Mine spådommer om Ironman Hawaii

Planen var å legge ut mine spådommer om topp tre plassering under Ironman Hawaii med siden Gudmund tippa de 10 første så kan jeg ikke være dårligere. På herresiden så er det veldig spennende og åpent i år. Tidligere har vært en tendens til at «the main pack» var ganske mange og kom inn til T2 relativt kort tid etter førstemann, og løpet ble avgjort av den beste løperen. Dette endret seg i 2010 med Chris Mccormack som førte en mer aggressiv taktikk på syklingen der mange falt i fra. Etter det har det forblitt slik der hovedfeltet har blitt pulverisert av at det sykles mye hardere enn tidligere og det faktum at det har komme til Überbikere, som Sebastian Kienle som også kan løpe bra. I år tipper jeg at det kommer til å sykles enda hardere enn tidligere og at det kun blir en liten håndfull som kommer inn til T2 innen rekkevide til å ta igjen Kienle, og at seieren kommer til å stå om de. Jeg er rimelig sikker på at seieren kommer til å stå mellom Eneko Llanos, Fredrik Van Lierde og Andreas Raelert. Men nå er det topp 10 vi er ute etter så her kommer listen nedenfor. Det er forøvrig en konkurranse om hvem som tipper best der du får 1 poeng for hver riktig på listen, 3 poeng for riktig plassering og 5 poeng for riktig vinner.

Om du ønsker å se Ironman Hawaii på storskjerm sammen med andre entusiaster så stikk innom Unaas cyling i Hedmarksgata 15 i Oslo. Meld deg på eventen her.

1. Eneko Llanos – Han har vært dominerende i hele år og prestert sterke enn han har gjort noen gang tidligere. Han fikk riktignok en 2.plass i Adu Dhabi, men det er lang sykling og kort løping, som passer vinneren Fredrik Van Lierde bedre. Han har fått Dave Scott som ny trener, og som jeg vet godt så inneholder treningsopplegget hans utrolig mye høyintensitetstrening. Det tror jeg kan gi god effekt på noen med så godt grunnlag som Eneko, men unngår han overbelasning igjennom hele sesongen? Det blir spennende å se.

2. Sebastian Kienle tror og håper jeg får en god dag. Hans Hawaii debut i fjor gikk utrolig bra til tross for en punktering og han beviste at han faktisk løper godt med å kun løpe 6 min saktere enn vinneren Pete Jacobs. Hvis han ikke får en punktering som i fjor så er det gode muligheter for at forspranget blir 5 – 8 minutter foran de beste løperne.

3. Fredrik Van Lierde – 3. plass i fjor, og 3 plass i år også tipper jeg. Det kan godt hende han vinner, men siden jeg har Eneko som min favoritt så må han nødvendigvis under han. Den eneste svakheten hans er stilen, som får terningkast 1 av meg, men siden Ironman Hawaii ikke er noe fasion show, og dette ikke er en moteblogg så scorer han høyt oppe på lista. Svømmer med hovdegruppa og er i kategorien Überbiker, men kan også løpe nesten like godt som de beste.

4. Andreas Raelert – Ødela sine vinnersjaner i fjor med katastrofal svømming til han å være. 4 min bak hovedfeltet som han absolutt burde hengt med og var dermed ut av seierskampen. Han kjempet likevel som en helt og med dagens beste løping kom han i mål på en fantastisk 2. plass. Han har vært på podiumet de tre siste årene og der nok utrolig sulten på å komme helt til topps.

5. Pete Jacobs – I fjor var han overlegen. Jeg så han løpe smilende langs Queen K på vei til målområdet laaangt foran nr. 2. Han hadde garantert mer på lager om det skulle være nødvendig. I år kommer det til å være det, og selv om mange regner han som favoritt, så tror jeg han faller litt igjennom på syklingen denne gangen. Han virker veldig selvsikker og med en splitter ny Boardman AiR TTE 9.8 så har han kanskje edgen for å dra i land nok en seier.

6. Bevan Dockherty – Som Gudmund så har jeg også tro på Ironman-nykommeren med en halv mannalder med erfaring fra toppnivå i ITU. Med sølv og bronse fra OL i 2004 og 2008 så er det ikke tvil om at han har fart i beina. Med seier i IM New Zealand så er det ingen som tviler på at han kan holde distansen heller. Løpets «dark horse».

7. Craig Alexander – Craig er min favoritt, men ikke til seieren i året IM Hawaii. Han er en legende med fantatiske Hawaii-prestasjoner, men har ikke hatt en spesielt god sesong i år. I en alder av 40 år så tror jeg han mangler litt fysisk og ikke har den samme vinnersulten som en del av de andre. Han er likevel min favoritt og jeg håper virkelig at han avslutter med et kjempeløp.

8. Dirk Bockel – Min «kompis» burde jeg jo ha litt ekstra tro på, selv om han ikke har vært superhappy med oppladningen. Seier i Roth på monstertiden 07:52 med 12 min margin ned til nr. 2 burde satt han høyere opp på listen. Han burde egentlig kunne kjempe om seieren, men skuffet i fjor og kommer derfor ikke høyere opp enn nr. 8. Det er likevel ikke fullstendig uaktuelt at han kan vinne.

9. Andy Potts – Jeg måtte nesten ha en amerikaner med på listen også og valget sto mellom Timothy O´Donnell, Jordan Rapp eller Andy Potts. Sistnevnte ble valget og først opp av vannet og med en forbedret sittestilling på sykkelen så kommer han nok igjen på topp 10.

10. Jimmy Johnsen – Eneste skandinavier i herrenes proffklasse må få en plass på listen selv om nok ikke mange andre han han på sin liste. Svært mye skal stemme for hans del om han skal klare en topp 10, men vi får krysse fingrene 🙂

 • Først opp av vannet – Andy Potts
 • Raskest sykkeltid – Sebastian Kienle
 • Først inn til T2 -Andrew Starykowicz
 • Raskest løpetid – Bart Aernouts

I motsetning til Gudmund så konkurrerer jeg faktisk mot damene som skal delta i mye større grad enn herrene på listen over.  I fjor var det 5 damer som slo meg totalt der vinner Leanda Cave var nesten 10 min foran meg. Til neste år så håper jeg skal unngå å bli «chicked» en gang for alle. Her er min topp 5 på damesiden:

1. Mary Beth Ellis – Min nemesis fra i fjor som konkurrerte mot under både IM Haugesund 70.3, IM NY og IM Hawaii. Hun slo meg to av tre og var lenge med i kampen om seieren på Hawaii. I år tipper jeg at hun går helt til topps.

2. Caroline Steffen – «Xena» så vanvittig sterk ut under løpingen på Queen K og kom på en flott 2.plass. Hun er definitivt en av de største favorittene til å vinne, men jeg tipper 2. plass igjen.

3. Leanda Cave – Fjorårsvinner på både IM Las Vegas 70.3 og IM Hawaii har slitt litt med skader i år og ikke prestert i nærheten av det hun gjorde i fjor. Likevel så tror jeg hun henter seg bra inn og klarer en pallplassering.

4. Jodie Swallow – 2. plass bak Camilla Pedersen (som dessverre krasjet og var lenge i koma) i Frankfurt og vinner av IM Kalmar kan nok være med å kjempe om toppen på lørdag.

5. Miranda Carfrae – Har aldri før vært utenfor pallen på Hawaii og var i 2010 vinneren. Om hun gjør alt riktig så er det ingen som kan løpe så raskt som hun, men dessverre så tror jeg hun faller igjennom noe på svømmingen og en del på syklingen.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

10 kommentarer til “Mine spådommer om Ironman Hawaii

 1. Hei Allan

  Takk for en veldig bra blogg! Inspirerende og spennende lesning. Når det gjelder sykler, kunne du sammenlikne Argon E 116/118 og Cervelo P3?

  Takk!

  Håvard

  1. Hei Håvard.

   Det er litt vanskelig å sammenligne syklene siden jeg brukte Argon 18 E118 til tidlig 2013 før jeg byttet til Specialized, mens jeg kun prøvde Cervelo P3 noen mil på aerotestingen. Det ble derfor så lang tid mellom jeg syklet Argon E118 og Cervelo P3.

   Cervelo-en var min favoritt av de fire syklene vi testet i Landevei (da var prisen med i vurdering) men Trek Speed Concept var like god bare dyrere. Canyon Speedmax var også en god sykkel, og var visuelt penest etter min vurdering.

   Om du går for en P3, Argon 18 E-116/E-118, Trek Speed Concept eller Canyon Speedmax så vil resultatet uansett bli bra om sykkelen passer deg.

   Fordelen med P3 er at vedlikeholdet nok er enklere og hydrauliske bremser gir bedre bremsekraft. Den føles også veldig stabil og trykk å sykle. Vedlikeholdet på Argon E-118 er ikke veldig krevende, men å skifte bremseklossene bak er ikke akkurat fort gjort (med mindre de er forbedre på 2013 modellene). Sykkelen føles også stabil ut, men enda stivere og kvikkere enn Cerveloen. Kanskje enda mer underholdende å sykle på.

   Vurderer du å kjøpe brukt eller ny? Emil Unaas er hvertfall svært god på sykkeltilpassning og de er rause med å la kjøpere prøve sykkelen først.

   1. Detter er jo bare tull. Unaas har absolutt null greie på sykkeltilpasning. De bare måler litt og tipper, at har klart å lure deg til å tro noe annet er jo synd. Var på ordentlig sykkeltilpasning litt etter å ha vært hos unaas og han ble sjokkert over at det gikk an å sette opp en sykkel på en så inkompetent måte!

   2. Hei. Hvor var det du fikk en sykkeltilpasning?

    Jeg vil tippe at Emil Unaas er en av de som har tatt aller flest sykkeltilpasninger de siste årene, og de aller fleste jeg har snakket med er veldig fornøyde.

    Selv har jeg tatt den «ultimate» sykkeltilpasningen ved bruk av avansert sykkeltilpasningsteknologi kombinert med en tur i vindtunnelen. Det kostet over 10 0000 kr og en svipptur til Southampton i England. Resultatet ble fantastisk bra og jeg har en svært aerodynamisk sittestilling som er så komfortable at jeg kan holde den i 5 timer. Uansett så ble ikke sittestillingen endret så mye i forhold til tilpassningen gjort av Unaas.

    Det var synd at du ikke fikk en god sittestilling hos de og måtte dra til en annen sykkeltilpasser for å bli fornøyd. Hvilke endringer var det som ble gjort?

 2. Takk for svar Allan!

  Regner med det blir en tur til Unaas. Satser på at Argon E ikke er altfor stiv for en «amatør».

  Håvard

  1. Hei Håvard.

   Nå er de aller fleste nye triatlonsykler rimelig stive, men ikke nødvendigvis ukomfortable. Min gamle sykkel, Scott Plasma LTD var en veldig god og komfortabel sykkel, men Argon-en var betydelig stivere, uten at det gikk ut over komforten. Jeg merket det spesielt godt når jeg reiste meg og tråkket til at den sideveis vridningen var betydelig mindre. Uansett hvor hardt du tråkket til så gikk det kun rett frem.

   Nå er jeg heldig og har fått prøvd mange high-end triatlonsykler, og må si at det er forskjell mellom syklene, men den viktigste forskjellen er geometrien. Foruten om en av syklene så var alle andre mer enn gode nok, og jeg kunne lett ha valgt hvilke som helst av de på min neste konkurranse uten at jeg hadde tapt betydelig med tid forutsatt at jeg fikk en identisk sittestilling med den jeg har. Alle syklene var rett og slett så gode at det er minimalt å hente på å bytte til en av de andre supersyklene. Det er så utrolig mye annet som begrenser prestasjonen så da ville jeg heller fokusert på det.

   Når det gjelder E118 eller E116 så har jeg ingen sterke meninger. Begge er gode nok, men jeg liker kanskje et flatt styret bedre enn E-118 styret hvis du har det i laveste posisjon.

 3. Tusen takk for svar!
  Da er det bare å klinke til! Lykke til med treningen framover. Ser fram til å følge deg!

 4. Hello there, You’ve done a great job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my
  friends. I am sure they will be benefited from this website.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s