil være raskest for flest. For å vite så er nok vindtunnel eller skikkelig test på velodrom den eneste måten å være sikker på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s