1 min og 23 sekunder – Tips for deg i tidsklemma

Tidsklemma henger som en klam hånd over de fleste av oss og ofte ønsker vi oss muligheten for å sette verden på pause, til vi fikk gjort det vi må få gjort, for så å trykke på play igjen. Det var vi ikke mulighet til så da må vi enten godta å gjøre mindre enn det vi hadde tenkt, eller bli mer effektive. Uansett for hardt vi prøver så blir det gjerne førstnevnte, men likevel så tror jeg de aller fleste av oss har muligheten til å bli enda mer effektive.

1 min og 23 sek. Det er den personlige rekorden til skilegenden Gunde Svan på å dusje. Det er tiden han bruker for å ta av seg klærne, dusje (inkludert såpe og shampo selvsagt), tørke seg og ta på seg klærne igjen. Da snakker vi effektivitet og tidsoptimalisering. Dessuten sparer det miljøet og lommeboka.

Her er en 22 år gammel Gunde Svan i en fantastisk stil. Å gå på ski var ikke det eneste han var verdensmester i.

Selv har jeg også begynt å ta tiden på dusjingen min og selv om jeg er langt i fra Gunde sitt nivå så har jeg flere ganger vært nede på 2 min og 30 sek fra påkledd til påkledd. Så hva skal jeg med de minuttene jeg sparer?

Når jeg er på jobb så begynner jeg kl. 06:30 om morgenen, mens treningsrommet ikke åpner før kl. 06:00 pga støy i boligkvarteret. I løpet av den tiden så skal jeg spise, pusse tenner, re opp lugaren etc og trening har det derfor ikke blitt tid til, trodde jeg. Jeg har stått opp kl. 06, pusset tenna, dusjet, spist og gått på jobb. Med Gunde Svan som inspirasjon så har jeg sett muligheter. Derfor står jeg opp 10 minutter før normalt, pusser tenna og rydder lugaren og er står på mølla kl. 06:00, der jeg løper i 20 minutter, før jeg tar en kjapp dusj og henter en skål med havregrøt som jeg spiser ved pulten etter at jeg er kommet på jobb før morgenmøtet kl. 07:00. Da har jeg altså fått til en 20 minutters treningsøkt på ingen annen bekostning enn 10 minutter søvn.

Det kan selvsagt settes spørsmålstegn til poenget med en 20 minutters løpetur, men for oss som har kontorjobber så er det stor risiko for diverse slitasjeskader og jeg tror en løpetur der du varmer opp musklaturen og får blodsirkulasjon i kroppen kan gi enormt positiv effekt på skadeforebygging ifm med kontorjobbing. Dessuten er det en super måte å starte dagen på! En slik løpetur bør absolutt vær mulig å kjøre i lunsjen også uten at du trenger å ta lengre lunsjpause enn dine arbeidskollegaer. Så neste gang du skal i dusjen så er det bare til å ta opp stoppeklokka og sjekk for raskt du klarer å gjøre den rutinen.

Her er Gunde Svan på Golden Globe. 1:50 ut i videoen kommer Gundes tørketips som gjør at du slipper å kaste bort tiden på å tørke samme sted to ganger 🙂

 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

13 kommentarer til “1 min og 23 sekunder – Tips for deg i tidsklemma

 1. Et annet sted du kan spare masse tid er i senga. 96 sekunder er rekorden min under dyna med kona. Da er vorspiel inkludert!

  1. heehehe. Det vet ikke om det er mest imponerende eller trist men definitivt litt av begge deler 😛 Det er klart det er tid å hente på slikt også og med å korte ned tiden i senga så når du nok til slutt målet om å bruke null tid også og gå direkte på sovingen 😉

 2. Det er på mange måter kjipt å bli gammel og (afp)pensjonist, men en fordel er jo at man kan bruke hele dagen til å dusje…. Eller bruke hele dagen til trening..

  1. Jeg er 27 år men ser allerede frem til å bli pensjonist. Jeg har så mye på planen med triathlon og andre forskjellige ting at mine friuker ofte er mer hektiske enn mine arbeidsuker. Hadde jeg vært pensjonist så ville jeg forresten ha emigrert til Spania i vinterhalvåret og syklet i timesvis hver eneste dag og tillatt meg hele 5 minutter til dusjingen 😀

   1. Du ser fram til å bli pensjonist?
    – Med jobben din er du jo nesten det.

    Ikke bare har du lengre regelmessige friperioder enn vår ene sommerferie, du kan også trene 5m fra «kontoret» der du jobber og har ingen andre å ta hensyn til ved arbeidsdagens slutt.

    Er vanskelig å komme nærmere pensjonisttilværelse en dette 🙂

   2. Jeg tror nok at en 2-4 offshore rotasjon virker en del mer gunstig med tanke på fritid enn det er. Inkludert de par hundre timene jeg jobber overtid hvert år så arbeider jeg flere timer i året enn et vanlig årsverk. Nå er det selvsagt mange andre som jobber betydelig mer enn et vanlig årsverk, men mange i 100 % stillinger jobber akkurat det.

    Så mange tror at jeg har veldig god tid til å trene (som stemmer), men de har i grunn akkurat like god tid selv. Tydeligvis så velger de å prioritere annerledes.

 3. Siden tiden innebærer avkledning, dusj og påkledning, må det også nevnes at svette klær må henges opp (så det ikke mygler/blir surt), at klærne man tok av og ikke tar på må legges bort osv 😉 Men ja, den tiden er uansett helt syk. Skulle gjerne sett en video av den tiden der.

  Raskere er mer stress, mer stress genererer varme. Kommer man svett ut av dusjen? 😛

  1. Du har helt rett at du ikke bare kan se på avkladning, dusjing og påkledning isolert sett for alt som må gjøres må fåes inn i det skjemaet. Det er nok grunnen til at jeg ikke har klart det bedre enn 2 min og 30 sek også fordi jeg har ikke lagt klærne optimalt frem for å tas raskt på for det tar gjerne mer tid totalt sett.

   En video av det burde han absolutt ha lagt ut ja!

   Raskere er mer stress, men 2 min og 30 sek er fullt mulig uten å stresse mye. Som du sier så kan såkalt afterburn (svettingen i etterkant av treningene) være et problem om du har trent hardt og går rett i dusjen. Da må dusjvannet gjerne være litt kaldt, men du kan likevel oppleve å svette i etterkant om du har trent hardt tidlig i forkant. Men det er nysvette som ikke lukter vondt så det får kollegaene mine tåle 😉

 4. Kastet ut TV`en , fikk jaggu meg tid til en løpetur på 8 km uten stans etter 10 timer på jobb. Fikk trimmet hunden samtidig:)

  1. Det høres meget fornuftig ut! Vi hadde lyst å se Mammon i går, men det var sist på prioriteringslista så det ble trening, hundelufting, laging av energibarer i tillegg til å skrive et blogginnlegg og få sendt mange mail som måtte sendes. Det ble ingen Mammon, men det får vi eventuelt ta senere om det skulle være tid. Poenget er å prioritere det helt sist 🙂

 5. Prøvde å forklare dette prinsippet på jobb (kontor med ca 40 ansatte). Jeg bruker ca 12 min på å kjøre til jobb. Sykler jeg bruker jeg ca 20 min + 5 min ekstra på skift (trenger akkurat ikke å dusje så lenge jeg har på meg pustende treningsklær). Altså bruker jeg ca (25+25)-(12+12) = 26 min ekstra på å komme meg til jobb, men får igjen 40 min trening. Altså har jeg spart 14 min på trening + litt bensin:) Vet ikke hvor stor innvirkning det hadde på kollegaene mine, men mener det var noen ekstra sykler i stativet utenfor i sommer:)

  1. Godt jobbet Elina. Trening frem og tilbake fra jobb er en fantastisk tidseffektiv måte å få trent på, i tillegg til å spare penger og miljø. Du får fortsette å dra dine kollegaer i den retningen så er jeg sikker på at noen vil følge etter 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s