Merk at jeg er sponset av Bilia/Volvo og derfor har brukt min Volvo XC40 i bildene
Det er flere måter å frakte sykkelen i bil på og her vurderer jeg fordelene og ulempene med de forskjellige løsningene. Sykkelen kan enten plasseres:
- Inne i bilen
- På hengerfeste
- På taket
Inne i bilen– For sykkelen er dette den beste løsningen. Det er skånsomt med tanke på eksponering for regn, grus og potensielt salt i vinterføre. Det er også en sikrere løsning med tanke på tyveri om du må la bilen stå uvoktet. Hvis jeg har plass til det velger jeg som regel denne løsningen. Ulempene er nettopp plassen. Den tar store deler av bagasjerommet og jeg må legge ned to av baksetene. Kombinasjonen oljete kjede og hvitt skinninteriør (som jeg har i min Volvo) er ikke heller alltid den beste, så her er det fornuftig å ta med et gammelt pledd eller håndkle for å skåne interiøret. Hvis du driver med terreng- eller stisykling og skal frakte en svært skitten sykkel så kan en transportabel høytrykksvasker være å anbefale. Med tanke på sikkerhet så bør du også ta en vurdering hvor sykkelen og forhjulet, som jeg må ta av, vil havne ved en eventuell bråbrems eller i verst fall krasj.

På hengerfeste– Det er flere typer sykkelstativ til hengerfester. Alt fra de enkle og rimelige til de mer kostbare med avanserte og praktiske løsninger. Selv har jeg Thule Velocompact 2 som er et meget bra og solid sykkelstativ som enkelt monteres på hengerfeste, med enkel montering av sykler. Siden det er vippbart, som er en funksjon jeg anbefaler på det sterkeste, har du også god tilgang til bagasjerommet selv om syklene er montert. Dette er min foretrukne løsning hvis jeg skal ha plass til noe annet inne i bilen enn bare sykkelen. Det er enkelt å sette på sykkelen, du har tilgang til bagasjerommet og du har taket ledig til eventuelt takboks, skistativ og eller lignende. For meg er nettopp dette helt avgjørende for å få plass til det jeg ønsker å ha med meg på tur. Ulempen med løsningen er primært sykkelens eksponering mot grus og salt fra veien. Ved å bruke et sykkeltrekk kan dette riktignok reduseres til et minimum, men det er litt ekstra arbeid å ta på og feste skikkelig. En annen ulempe er at sykkelstativet må lagres når du ikke bruker det samt at det er den mest kostbare løsningen, hvis du velger et avansert stativ, noe jeg anbefaler. En tredje ulempe er at løsningen krever at du faktisk har et tilhengerfest, noe de aller færreste av den stadig voksende elbilparken har. Sykkelstativ for montering på bakluken blir da alternativet.



Merk at du ved feste på hengeren må ha bilskiltet utenfor og da er et ekstra bilskilt praktisk. Jeg ble tipset av produsenter av slike skilt som kan bestilles her: https://ztili.no/blogg/sykkelstativ-ekstraskilt-alt-du-bor-vite/
På taket– Takmonterte sykkelstativ er en noe rimeligere løsning enn hengerfeste. Det er også relativt enkelt å sette den lette konkurransesykkelen på taket, og den er enda bedre beskyttet mot grus og salt enn montert bakpå, selv om den blir skitten i vått vær. Ulempene er flere. Den aerodynamisk motstand øker, som gir betydelig økt forbruk av drivstoff. Den bruker takplass som kunne blitt brukt til takboks, skistativ etc. Har du en tung sykkel, som f.eks. vår elsykkel på drøye 20 kg, så vil det i tillegg være vanskelig å få løftet den opp på stativet. Den aller største ulempen er likevel risikoen for å kjøre inn i en garasje/parkeringshus med sykkelen på taket. Det kan ødelegge sykkel, stativ og taket på bilen. Tidligere redaktør i Terrengsykkel sa en gang at det er ikke snakk om hvis, men når du glemmer deg. Personlig tror jeg ikke statistikken er så dyster, men anser sannsynligheten til rundt 70-80 % for at det hadde skjedd meg. Normalt er jeg ikke veldig glemsom, men med dårlig tid og hylende unger er det stor sannsynlighet for å gjøre feil.


Publisert av