Unngå kalde føtter på sykkelen

Å fryse er noe av det verste jeg vet, og det er kanskje hovedgrunnen til at jeg aldri har vært noen skientusiast. Ikke bare er det ubehagelig, men det er også svært prestasjonsreduserende. Nærmer du deg en hypoterm tilstand så blir beina stive med en gang og det er umulig å få bra trøkk i beina.

Med 6 – 7 grader, regn og stiv kulling på alpepasset San Gottardo så holdt jeg på å fryse meg fordervet under fjorårets Swissman. Bomullsokkene fra CEP holdt ikke på varmen når de ble våte men etter bytte til ullsokker og lange bein ble det mye bedre. Dessverre var det for sent og jeg fikk akutt lungeinfeksjon innen jeg var kommet til T2.

Norske triatlonutøver bærer definitivt risiko for kalde opplevelser i konkurranse. Beina er spesielt utsatt for å bli kalde siden de kjøles ned i vannet og får ytterligere kjøling på syklingen, og om du er kald på beina så er det vanskelig å holde god temperatur i resten av kroppen. For å unngå dette så har jeg to god tips:

Første tipset er tå-overtrekk på syklingen, noe jeg syntes er et must siden triatlonsko typisk er designet for maksimal kjøling. Jeg har slike tå-overtrekk fra HUUB, og i motsetning til vanlig skoovertrekk for sykling så kan tå-overtrekk stå på sykkelskoene hele veien slik at du ikke taper tid ved å bruke det i konkurranse. Skotrekk fra HUUB kan kjøpes på Oslo Sportslager, Boa Sport i Bergen, MX sport i Haugesund eller på Trinordic.no.

Triallan - HUUB - Shoe cover - Specialized S-Works Trivent Det er ingen tvil om at ventilasjon og kjøling er i fokus, noe som er optimalt, om du er på Hawaii, Cozumel, Arizona etc. Ironman 70.3 Haugesund? Hove Tri? Oslo Tri? Norseman?? nja…

Triallan - HUUB - Shoe cover - Specialized S-Works Trivent Triallan - HUUB - Shoe cover - Specialized S-Works Trivent Triallan - HUUB - Shoe cover - Specialized S-Works TriventMed tå-overtrekk fra HUUB blir skoen straks betydelig varmere 🙂

Tips nr. 2 er å bruke ullsokker. Det virker kanskje rart å å hive på seg ullsokker i en triatlonkonkurranse midt på sommeren, men ull har den unike evnen til å isolere selv når det blir våt, noe det alltid blir i triatlon. Det gjør det overlegent til å bruke under sykkelskoene i kombinajon med tå-overtrekk på de kalde dagene.

Triallan - Icebreaker ullsokkerUllsokker kommer i mange forskjellige tykkelser og de tynneste kan uten problem brukes på de varmeste dagene uten at de blir for varme. Icebreaker er mitt definitive favorittmerke for ullbekledning (ikke sponset nei) og kan anbefales på det varmeste 😉

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

4 kommentarer til “Unngå kalde føtter på sykkelen

  1. får jeg spørre om hvor du kjøper dem icebreaker sokkene ? har letet lenge etter sokker som passer til det jeg bruker dem til, så jo lovende ut vist det er tynne også ?
    bruker du dem til løp også?

    1. Jeg kjøper de litt forskjellige steder. Best utvalg har du på Sportsnett.no (fysisk butikk i Oslo) men de selges på Anton Sport, Nomaden og sikkert mange andre steder også 🙂

    2. De kan forresten godt brukes til løp også, men legg et par tørre sokker i løpeposen i tillegg. Det kan være deilig å ta på seg et par tørre sokker før løpingen 🙂 Det tar ca. 10 sek ekstra om du er litt «på høgget»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s