Guide til bekledning for høst og vintersykling

Vinteren kan være en krevende tid for oss som er glade i å sykle og løpe. De mørke, kalde og rufsete forholdene ute gjør «dørstokkmila» mye lengre og endeløse timer på tredemølla eller sykkelrulla er mentalt krevende. Min erfaring er at forholdene ute ofte er bedre enn de ser ut innenfra og at det er store muligheter for flotte treninger ute om vinteren, også med sykkel eller joggesko på beina. Dette forutsetter riktignok godt utstyr og riktig bekledning slik at du er riktig temperert under økten. Å være altfor varm er ubehagelig og være altfor kald er enda verre, og ingen av delene gir godt grunnlag for optimal prestasjon og en positiv opplevelse. Nedenfor er derfor en steg-for-steg guide til bekledning for sykling på kalde dager. Se forøvrig mitt tidligere innlegg om høst og vintersykling for utstyrstips.

Triallan - HumanSpeed - Vintersykling - Vintertrening - BekledningEn tynn sykkelbukse er nok ikke det de fleste forbinder med vintersykling. Det må heller ikke brukes om du har en vinterbukse med padding. Selv har jeg vinterbukse både med og uten padding og selv om begge deler fungerer bra så foretrekker jeg uten. Da kan du ha din favorittbukse under og trenger ikke nødvendigvis vaske vinterbuksa hver gang. Dessuten gjør det at du kan bruke en ullsykkelbukse under (ja det finnes og jeg har det), og at vintersykkelbuksa kan brukes til løping i tillegg.

Triallan - HumanSpeed - Vintersykling - Vintertrening - BekledningTidligere har jeg lovpriset ull som innerste lag pga dets unike evne til å isolere selv når det blir fuktig. De fleste andre tekstiller får økt ledningsevne (redusert isoleringsevne) når det blir fuktig siden det isolerende luftlaget blir erstattet vann som har 20 ganger høyere termisk konduktivitet (varmeledningevne) enn luft. Spesialt tynt merinoull fungerer bra til trening og mitt favorittmerke er Icebreaker. På bildet har jeg den samme Icebreaker Mondo Zip som jeg brukte på Bergen Triathlon i 2011 og den er tilsvarende modellen Everyday Long Sleeve Half Zip med 200 g/m2 tykkelse. Om det er ekstra kaldt bruker jeg en kortarmet ulltrøye i tillegg siden jeg blir varmer på armene, og om det ikke er så kaldt bruker jeg kun en kortermet ulltrøye.

Triallan - HumanSpeed - Vintersykling - Vintertrening - BekledningNå nærmer det seg en vinterbekledning. De grønne ullsokkene og HumanSpeed sin Winter Protective bib (uten padding) er på plass. Om det skulle være veldig kaldt (minus 5-10 og kaldere for min del) så kan det vurderes løse bein under biben og tykkere ullsokker.

Triallan - HumanSpeed - Vintersykling - Vintertrening - BekledningPå bildet har jeg supplert med en HumanSpeed Winter jacket, Shimano MW 80 vintersko, Icebreaker lue og buff.

Triallan - HumanSpeed - Vintersykling - Vintertrening - BekledningMed hummerhansker fra Craft, tjukt neopren skoovertrekk og en Specialized Prevail hjelm er jeg kledd slik jeg normalt er kledd for sykling i null til +5 grader. 

Triallan - HumanSpeed - Vintersykling - Vintertrening - BekledningJeg har Shimano sine MW80 vintersko (som er erstattet med MW81), men skulle gjerne prøvd Specialized Defrost Trail som er lovpriset av Landevei.no. For de aller kaldeste dagene er det Lake MXZ303 som gjelder. Det finnes i tillegg varmesåler som jeg har hørt skal fungere bra. NB! Om du kjøper vintersko så kan det være fornuftig å velge 1-2 str. større enn det du pleier. Da har du plass til tykke sokker og eventuelt varmesåler som bygger mer enn standardsålene.

Triallan - HumanSpeed - Vintersykling - Vintertrening - BekledningHvilke hansker du skal velge er svært individuelt da noen har varme hender mens andre fryser lett. Selv fryser jeg lett på hendene og da kjøller dette effektiv ned resten av kroppen. Desse neoprenhanskene fra Diadora er for meg gode i ned mot 5 plussgrader, men altfor kalde når det er null grader. Da er det hummerhansker fra Craft som gjelder.

Triallan - HumanSpeed - Vintersykling - Vintertrening - BekledningOm det er skikkelig kaldt bruker jeg solide vintervotter eller overtrekksvotter over mine vanlige sykkelhansker.

Triallan - HumanSpeed - Vintersykling - Vintertrening - BekledningEn buff dekker bar hud bra og sammen med en halvtynn hjelmlue så holder det varmen til relativt kalde temperatuter. Om det skulle bli for kaldt på holdet kan du bruke en varmere lue om du har plass eller et regntrekk over hjelmen. Det finnes også masker til å ha over ansiktet, men det har jeg ikke testet ut. Er det så kaldt at det er nødvendig så har jeg valgt å sykle inne, foreløpig 🙂

Tusen takk til Jenny for å ha hjulpet meg med bildetakingen! Det ble en kjølig «photo shoot» for oss begge 😀

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s