Langtidstest av Specialized Shiv

Nå kommer jeg på ingen måte fra «nøytral grunn» i min vurdering av Specialized Shiv siden jeg tross alt er sponset av Specialized. Det til tross så føler jeg at jeg kan gi en god vurdering av sykkelen. Når det gjelder tempo/triatlonsykler så har jeg et godt vurderingsgrunnlag siden jeg i 3 år syklet på en Scott Plasma (første generasjon), 1 år på en Argon 18 E-118 og nå 2 år på en Specialized Shiv. Foruten om det så har jeg testet BMC TM01, Cervelo P3 (nyeste modell), Canyon Speedmax og Trek Speed Concept i samarbeid med magasinet Landevei. Jeg tviler faktisk på om det er noen i Norge som har tilbrakt så mye tid i aeroposisjon som meg siden de siste årene da jeg nesten utelukket har trent på temposykkel.

Kjærlighet ved første blikk, er et passende uttrykk å bruke når jeg først fikk se min Specialized Shiv S-Works 2014. Den var riktignok identisk med 2013-modellen som jeg hadde fra før men fargekombinsjonen (eller mangel på sådan) matt sort med klar sort skrift er utrolig tiltrekkende. Mine assosiasjoner går umiddelbart til et stealth jagerfly, og hadde jeg vært ansvarlig for sykkeldesign så hadde absolutt alle syklene kommet i matt sort.

Geometri – Fargekombinsjon og design forøvrig er en smaksak, og det er definitivt andre egenskaper som er viktigere for en aerosykkel. Muligheten for en riktig sittestilling som både er aerodynamisk og behagelig er uten tvil den viktigste. Shiv er i motsetning til de fleste trisykler, kun laget for triatlon, noe som gjør at den ikke kan brukes i tradisjonelle temporitt. Dette gjør også at geometrien er laget for triatlon og ikke tempo, da triatleter normalt har en mer oppreist sittestilling da vi gjerne skal holde den lengre i tillegg til at vi må løpe etterpå. En Shiv er derfor det vi kaller høy i front (høy stack) sammenlignet med andre sykler, men selv om jeg styret lavest mulig så er det nok få som har behov for å ha det enda lavere. Overrøret er ”midt på tre” langt, men mulighetene for å justere setet og styre fremover/bakover er meget fleksible så størrelsene blir allsidige. Selv bruker jeg størrelse S og er 180 cm. Det samme gjør Craig Alexander som også er 180 cm, mens Ben Hoffman som tok 2. Plass på Ironman Hawaii er 178 cm og bruker str. M siden han ikke har behov for å ha styret like lavt.

113043-largest_13bikeTop15CAlexanderCraig Alexander er 180 cm og bruker str. S

113062-largest_2bikeTop15BHoffmanBen Hoffman er 178 cm og bruker str. M. Jeg vil tro at Craig Alexander har bedre aerodynamikk, men komfort er også veldig viktig for å kunne prestere optimalt på sykkelsetet.

Kjørefølelse – Det noe diffuse begrepet kjørefølelse er noe jeg setter høyt på listen for foretrukne egenskaper. På en triatlonsykkel så er stabilitet den viktigste egenskapen som går under kjørefølese da du skal sykle timesvis i en posisjon og gjerne med den tidvis krevende kombinasjonen kastvind og høyprofilshjul. Sykkelen må være stabil og føles trygg, og det er det jeg liker best med Shiv-en. Foruten om min gamle Scott Plasma så har alle syklene jeg prøvd vært mer en stive nok sidesvei, og selv om jeg tidligere syntes Shiv-en var komfortabel og absorberte ujevnheter godt, så endret det seg når jeg fikk en skikkelig komfortsykkel i Specialized Roubaix. Ingen av triatlonsyklene jeg har prøvd kan på den måten måle seg komformessig, men det er heller ikke så viktig da triatlonkonkurranser sjelden arrangeres på veldig dårlig asfalt. De 8 km med brostein opp til San Gottardo på Swissman er heller unntaket enn regelen.

Tekniske løsninger – Når begrepet ”superbikes” kom i triatlon rundt 2010 så var det visse ting som fikk høyere fokus enn andre som f.eks. aerodynamikk, eller hvertfall et visuelt inntrykk av god aerodynamikk. Og for å få det visuelle inntrykket så måtte f.eks. bremsene skjules i hhv fremgaffel og bak kranken. Dessverre så var ikke alltid de tekniske løsningene gode nok slik at i beste fall så var justering av bremser og bytte av bremserklosser vanskelig og tidskrevende. I verste fall var de livsfarlige. En triatlonsykkel skal demonteres og monteres, og mange har konkurransehjul med karbonfelg og treningshjul med aluminiumsfelg slik at bremseklossene må byttes. At de visuelt aerodynamiske uttrykket skal gå på bekostning av funksjonen er jeg derfor sterk motstander av. Når det gjelder Specialized Shiv så er de tekniske løsningene generelt veldig gode. Den er enkel å demontere og montere uten å risikere at styre/setepinne ikke sitter 100% (har opplevd feil på det på tidligere sykler). Jeg vil ikke si at å bytte bremse/girvaiere er ikke akkurat fort-gjort, men jeg fikk det til selv og med litt teknikk så gikk det helt greit. Det eneste jeg hadde ønsket meg var bedre på Shiv-en var bakbremsene, som var krevende å justere, og krevde godt renhold og vedlikehold for å fungere sømløst. Den interne vaier-rutingen gjør at det er litt mer motstand i vaieren som krever enda sterke fjær på bremsene for å gå tilbake til utgangpunktposisjonen. Egentlig så ønsket jeg at Shiv skulle leveres med skivebrems, men det kommer med en ørliten aerodynamisk straff så Specialized har valgt å levere Shiv S-Works med Magura Hydrauliske felgbremser nettopp for å adresse denne utfordringen.

Aerodynamikk – Det er et tema som har fått et stor fokus, og det er ikke uten grunn. Det er likevel vanskelig å kvantifisere da det ikke er så lett å finne et tall på aerodynamikken i tillegg til at antall nøytrale tester er få. Nå har jeg heller ikke testet Shiv-en i vindtunnel sammenlignet med andre trisykler, men jevnt over er den helt i toppsiktet på de testene jeg har sett. Dessuten har jo jeg hvert i vindtunnelen og det var moro å vite at sammen så har vi en aerodynamikk som er 10 % bedre enn det beste Überbiker Bjørn Andersson. En CdA på 0,210 er ikke lett å slå! Hvertfall ikke i en sittestilling jeg kan holde 180 km.

34373-large_05_Copenhagen2011Shiv-en og jeg har 10 % mindre motstand enn Bjørn Andersson

I 2014 syklet neg på Shiv-en i ca. 600-timer, og selv om den har blitt tatt godt vare på og pleiet med kjærlig hånd så har den blitt utsatt for tøff belastning over lang tid. Jeg kan med hånda på hjerte si at det er den beste sykkelen jeg har syklet på, og med så mange tøffe tak men også fantastiske triumfer vi har opplevd sammen så føler jeg at vi er sterkt knyttet sammen. Det blir derfor vemodig når våre veier skilles for jeg er sannlig ikke sikker på at jeg kommer til å sykle på en like kul og stealth-aktig sykkel igjen.

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-15 Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-2 Den geniale Fuelcellen for aerodynamisk oppbevaring av reservedekk/CO2-patron etc.

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman Quarq Red wattmålerSpecialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-3 Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-4 Utenpåliggende bremser i front. Det ser ikke like stilrent ut som integrert i gaffelen, men det er veldig praktisk men minimal aerodynamisk tap.

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-5 Mange har spurt meg om dette er løypeprofilen på Norseman, men det er det ikke. Det er løypeprofilen på Swissman, som i utgangspunktet var satt på av praktiske årsaker før Swissman, men nå er der som en påminnelse hvor hardt det kan bli. Det var den hardeste sykkelturen jeg noen gang har gjort!

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-6 Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-7 Flakse mellom armene er den meste aerodynamiske og praktiske løsningen for å holde en flaske. 

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-8 Normalt bruker jeg ikke lys under konkurranse, men på Norseman er det påbudt og på trening kan det være praktisk om det skulle begynne å bli mørkt. 

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-9 Baklys må også med. 

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-10 Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-11 Nummeret på Norseman hadde jeg på leeeeenge i etterkant. Sikkert for lenge syntes noen, men når de selv vinner Norseman så kan de jo velge hvor lenge de ønsker å ha klistremerke på 😉 

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-12 28-11 bak defineres som klatrekassett. Ble brukt på Norseman og alltid ellers også. Å ha tilgang til lette gir er sjelden en ulempe

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-13 Look Keo Blade Aero-pedalerSpecialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-14 Specialized Sitero er verdens beste triatlonsetet. Punktum!

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-18 Zipp 808 fremme og bak

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-16Specialized McLaren TT. Godt men en hjelm som matcher sykkelen. Superaerodynamisk er den også! 

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-17Specialized Evade, den aerodynamiske landeveishjelmen matcher sykkelen enda bedre. Veldig praktisk for varme konkurranser der du både ønsker god ventilasjon og bra aerodynamikk.

Triallan - Allan Hovda - Humanspeed - Aero - Stig Jarnes - Specialized Shiv - Black - Steath - Triathlon - S-works - Rudy ProjectRadarparet! Foto: Stig Jarnes

Triallan - Allan Hovda - Humanspeed - Aero - Stig Jarnes - Specialized Shiv - Black - Steath - Triathlon - S-works - Rudy ProjectFoto: Stig Jarnes

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

8 kommentarer til “Langtidstest av Specialized Shiv

    1. Jepp, det blir ny sykkel. Store endringer blir det ikke siden det blir en Specialized Shiv S-Works 2015 (altså den nye modellen av min nåværende sykkel), men likevel. Jeg knytter meg følelsemessig opp mot syklene jeg bruker mye. Pussig i grunn.

  1. Hei!
    Nettopp begynte å satse på triatlon og sykler på rulla en del med tempostyre på en Spesialized Venge Race. Blir etter en stund litt ømt/vondt i «mellompartiet» når jeg sitter i aero, noen tips til hva slags justering som må til?
    Ellers så vil jeg bare si at bloggen din er utrolig god å lese, spesielt for meg som nettopp har startet opp:)

    1. Nå kan jeg ikke garantere at Sitero vil fungere for deg, men det er det eneste setet jeg kan sitte i aeroposisjon over lang tid uten å få store smerter på. Jeg har testet maaaaange seter som Prologo Tri40, Bontrager RXL Hilo, Adamo (litt usikker på hvilke type) og mange Specialized seter, men Sitero er det eneste som fungerer og jeg vet ikke om jeg noen gang kommer til å kjøre på annet på temposykkel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s