Jørn Erik Strand – Ny mann på laget

Triatlon blir ofte sett på som en individuell idrett, men vi triatleter vet bedre. På startstreken så har du ikke mange å støtte deg til men på vei dit så er det ofte mange som har bidratt for at du faktisk har mulighet til å gjøre noe av det aller morsomste i verden.

Selv har jeg mange på takkelisten som er med på å bidra til at jeg kan prestere som jeg gjør. Ifm med mitt samarbeid med Klinikk for Alle så har hele klinikken på Bjørvika vært med å bidratt og spesielt så har det vært min kiropraktor Kristian Gabrielsen og fysioterapeut Kristian Brynestad som jeg har hatt tettest oppfølging med. Ikke bare utgjorde de to av de tre viktigste personene i mitt support team under Norseman, men de har også hatt stor medvirkning til at jeg har kunne trent 968 timer i 2014 uten en eneste skade (hofteskaden ifm med fallet i en rundkjøring er ikke med i det regnskapet).

Triallan - Norseman 2014 - Kristian Brynestad - Allan Hovda - Klinikk for AlleKristian Brynestad var en fryd å jobbe med og gav tydelig beskjed på vei fra Stavsro til Gaustadtoppen at farten skulle opprettholdes 😉

Mr. Brynestad valgte fra i år å ta etterutdanning som manuell terapeut og slutter naturlig nok som fysioterapeut i Bjørvika. Dette er kjedelig for både meg og kiropraktor Kristian fordi vi hadde et veldig godt samarbeid der vi brukt vår samlede kompetanse til det maksimale. Heldigvis har jeg fått en erstatter. Møt Jørn Erik Strand.

Triallan - Klinikk for Alle - Jørn Erik Strand - Allan Hovda-2Jørn Erik og meg 🙂 Respekt for en velfrisert bart!

Foruten om å være fysioterapeut så har Jørn Erik en bachelor i idrett fra NIH og er en ivrig løper. Kombinasjonen med utdannelse innen idrett, stor interesse for idrett og egen erfaring med idrett er en enorm fordel for en fysioterapeut som jobber med idrettsutøvere. Derfor føler jeg meg veldig optimistisk og trygg på at jeg er i de beste hender og at samarbeidet kommer til å gi gode resultater.

Jeg har ingen skader. Hva skal vi da jobbe med? Den overordnede målsetningen min med samarbeidet med Klinikk for Alle er skadeforebyggning og prestasjonsoptimalisering. At jeg ikke er skadet betyr ikke det samme som at jeg ikke kan bli det eller at jeg er biodynamisk perfekt. Helt konkret har vi funnet to områder som trenger fokus.

 1. Kjernemusklatur – Kjedelige greier tenker du kanskje og jeg kunne ikke vært mer enig. Det er nok også grunnen (i kombinasjon med dårlig tid) til at jeg ikke har trent kjernemusklaturspesifikk trening på snart 2 år. Ved å stryke kjerne- og støttemusklatur vil jeg bli bedre både på svømming, løping og sykling. Dave Scott forsto dette og når jeg trente under hans regime så var det styrketrening (hovedsakelig rett og kjerne- og støttemusklatur) på planen 2-3 ganger i uken og dette kunne jeg fortsatt med hvis ikke det hadde tatt 1,5 timer hver gang. 10-15 minutter 3 ganger i uken er det jeg ser på som realistisk å kunne gjennomføre så da har vi ikke råd til å være upresise i treningsopplegget. Mer om hva som skal styrkes og hvordan det skal styrkes kommer i eget innlegg.
 2. Fleksibilitet – Musklaturen min er typisk syklistaktig med store deler av treningen utført sammenkrøket i aeroposisjon. Dette gir kort og sterk musklatur på fremsiden av lårene og fremfre magemuskler i kombinasjon med stram poas/iliacus som sammen trekker i bekkenet og får det til å rotere fremover og gir litt for stor svai i korsryggen i nøytral posisjon. Dette har jeg kjent symptomene til lenge med smerter i korsryggen ved lengre perioder med sitting eller soving. Det har aldri vært et stort problem eller hindrer trening, men det er et klart tegn på at det er rom for forbedring. Tensor Fasciae Latae (muskelen som går på utsiden fra kneet til hofta) blir også øm/anspent ved lengre perioder i aeroposisjon som tyder på svak/inaktiv poas/iliacus.

Triallan - Klinikk for Alle - Jørn Erik Strand - Allan HovdaSlyngeøvelser utfordrer kjerne- og støttemusklatur på et utmerket vis, og manglende trening på det har gjort at jeg er svak i øvelsene. Det er utvilsomt er stor rom for forbedring!

Mer om hva vi jobber med og konkrete øvelser kommer det mer detaljert om senere, men om du er på jakt etter en fysioterapeut med god kompetanse på idrett så er absolutt Jørn Erik rett mann for deg 🙂

 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

3 kommentarer til “Jørn Erik Strand – Ny mann på laget

 1. Hei,
  Du skriver «Tensor Fasciae Latae (muskelen som går på utsiden fra kneet til hofta) blir også øm/anspent ved lengre perioder i aeroposisjon som tyder på svak/inaktiv poas/iliacus.»

  Den sliter jeg med å og lurer på om du kan si noe om hvordan jeg kan trene den og ikke minst tøye den 🙂

  Med hilsen
  Bjørn Roar Eriksen

  1. Hei Bjørn Roar. Det er vanskelig å gi et kort svar på spørsmålet ditt, og jeg vet dessverre heller ikke nøyaktig hvordan vi skal angripe problemet. Om TFL blir for tight/anspent, noe jeg fikk rett før Hawaii i fjor så brukte jeg mye en foam roller (altså massasje) for å få den til å slippe. Dette hjelp veldig der og da men fjerner ikke grunnen til at den ble overarbeidet i utgangspunktet. Du kan prøve å sitte litt høyre oppreist (om du sitter mye i aeroposisjon) og holde fokus på å stramma kjernemuskleturen. Et bedre svar skal du få så snart jeg har det 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s